1 290 15

България се "топи" с 50 000 души годишно

Застаряване и емиграция са двата водещи фактора

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Константин Карагьозов

Три са проблемите, водещи до демографскита ситуация в България - ниска раждаемост, миграция, смъртност.

Темпът на намаляване на населението годишно е 48-50 000, което е един български град. Това каза бившият социален министър и съветник по социалната политика Христина Христова в сутрешния блок на bTV.

„Численото намаляване е съпроводен със застаряване на населението, което директно се отразява върху осигурителния модел“, допълни тя. 48% от напускащите родината са в детеродна възраст, става ясно от представените данни.

„На 100 души напускащи пазара на труда постъпват на работа 63 млади. Това е коефицент на демографско заместване. Тук се полагат усилия от правителството, като учене през целия живот, налага се да се пригаждат работните места. Пригаждането на системата на здравеопазване и образование. 50-60-годишните ще станат източник на работна сила на пазара на труда в бъдеще“, прогнозира Христова.

„Застаряването е ключов фактор на пазара на труда. В същото време има тенденция на намаляване на смъртността“. „27 г. е средната възраст за раждане на първо дете. 539 000 по-малко жени във фертилна възраст до 2030 г.“, отбеляза тя друга негативна тенденция.

„В София, Варна и Пловдив живеят 1/3 от населението на България. Имаме вътрешна миграция. Трябва да се работи в посока да станат по-привлекателни селата. Те се съживяват чрез европейската програмата за развитие на селските райони“, каза още Христова.

България


Още по темата

 • България между пазара и автархията

  България между пазара и автархията

  И най-добрата, и най-дългата положителна стопанска конюнктура няма да замени необходимостта от стратегия - стратегии за национално развитие, в които ...
  5.12.2017
  801
  1

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост
  Отговор
  1 10:03  04.12.17
  Политиците се постараха да направят отвратителни и дразнещи регионите извън столицата и два-три големи града и после се чудят защо имало миграция и емиграция. Не е от хубаво. В развитите страни улегналите хора със семейства се изнасят от града в околните села в къщи с дворове, редовен транспорт и уредени, китни къщички, а у нас заселват цигани в селата, които колят, бият и грабят и малкото останало жители. Леко-полеко остават тук-там постоянни жители, те застаряват и само вегетират с пенсиите си, друго е работещо семейство с доходи от 1000-2000лв.
 • Здравейте
  Отговор
  2 10:07  04.12.17
  Моето предложение за подобряване на раждаемостта е: 1. Увеличете майчинството в рамките на 1, 5 години. 2. Съкратете продължителността му от 2 г., на 1,5 години. След като детенцето стане на 1,5 години, майката спокойно може да се върне на работа. Сега момичетата стоят и си губят времето в парковете, и се чудят на кого да се оплачат за малкото пари, които получават. Така ще имат мотивация да се раждат дечица, а майките им ще се върнат на работа половин година по-скоро. Казвам го от позицията си на майка с 2 деца, не е като да нямам наблюдения и опит ;-)
 • АХА
  Отговор
  3 10:07  04.12.17
  Плащаме си цената за Евроинтеграцията !
 • Дедо Грую
  Отговор
  4 10:18  04.12.17
  Планът Ран-Ът в действие , стриктно спазван от всяко правителство. Резултатите са видни от всички.

