373 0

След пороите обстановката в България се нормализира

Няма жертви и бедстващи хора към момента

Стефанаки Йоанис

Нормализирана е обстановката в най-сериозно засегнатите райони след обилните дъждове. На територията на област Смолян остава в сила обявеното бедствено положение в община Смолян и частично бедствено положение в община Девин, съобщава агенция „Фокус“.

По информация на областният управител Недялко Славов ситуация вече е спокойна, валежите са почти спели, а нивата ба реките са спаднали драстично. Кметът на Община Смолян Николай Мелемов поясни, че няма бедстващи хора, но докато валежите не бъдат напълно преустановени, бедственото положение няма да бъде отменяно. Затворени са пътищата към селата Стикъл, Киселчово и Мугла заради активизирали се свлачища. Техника разчиства и пътищата за Гела и Горово, които са частично затворени.

Няма жертви и бедстващи хора към момента. Много доброволци от община Смолян са се включили в изграждане на диги около реките, които повишиха драстично нивата си. Кризисният щаб е разпределен по критичните места и дава информация постоянно. Община Смолян призовава гражданите да подават сигнали на дежурния в общината на тел. 0301 6 76 25 при възникнали проблеми. Заради бедственото положение в Смолян пристигна и зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов.

Обявеното частично бедствено положение в община Девин се е наложило във връзка с падналите голямо количество валежи, вследствие на които са се образували свлачища и има пропаднали пътища в с. Триград, с. Кестен, с. Жребево и кв. "Настан". Там също няма пострадали или бедстващи хора. В област Кюстендил екипите на пожарникари и спасители са реагирали на 6 сигнала, свързани с усложнената метеорологична обстановка - наводнени мазета и паднали дървета. Нивото на река Бистрица се понижило значително, но частичното бедствено положение за село Гърляно продължава да бъде в сила. Електрозахранването в селото също е изцяло възстановено.

В София екипите на ПБЗН са отработили 33 сигнала за наводнени мазета и паднали дървета, но от МВР уверяват, че няма пострадали или застрашени хора. Продължава непрекъснатото дежурство на екипите, които на място наблюдават яз. „Суходол“. Нивото на водоема, към момента, е в норма, а при необходимост ще се изпуска контролирано. Организирано е наблюдението на всички водоеми, които биха могли да представляват евентуална опасност за населението, ако прелеят.

В Перник обстановката също вече е спокойна. В дежурната на пожарната в града са получени 41 сигнала за наводнени обекти –мазета, в града. На терен работят 6 пожарни екипа, няма застрашени хора.

В Монтана пожарникари и спасители са се отзовали на 6 сигнала за наводнени мазета. Валежите са спрели, създадена е организация за ежечасно наблюдение на критичните участъци на реки и язовири. В Кърджали обстановката също е спокойна, но превантивно е организирано е и се поддържа ежечасно наблюдение на критичните участъци на реки и язовири.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай