Last news in Fakti

3 Декември, 2017 08:24 2 009 6

78% от българите дишат опасен въздух

  • въздух-
  • замърсяване-
  • иаос

80% от праховото замърсяване с ФПЧ 2.5 в страната се емитира от битово отопление

78% от българите дишат опасен въздух - 1

Делът на българите, които дишат опасно замръсен въздух, е много над средното за държавите-членки на Европейския съюз. Това се вижда от данните в последния годишен доклад за състояните на въздуха в България на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), цитирани от "Дневник", както и от сравнения на европейските страни по този показател, направено от Европейската агенция за околна среда към Европейската комисия.

Данните в доклада са за 2015 г. и са най-актуалните публично достъпни. Измерванията на българската екоагенция се изпращат периодично в европейската екоагенция.

Докладът на ИАОС отчита и покачването на количеството прах във въздуха в страната в сравнение с предходната година.

В България процентът на населението, изложено на наднормени нива на фини прахови частици (ФПЧ10, тоест с размер под 10 микрона) е значително над средния за Европа (където за периода 2013-2015 е между 16 и 20% (Air quality in Europe — 2017 report, стр. 8).

В страната процентът на населението, което изложено на над допустимите норми на замърсяване с фини прахови частици (ФПЧ10) е много висок – 88.7 % от 3.5 млн. население, живеещо в градове и селища, в които се измерва този замърсител.

В документа се прави коментар, че изчисленията са извършени по методика на европейската агенция, която изчислява възможния максимален размер на засегнатото население, със следното допускане: във всяко населено място, в което е регистрирано превишение на допустимата норма, цялото население е изложено на негативното влияние на съдържанието на прахови частици.

Според сравнителна таблица за Европа на процента градско население, изложено на наднормени (спрямо средноденонощната норма) нива на замърсяване с ФПЧ10 в България е 78%. В Словения и Малта 100% от градското население е изложено. Висок процент - подобен на България, имат и Хърватия и Полша - 81%. След Италия (60%) и Румъния (57%) процентът на градското население, изложено на наднормено ниво на ФПЧ10, рязко спада под 19%, а в 10 държави, между които Австрия, Белгия, Естония, показателят е нула. Средният процент за ЕС е 19 на сто.

През 2015 г. допустимата норма на замърсяване с прах е нарушена във всички места, където се измерват стойности на територията на страната, т.к. във всяко от тях има поне един пункт, в който са регистрирани повече от 35 средноденонощни стойности, превишаващи праговата стойност за ФПЧ10 (50 µg/m3).

Фините прахови частици (ФПЧ10 и ФПЧ2.5), наред с озона (О3) са най-опасните замърсители за човешкото здраве, следвани от бензо(а)пирен. Праховите частици влизат в дихателната система и в кръвоносните съдове и причиняват много здравословни проблеми. Спрямо размера се разделят на: ФПЧ10 - частици с диаметър под 10 микрона и ФПЧ2.5 – частици с диаметър под 2.5 микрона. По-дребните ФПЧ2.5 са по-опасни за здравето, защото навлизат по-лесно и дълбоко в човешкия организъм.

Въпреки, че измерванията на замърсяването на въздуха се публикуват на сайта на ИАОС, те са с ден закъснение, а не в реално време и не са лесно достъпни за гражданите. За сравнение Полската агенция за опазване на околната среда публикува данните от официалните измервателни станции в реално време, като могат да се свалят данни и за допълнителни анализи, информацията е налична и на английски език, предоставена е и апликация за телефон, за да може човек да се информира в реално време за качеството на въздуха.

Ръст в запрашаването в страната

Документът отчита и покачване на количеството прах (фини прахови частици - ФПЧ) във въздуха в страната в сравнение с предходната година при по-едрите частици (ФПЧ10). Съществен е ръстът на по-опасното запрашавне - емисиите на ФПЧ2,5 са се увеличили с 37 % от 21 хил. т през 1990 г. до 29 хил. т през 2015 г., като причина за това е нарасналата употреба на дърва за огрев в бита.

През 2015 г. емисиите на прах (ФПЧ10) в страната са се увеличили спрямо 2014 г. с 3.66 хил. т. на 50 хил.тона. Причина за това е както нарасналата употреба на дърва за битови нужди, така и на увеличените емисии от негоривни производствени процеси (например в селското стопанство) и пътен транспорт. Други основни причини за наднормено замърсяване с прахови частици са опесъчаването и осоляването на улиците и пътищата през зимата.