 • незнайко
  Отговор
  5 10:24  04.12.17
  А защо се топи БЪЛГАРИЯ ??? Защото Европа иска това !!! Получавали сме субсидии от ЕС. Защо не ни кажат колко ни е членството на година ??? Защото е повече от това което получаваме !!!
 • 6 10:25  04.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Дядо поп
  Отговор
  7 10:42  04.12.17
  Мога да направя аналог с дивите животни.Когато затвориш едни диви животни в клетка те спират да се размножават. Същото е и с българите,поставени сме в клетка от закони наредби,разрешителни,лицензи облагодетелстващи тия на власт и чиновниците и спъващи обикновените хора.Едно е ограничения в свръх развита икономика друго е ограничения в прохождаща.Пак аналогия с растенията-ако едно растение почнеш да го кастриш преди да е развило корени то може да увехне и да загине.Същото е и с нас, започнаха с евростандарти и норми,който дават предимство на захапалите кокала и никакъв шанс за младите.Примерно един млад човек иска да се занимава с транспорт,ами то освен камиона,то са лицензи,професионални компетентно- сти и,какви ли не излишни простотии,който за да ги преодолее му трябват стотици хиляди и пак няма гаранция че ще се докопа до работа,която да му върне парите,ако ги вземе на заем.Да не говорим,че е невъзможно да ги изкара с труд.Общо взето печелившия бизнес с малки изключения го въртят хора близки до сегашна и предишни власти всичко друго вегетира и спасението е на терминал2.
 • БАЙ ДОБРИ
  Отговор
  8 11:53  04.12.17
  Не ставайте смешници, всеки млад работлив ще замине на вънка. Младите знаят че с тези 500 600 лв нямат никакво бъдеще в BG . Добре че заминават младите, хем ще се видят с пари хем ще получават нормална пенсия. Представете си два милионаи половина ако бяха тук , глад мизерия болести и т н. . Освен това , хиените гушкат валутата им при обмен. Просто едно ТКЗС без полза за хората.
 • ртвъвтъвт
  Отговор
  9 13:41  04.12.17
  Кви села беееее? Айде иди на село да живееш , да те оберат и изнасилят циганите, а полицайте да се крият из храстите ,дано хванат некой без колан или фарове. Върви на село ,дати спира водата и тока по 5 пъти на ден, а лятоска почти да не идва водата,както е в доста села.Върви н а село ,детето ти да учи в селското училище, ако въобще има, със всичките циганчета и да остане полуграмотно.
 • Кантарджиев
  Отговор
  10 13:42  04.12.17
  За съжаление ще заминат хората , в канада са били около 100 000 души. Очаквам да станат 300 000 за кратко време , а ние тук само баеме защо заминавали. Ами да им дадат шанс на хората да живеят нормално бе. Аз съм на село, имам си папане и малка заплата не мога да се оплача. Да му мислите вие гражданите с големите заплати и големите разходи.
 • мамо аз съм пилот
  Отговор
  11 15:20  04.12.17
  и аз съм от село и всеки ден пътувам по час и половина до работа и толкова на обратно. Работя в София, но правичката си казвам че не бих живял там. Харесвам си селото, но при нас работа няма. Това са три часа на ден, които аз губя, а тези рапони ме карат да развивам селски туризъм и да прислугвам на лигавите софиянци. Тази държава отдавна е умряла. Аз съм казал че пропадне ли тази работа, на която съм в момента, следващата ще е навън, все пак съм на 31 и имам още време.

  Коментиран от #12

 • К.К.
  Отговор
  12 16:20  04.12.17

  До коментар #11 от "мамо аз съм пилот":

  Как си на 31 така ще станеш и на много без да ги усетиш, не си губи времето!
 • Различен
  Отговор
  13 19:05  04.12.17
  Три били проблемите на България?? Ма голям смях!!!! Проблема на България е един и се казва Узаконена престъпност, създадена от престъпниците в НС! Тази узаконена престъпност води до липсата на социална справедливост и извращаване на думата социалност, която става вече нарицателност за простотията ни и дупедавството към нЕкои "социални"! Престъпници на всички етажи от властта, създаващи закони в техен интерес, за определена сделка или бизнес! Престъпници в НС, подкупни, некадърни и финансово заинтересовани, тази простотия в тази държава да продължава до безкрайност, за да могат те да си ловят рибата в мътната вода! Престъпници прокурори, адвокати и съдии, раздаващи присъди според парата или според родата! Престъпници в полицията, глобяващи и рекетиращи нормалните граждани и продажни и любвеобилни, към криминалните престъпници!/нали са си от едно котило/ Престъпни срещи ежедневно и на всякъде в живота, без притеснения от съд, присъди и справедливост. Рекет от държава, общини, фирми и отделни личности и структури, като полицията! Рекет в образУванието и здравеопазването! Демагогия заливаща ни от тАлАвизия, радио и всякакви информационни източници, подвластни на престъпниците, жонглиращи както им изнася с информация и закони! И т.н.н.!
 • бай село
  Отговор
  14 22:02  04.12.17
  Каква изненада , оказа се , че имало един политик , който не е сляп! Браво на госпожата , че епрогледнала , но струва ми се позакъсняла, късно е чадо няма връщане! Виж за едно нещо е много права , че селата трябва да станат привлекателни. Ами направете ги , разгонете селяните от София и другите големи градове , че ще се издушите , набъчкани сте като в копърка , а селата пустеят, пък и въздуха е чист и ще ви се отрази много добре! Очаква ме ви!!
 • бай село
  Отговор
  15 22:07  04.12.17
  До мамо аз съм пилот! Ами моето момче , щом си пилот литвай докато не са ти отрязали крилцата, че после ще плачеш много!

Напиши коментар:


Публикувай