1 922 18

Учителка карала ученици да й целуват ръката

От Отдела за закрила на детето проверяват случая

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Денис Джамбазов

Учителка принуждава първокласници да й целуват ръката. Скандалният случай е от столичното 17 Средно училище „Дамян Груев“. Институциите вече започнаха проверка, а повече от два часа продължи извънредната родителска среща заради инцидента.

По време на занималнята във вторник учителка решава да помогне с дисциплината на своята колежка в първи „Г“ клас и първокласниците са принуждавани да целуват ръката на своята преподавателка. Родителите сигнализират още за вербално и физическо насилие спрямо децата им.

„Другата госпожа, която за нашите деца е чужда и непозната, е помолила всички деца, целият клас, да станат прави – първо с ръцете горе, докато им умалеят ръцете, след това да клекнат с ръцете напред, докато им умалеят краката. След което едно по едно насила да целунат ръка на госпожата си по френски език”, разказа пред Би Ти Ви Ина Радева, майка на първокласник.

Родителите подават жалба в училището още на следващия ден и внасят сигнал в Инспектората по образование. Ина сезира и полицията, и Агенцията за закрила на детето, заради случилото се със сина й.

„Най-сериозен емоционален отпечатък е оставило това принудително целуване на ръка. Разказвайки, и на мен, и на татко си – той разказваше с известен срам, неудобство и дори погнуса”, допълни Ина Радева. Записите от видеонаблюдението в класната стая на първолаците потвърждават разказа им.

„Колегите са се опитали да приложат неособено успешно подход на ролева игра”, каза д-р Антоан Тонев, директор на 17 СУ „Дамян Груев". Той уточни, че не е съгласен с подобна ролева игра, че е твърде рано да се правят генерални изводи и добави, че ще направят проверка и ще вземат мерки това повече да не се повтори.

Учителката, предложила странните мерки за възпитание, е педагог отскоро, а другата, чиято ръка са целували учениците, е с предупреждение за наказание отпреди. Проверяващите са изискали обясненията им, а психолог вече се е срещал с децата.

Още вчера проверяващи от Отдела за закрила на детето са били в училището. Пред проверяващите учителките обяснили, че са играли на игра „кои деца са послушни, кои не са и какви наказания може да им се приложат".

За да се справят с психологическата травма на децата, специалисти ще работят с тях. Официалната проверка на инспектората ще приключи в средата на декември, но се очаква решението на училището за наказание на двете учителки да е ясно до края на другата седмица.

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ттттттттттт
  Отговор
  1 08:28  02.12.17
  Новите ценности на безумието...
 • Някой
  Отговор
  2 09:03  02.12.17
  Толкова ли нямаше някой да ги изкарат на двора тези и да ги съблекат голи, без насилие:) Тези явно не стават за учителки... Да им сменят професията с една друга, пък да видим кой на кого какво ще целува...
 • Бесен Язовец
  Отговор
  3 10:04  02.12.17
  Бати ви Бесния, на времето за една кирлива тройка, не само по ръката ги целувшаше даскалиците.

  Коментиран от #15

 • некойси
  Отговор
  4 10:34  02.12.17
  Реално погледнато всеки долен ку ... ляк може да завърши педагогика и да преподава на децата и да изгражда у тях ценностна система. Това трявба да се промени.

  Коментиран от #5


 • бай Тодор
  Отговор
  5 11:08  02.12.17

  До коментар #4 от "некойси":

  За тия пари които получават, кой нормален ще иде да работи?
 • гост
  Отговор
  6 11:33  02.12.17
  Каквото повикало,такова се обадило.Щом родителите имат коларски ценности,учителите ще имат цигански такива.
 • СИГОБАРА ИГОТОЧИ
  Отговор
  7 11:34  02.12.17
  АЗ БИХ И ЦЕЛУВАЛ СЛАДКОТО ПУСИ......
 • Аааа
  Отговор
  8 11:51  02.12.17
  Увеличете им още заплатите !
 • Др Ох Боли
  Отговор
  9 12:49  02.12.17
  Така трябва да се възпитават малките палавници. На времето нас така ни възпитаваха и имаше дисциплина в час. Муха да летеше се чуваше. А сега какво е - слободия и простотия. Все едно че влизаш в джунгла, а не в учебен час. Децата не са виновни. Виновни са техните разпасани лигави родители, които така са ги възпитали.

  Коментиран от #13

 • клфлкгф
  Отговор
  10 12:58  02.12.17
  Учителите трябва да минават през специален продължителен Психологически тест,преди да упражняват професията. Защото много от учителите има СКРИТИ психо отклонения, които не са хванати, а ги изкарват на Децата.

  Коментиран от #11

 • Зорлем
  Отговор
  11 13:01  02.12.17

  До коментар #10 от "клфлкгф":

  "Учителите трябва да минават през специален продължителен Психологически тест,преди да упражняват професията." А родителите?
 • Антон
  Отговор
  12 14:07  02.12.17
  Като всяко нещо в държавата и учителите вече не стават. Какво означавача да ги кара да й целуват ръка - от позицията на силата, аз съм господаря, вие подчинените! Тези деца татковци нямат ли, те от позицията на силата да я накарат да прави разни работи с уста? Аман от криворазбрани методи на възпитание! И въобще не я защитавайте, утре някой по-силен физически и психически от вас, може да поиска да му целувате ръка , защото примерно сте го бутнали в магазина. Има късмет че не се е случило на децата ми, тогава освен статията за учителката щеше да има статия-продължение за гневния татко наказал с ритници самозабравила се педагожка.
 • Александър
  Отговор
  13 14:13  02.12.17

  До коментар #9 от "Др Ох Боли":

  Докторе, тук ти сам си противоречиш, защото щом родителите са виновни за възпитанието на днешните деца значи те също не са възпитани,а ти твърдиш, че по ваше време е имало нечувана дисциплина.
 • гост
  Отговор
  14 14:52  02.12.17
  Навремето класната ни ни наказваше с един пръстен биеше ни шокчета по мъничките главички и ни опъваше до зачервяване ушите .Имахме и една луда по музика която открито си беше психопатка избухлива по характер - тя ни биеше като стане нещо с една дървена голяма линия а съм бил свидетел и как наложи с табани яко по главата един Владо от моя клас навремето задето си позволи да посвири на пианото в учебната стая в междучасието - удари с юмруци отгоре по главата и истерични крясъци ! Да сме били 5-6 клас тогава .Това говоря преди 89-та !!! Никой не смееше да гъкне в клас

 • хахаха
  Отговор
  15 15:25  02.12.17

  До коментар #3 от "Бесен Язовец":

  както живков се целуваше с брежнев ли?
 • кучето шаро
  Отговор
  16 18:35  02.12.17
  Щом не са ги карали да им целуват задниците не е толкова страшно!
 • Егати
  Отговор
  17 08:31  03.12.17
  В общежитията, където живуркат бъдещите учители ,чалга не спира, бира и цигари не слизат от устата им..много са кухи , една книга не са прочели извън задължителен материал, зле ,много са зле..единици ще са на ниво. Да бъдеш учител в сегашната България - последна пристан за мързеливи ,неграмотни ... Специално не съм написал кой университет,защото съм сигурен че всички са на едно ниво, дано да греша,но много се съмнявам.
 • Егати
  Отговор
  18 08:37  03.12.17
  само това ли може да предложи тази смучителка, в други държави списъка на услуги вкл. и секъса, всеки ден ни съобщават за "смущаващи" случаи как някоя си учителка спала с цели клас...е може пък и не целия...

Напиши коментар:


Публикувай