1 001 3

Вдигат дневната винетка за камионите

Новите промени в наредбата предвиждат стикерът да струва 23 лева

Константин Карагьозов

Промени в Наредбата за условията и реда за събиране на таксите за ползване на пътната инфраструктура по Закона за пътищата, внесени от регионалния министър, предвиждат еднодневният винетен стикер за тежкотоварни камиони над 3.5 тона да стане 23 лева (12 евро).

Промяната е аргументирана с редакции в евродиректива 1999/62/ЕО за таксите за тежкотоварни автомобили, съгласно които дневната такса е еднаква за всички категории превозни средства и възлиза на 12 евро.

От регионалното министерство изчисляват увеличаване на приходите с близо 2.8 млн. лв. Анализът показва, че средно годишно над 1 300 000 шофьори на автомобили над 3.5 тона купуват дневни винетни стикери. Очаква се също около 37 хил. леки автомобили, или близо 7% от водачите, да си купуват тримесечни винетки. Повече приходи означава и подобряване на инфраструктурата, мотивират се вносителите на промените.

Предвижданите промени следва да бъдат реализирани във възможно най-кратки срокове, а именно в рамките на 2017 г. Това е единственият начин да се осигури еднакво дневно таксуване на пътните превозни средства над 3,5 тона през цялата календарна 2018 г., което ще даде възможност за предвидимо финансиране в сектора. Във връзка с това е необходимо организиране на отпечатването и разпространението на достатъчни количества дневни винетни стикери за нуждите на крайните потребители.

За да бъдат спазени тези изисквания, от МРРБ предлагат съкратен срок за обществено обсъждане на предложението от 14 дни.

Във връзка с цената на тримесечната винетка за леки автомобили, от регионалното министерство се позовават на анализ на Института за икономически изследвания при БАН (ИИкИ - БАН), в който е посочено, че цената трябва да е по-висока от месечната и по-ниска от годишната като се спазва пропорционалност за намаляваща стойност с увеличаване срока на валидност. Така се стигнало до стойност на тримесечната винетка от 54 лв. или 28 евро.

Цените на останалите винетки за леки автомобили се запазват - 97 лева за годишна винетка, 30 лева за месечна, 15 лева за седмична. Годишните винетки пък ще имат срок на действие от датата на купуването им, а не както досега - за календарна година.

Липсата на обществено обсъждане доведе до отмяна на новите цени на винетките от Върховния административен съд (ВАС). Мотивите бяха, че не са спазени Законът за нормативните актове (ЗНА) и Административнопроцесуалният кодекс (АПК), както и че не са посочени мотиви за промяна в цените. Втора инстанция на съда обаче отмени това решение и остави в сила цените.

България


Още по темата

 • От днес купуваме винетките за 2018 г.

  От днес купуваме винетките за 2018 г.

  Валидността на стикера няма да важи както досега за календарната година, а от датата на закупуване. Ако я вземете на 2 януари за 12 месеца, тя ще ...
  22.12.2017
  3 337
  4

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Чурулик чурулик
  Отговор
  1 18:48  01.12.17
  Вдигайте вдигайте никои не мисли за тиражията като шофьор и човек сите искате да скубете от тях после да не цирикате заради катастрофите недоспиванията умората яденето и живеенето в кабината и паркингите
 • ЯСМ
  Отговор
  2 09:08  02.12.17
  Малко е! По 100 евро да я направят!
 • Крум
  Отговор
  3 10:26  02.12.17
  Е защо само на тях....искаме и ние.....даже сме готови и двойно плащаме...за да издържаме администрацията,циганите бежанците,милиционерите и войниците в армията,с кореми като тулупи,здравеопазването,на което все парите недостигът.....да има повече пари в инфраструктура,за да може нашите фирми да си папкат спокойно....

Напиши коментар:


Публикувай