1 720 11

Мая Манолова: Унизена съм

Има пари за работниците, но някой някъде си ги стиска и не ги дава, категоричен е омбудсманът

Стопкадър: bTV
Стопкадър: bTV
Константин Карагьозов

Депутатите от социалната комисия попариха надеждите на хората, че ще си получат заработените заплати. Става дума за онези работници, които заради наглото отношение на техните работодатели или заради фалит на предприятията, висят без заплати вече повече от 1 година. Това каза пред bTV омбудсманът Мая Манолова.

"Това са заплати, които те са си ги заработили, пари, които е доказано, че им се дължат, но заради това, че техният работодател реално е фалирал, те не могат да си получат парите. В такива случаи има един Фонд, с който държавата, или по-точно останалите работодатели, солидарно гарантират работниците на фалиращи предприятия, че ще си получат заработеното в рамките на 6 заплати. Но тук обикновено става дума за една, две или най-много три заплати, за около 1500 лв., които пари са налични в този Фонд.

В него има 257 млн. събрани преди години, които пари някой някъде си ги стиска и не желае да ги даде на хората, които имат право на това", каза Мая Манолова.

По думите й социалният министър и неговото министерство са предложили окончателния вариант на текстовете, с които отрязват завинаги работниците с неплатени заплати.

"Защото те предлагат парите да се изплащат само на тези, които имат 12-месечен срок от прекратяване на трудовото правоотношение до започване на производството по несъстоятелност от съда.

Главна инспекция по труда в същото време по предложение на същия този социален министър трябва да започне работа по тези молби от 1 юли.

Става дума за едни елементарни молби, които трябва да се подадат в съда и не става дума за приключване на производството по несъстоятелност, а просто за започване.

Тоест, те трябва да пренесат данните от ревизиите, които и без това правят в момента, това им е работата на ГИТ, данните от ревизиите на един работодател трябва да ги пренесат в една молба до съда и аз твърдя, че за това не са им нужни повече пари или кадри", допълни омбудсманът.

Според нея всичко това е сглобка с цел хората да не си получат парите от Фонда за гарантиране на вземания:

"Защото, докато започне да работи инспекцията от 1 юли, 12-месечният срок, който те предлагат за работниците, ще е изтекъл и нито един от тези, които в момента имат да вземат пари, няма да може да се включи в това искане.

Това е жестоко и аз се чувствам изключително унизена и заради себе си и още повече заради работниците, които бяха обнадеждени от същите тези депутати, че ще си получат парите".

Тези промени в закона съм ги внесла от април, допълни Манолова.

"Те ги обсъждаха първо в специална парламентарна комисия, после ги внесоха, после в социална комисия, за да стигнем до приемането на текстове, които казват – нито един работник, който в момента има да взема пари от некоректен, фалирал работодател, няма да ги получи от Фонда за гарантиране на вземанията.

Този Фонд е за това. Това ме разплака в парламента, не става дума за нищо грандиозно, защото жалбите, които са подадени до мен част от тях са колективни, и всички са малко над 4000 души, които имат да получават заплати. Да предположим, че не всички са писали до омбудсмана.

По данни на Инспекцията на труда неплатените заплати са до 30 млн. лв., т.е. има събрани 257 млн., които са във Фонда, и хората се надяваха, че ще стигнат до тях. Става дума максимум за 30 млн. на хора, които са си изработили парите и които имат право според европейското законодателство, защото българският закон транспонира европейска директива", каза Мая Манолова.

Тя допълни, че Европа е солидарна и Европа казва – когато един работник е работил честно, дължи му се заплата, но неговият работодател е фалирал, тогава го компенсират останалите работодатели от солидарен фонд.

"Създаден е този фонд преди години, но тъй като от него пари не се харчат реално – средно изплатените пари са под 1 млн. лв., от 5 години вноски в този фонд не се събират.

И сега, когато трябваше да се направи законодателство, което да даде достъп на хората до Фонда, финалното гласуване по предложение на министъра на труда и социалната политика в социалната комисия беше нито един работник да не получи нито стотинка от фонда.

Обясняват го с подобни аргументи, че ГИТ нямала достатъчно капацитет да пусне едни молби до съда, за да започне процедура по несъстоятелност. Работниците нямат право да го направят и никой друг държавен орган няма ангажимент да го направи – това е огромната глупост в този закон, че работниците зависят от факта дали ще се открие производство по несъстоятелност срещу техния работодател, но като никой не подава молба, естествено, че такова производство няма да се открие", допълни Мая Манолова.

Тя каза, че е предложила омбудсманът да е институцията, която ще върши тази работа и не е искала допълнителни пари или хора, защото не са нужни, и не става дума за някаква сложна дейност.

"Социалният министър, вместо да застане зад работниците, застана зад чиновниците в ГИТ и депутатите по негово предложение приеха този текст.