Битовото отопление отделя над половината емисии фин прах

Битовото отопление е основен източник на фини прахови частици, емитирайки 52% от общото количество ФПЧ10 и 80% от ФПЧ2.5, изхвърляно в атмосферата през 2015 г., се казва в доклада.

52% от по-едрите фини прахови частици в България се отделят от горене на твърдо гориво за отопление, общо 16% е от транспорт (10% пътен и 6% друг транспорт), 9% се дължи на ТЕЦ-ве, 32 % на негоривни производствени процеси.

80% от праховото замърсяване с ФПЧ 2.5 в страната се емитира от битово отопление. Други 9% от смога са от негоривни производствени процеси, едва 8% се дължат на пътния транспорт, а 2% – заради ТЕЦ-ве.

Най-голям брой превишения на средноденонощната норма ( 50 µg/m3 ) през 2015 г. са измерени във Видин – 188 дни, Плевен - 138 дни, Бургас – кв. Долно Езерово – 116 дни и Монтана – 115 дни.

На 5 април 2017 г. Съдът на Европейския съюз осъди България заради систематичното превишаване на допустимите норми за замърсяване с фини прахови частици, както и заради липсата на ефективни мерки за справяне с проблема в периода от 2007 г. до 2014 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Воиводата от Чавдар

    7 5 Отговор
    Когато работеше кремиковци не се правеха замерваня цяла София беше в смок.ама целта е да забранят въглищата за да може да си пълни някои джоба от скапани и скъпи пелети и замрасяват пове4е когато са мокри.
  • 2 Обективен

    16 4 Отговор
    Не въздуха е мръсен, а болнито Ви мислене, на тъпите управници.

    Преди 20г и повече кога нямаше климатици, едва ли всеки е имал и печка елва, ТОГАВА НЕ СЕ ЛИ ОТОПЛЯВАХА ДОРИ В ГРАДОВЕТЕ С ПЕЧКИ И ПАРНО. Масово по селата се е ползвало твърдо гориво, НО ТОГАВА ВСИЧКИ БЯХА ПО ЗДРАВИ, НЯМАШЕ никакви замервания, сега жечовци, изнежени, без казарма и малко бг съзнание искат да затрият всичко. А такива л..нари, които само се чудят как да спънат държавата, било то да забранят твърдото отопление и или да наблягат за затваряне на ТЕЦовете са за линчуване.

    Това го е имало от години, мбого преди да се сетите да замервате Л..НАРИИ, АМА бабите и дядовците ни живяха по 90г и повече и БЕЗ ВАШИТЕ ЗАМЕРВАНИЯ И БЕЗ ВАШИТЕ измислени съвето за здравословен живот.

    Мишкии

    Коментиран от #5

  • 3 Нафарфорий

    6 0 Отговор
    Вчера погледнах една диаграма от учебника на детето по география за замърсяването
    значи 1.5% от замърсяването се пада на транспорта
    3% на битовото отопление.

    Зелените гейове за пореден път подлагат бедния човечец на идиотизми
    на n-та степен. И аз ги питам как колите ще замърсяват най-много при
    положение, че всяка втора кола е на газ. Ма те продължават да ръсят глупости
    и бтв-то покрай тях. Най- много да се слагат задължително катализатори на колите друг въпрос е къде е държавата като ни ги откраднат!!!!!!!!
  • 4 Мишо

    4 0 Отговор
    Май наистина целта на тази пропаганда за уж мръсния въздух е да се премине на отопление с газ, можем да се досетим кои бизнесмени ще спечелят от това.

    Коментиран от #6

  • 5 stukar

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Обективен":

    Не! Просто работят за Сашо Дончев (Овергаз) и другите , които са се наредили на клона за предстоящата газификация на страната! Процес естествен и нормален за 21 век, но те просто искат неестествено да ускорят и монополизират с мутренски способи, като рекет, заплахи, регулации, за да приберат огромни печалби- способ стандартен за изостанали феодални общества и милата ни родина!!! Просто е!!!
  • 6 stukar

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Мишо":

    ЦУМ- гейт ми се върти в главата, начело с куп истински таланти в бизнеса "дърпащи България напред"!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове