355 3

Президентът даде началото на „Българската Коледа“

Зад тази инициатива стоят хиляди българи, заяви държавният глава

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Денис Джамбазов

Българският президент Румен Радев даде началото на „Българската Коледа” 2017/2018. „Българската Коледа” не е просто дарителска кампания, а нещо много по-голямо. Тя ни дава вярата и усещането, че живеем в цивилизовано общество, което се крепи на хуманни ценности. Тя споява различни социални слоеве и инвестира в нашия най-голям капитал – здравето на нашите деца“, заяви държавният глава, цитиран от президентството.

Румен Радев каза това в УМБАЛ „Св. Георги” в град Пловдив, където официално обяви старта на петнадесетото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа”, която се провежда под негов патронаж.

„Избрах да дадем началото на петнадесетото издание на инициативата „Българската Коледа“ точно тук, защото УМБАЛ „Св. Георги” е едно от водещите лечебни заведения в страната, което прилага съвременна и комплексна диагностика и се развива терапевтична, преподавателска и научно-изследователска дейност. Тази болница се гордее със своите водещи специалисти в различни области на здравеопазването”, заяви държавният глава.

„Мисля, че точно тук, където годишно се прилагат грижи за хиляди български деца, нашият призив ще бъде по-силен и по-истински, защото „Българската Коледа” е израз на надежда за бъдещето ни като нация и като държава и успява да обедини хора с различни професии, социално положение и образование около една обществено значима кауза”, каза още Румен Радев.

„В подкрепа на спасения детски живот“ е темата на петнадесетото издание на инициативата „Българската Коледа”. „Новите методи на лечение позволяват ранна диагностика на тежки заболявания и ефективно лечение, което води до спасяване на живот, но спасеният детски живот много често изисква продължителни грижи”, заяви президентът и допълни, че поддържането на здравето на тези деца налага продължителни усилия и е голямо предизвикателство и за лекарите, и за семействата на болните деца.

Президентът благодари на всички лекари и медицински работници, които работят с инициативата „Българската Коледа“ за техния труд, за грижите, които полагат за децата, както и за надеждата и доверието, които носи тяхната работа. „Зад тази инициатива стоят хиляди българи – учредители, дарители, известни личности и медии, но успехът на една дарителска инициатива и най-вече доверието в нея зависят основно от хората, които са в края на дарителския процес и това сте Вие – лекарите”, подчерта Румен Радев.

Приключилата на 30 ноември т.г. кампания 2016/2017 г. на „Българската Коледа”, посветена на децата с тежки хронични заболявания, успя да събере 2 650 000 лв., с които са подпомогнати 474 деца със сумата от над 700 000 лв. и е дарена медицинска апаратура за 30 лечебни заведения от цялата страна – университетски и многопрофилни болници за активно лечение на обща стойност 1 800 000 лв.

„С тази апаратура ще могат да се прилагат съвременни методи за навременна и прецизна диагностика и оптимално лечение. Всичко това е резултат от хуманността и съпричастността на хиляди българи, които дариха за децата на България”, подчерта още Румен Радев в словото си на церемонията. По-късно президентът се запозна с интензивния сектор и кувьозите в отделение „Неонатология” и отделение „Детска хирургия” на УМБАЛ „Св. Георги”.

Пловдив / България


Още по темата

 • Българската Коледа...

  Българската Коледа...

  Българската Коледа... Често около Нова година пиша приблизително все едно и също. Това коментира в профила си във Фейсбук Николай Слатински. Ще го ...
  30.12.2017
  1 016
  5

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • жвйжцюцкйцгймгймгймгймгъгм
  Отговор
  1 10:27  02.12.17
  БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА ....СПОКОЙНО МОЖЕ ДА СЕ КРЪСТИ.....ДАЙ ПАРИ НА РОМЧЕ. ....И СПИ С ЧИСТА СЪВЕСТ КАТ БОНБОНЧЕ......
 • Юбряяяяяя
  Отговор
  2 13:19  02.12.17
  И стотинка не давам на фондации! Огледайте се около вас - все на някой подарете това дето е излишно... или ако ви е неудобно пъхнете 20 лева под прага на вратата!
 • onq s konq
  Отговор
  3 19:22  02.12.17
  Ураааааааааааааа!!!

Напиши коментар:


Публикувай