За да стигнем до това гласуване, съм провела десетки разговори", поясни омбудсманът.

Тя допълни, че е решила да започне отначало – написала е писма до председателите на парламентарни групи, Нинова е казала, че ще подкрепи предложенията.

Разговаряла и с Хасан Адемов, който е готов да прегласува тези текстове преди да влязат в пленарна зала.

"Остават лидерите на ГЕРБ, на ПГ на ГЕРБ, лидерът на ПГ на патриотите и лидерът на ПГ на Воля да застанат зад работниците.

Освен, ако тези пари не са изчезнали.

Тези които управляват фонда през цялото време обясняват, че това е най-добре управляваният фонд, но това не е инвестиционен фонд.

Това е фонд, който трябва да плащана на работниците и след като не плаща, за какво управление говорим, възмути се Мая Манолова.

Тук сълзите нищо не решават. Тези, които вземат решенията, трябва да чуят аргументи, просто не ги интересува.

Става дума за шивачките в Дупница, във Ветрен, за тези в търговската верига, за един мобилен оператор, за работници в Смолян, в Ямбол, в Русе, но не са толкова много и парите ги има", допълни Манолова.

Това не е подаяние, това не е лукс, това е хлябът на децата им, това е трапезата по Коледа или по Гергьовден, когато успеят да си ги вземат, коментира омбудсманът.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • радев
  Отговор
  1 19:57  01.12.17
  кой хайдук доброволно дава пари!?
 • Патриот
  Отговор
  2 19:58  01.12.17
  Работиш, а пари няма. Това е свободна, правова и демократична България. Благодарим ти, Европа!!! Гарантирано от ГЕРБ!
 • еРекторат
  Отговор
  3 20:00  01.12.17
  Добре дошла, Мая, в света на средностатистическия избирател... Ни сме не само унизени, не само вътрешно и всякак имигрирали... Когато човек няма нищо за губене е най-непресказуем и безконтролен. Седи и гледай мача, Майо!
 • радева
  Отговор
  4 20:00  01.12.17
  Популизъм, който създава очаквания у бедния и изстрадал народец. И после - попарване...

 • Све
  Отговор
  5 20:24  01.12.17
  Ще се осъзнаят ли тези 80% оглупели българи накрая и да изхвърлят от политиката ГЕРБ, БСП, ДПС и ексСДС ? Иначе ни лъжат едни и същи глупаци . Справедливост се постига само с конфронтации, драстични промени, революции.....
 • Главния Съдия
  Отговор
  6 20:25  01.12.17
  Решение има ,то е само едно и ако още някой идиот не го е разбрал в тази държава ще го кажа още веднъж. Революция ,въоръжена и трепане на цялата политическа мафия която унищожава народа и го подлага на геноцид. Няма справедливост ,няма закони. Нещата трябва да си дойдат вече на мястото,това неможе да продължава повече така. Народе ставай ,организирай се и всички пред парламента и в народното събрание да се търси отговорност....

  Коментиран от #8

 • Бесен Язовец
  Отговор
  7 20:31  01.12.17
  На кой му дреме за тая Мая ?
 • Ирен
  Отговор
  8 00:13  02.12.17

  До коментар #6 от "Главния Съдия":

  А ти първо стани от масата .Не думи,дела трябват. Ти какво добро дело направи
 • АнтиГЕРБ
  Отговор
  9 07:52  02.12.17
  Явно на някой им харесва да не взимат заплати,да им спират колите от движение,да ги тормозят за пари под път и над път след,като вече 10 год.търпят ГЕРБ на власт.
 • Да да
  Отговор
  10 21:03  03.12.17
  Фирмите на некадърните комунета фалирали и ся другарите от БСП реват да се изплатят заплатите на хората,които са гласували за тея комунета,осъзнавайки че това си е чиста проба мазохизъм! Има отрасли с недостиг на работници,ама там няма шефове комунисти и на тия не им се работи! Никакви пари,нека да линчуват шефовете си и да им конфискуват Волгите ,оп,мерцедесите де! На другите изжбори пак да гласуват за БСП,те ще им изплатят парите ,ама аз не искам да плащам на некадърници и ще гласувам за всеки друг но не за ДПС и БСП .И Нинова да обвинява че ГЕРБ подкрепял ДПС е малко нагло,щото заедно ни натресоха Ореховски (шарски)
 • Юбряяяяяя
  Отговор
  11 01:52  04.12.17
  Ми другарко къде ви е КАНЕСЕеБЕ-то и ПУТКРЕПА-та?! Една национална всеобща стачка ще им стъжни живота у ПаралареМента-та! А така с ЛЯ-ЛЯ-ЛЯ... кво ще правиш освен да симулираш някаква ялова дейност. Ама май си ялова ку...

Напиши коментар:


Публикувай