4 Декември, 2017 10:11 1 012 1

МОН с мерки за ученическите раници

  • раници-
  • ученици

На чужд гръб и 10 ученически раници са малко

Министерство на образованието и науката вече предприема мерки за олекотяването на ученическите раници. За нас това не е кампания, а целенасочена политика. Това каза зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова по време на извънреден брифинг. Зам.-министърът отбеляза, че още от началото на учебната година се провеждат срещи с издателствата именно с такава цел. "Предвиждаме от една страна да се въведе възможност за разделяне на учебниците, когато това е необходимо - когато учебникът е с голям обем работа. От друга страна Национална програма за увеличаване на шкафчетата, в които да се оставят учебниците, помагалата, екипите по физическо, така че да не се носят всеки ден", заяви Таня Михайлова.

Тя обърна внимание, че когато се говори за тежестта на раниците, трябва да се отбележи, че в тях няма само учебници, а и тетрадки, допълнителни помагала и всичко, което един ученик носи в училище. Михайлова добави, че се предвиждат разговори с учителите, защото по думите ѝ има безкрайно добри примери за учители, които работят в час с учениците без учебник, а вкъщи децата използват учебника за самоподготовка и го носят в клас само при необходимост. Според нея друг важен проблем е да не се увеличава броят на помагалата, когато не са задължителни. По думите ѝ много важно е съдействието от страна на родителите, защото ученическата раница в по-малките класове се подготвя именно с тяхна помощ. Михайлова обясни, че резултат от мерките за олекотяване на ученическите раници може да има още в началото на втория учебен срок. Тя призна, че този въпросът с тежестта на раниците не е от днес или от вчера. „Спомням си от 2010 г. за кампанията „Училище без тежест“. Пак ви казвам – не искам да е кампания, а целенасочена политика на всички хора, ангажирани в МОН", коментира тя и уточни, че обмислят и вариант за избор на хартия. По думите ѝ основният проблем се получава в 5. клас, защото тогава учениците вече могат сами да ходят на училище и сами носят раниците си и когато и предметите стават повече. Според нея осигуряването на шкафчета, в които учениците да държат учебниците си е въпрос на виждане и възможности на отделните училища. "Има училища, които вече имат шкафчета", коментира тя.

По думите ѝ тези, които до момента нямат такива, със сигурност ще се включат в Националната програма за увеличаване на шкафчетата. Михайлова заяви още, че ще помолят учителите да не натоварват с допълнителни сборници, които не са нужни. Според нея не е проблем толкова в одобрените учебници, защото от тази година има и одобрени електронни издания. По-рано в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас и Видин се проведе протест на майки под мотото „На чужд гръб и 10 ученически раници са малко“, насочен срещу тежките ученически чанти, които децата от четвърти до седми клас са принудени да носят всекидневно, съобщава агенция „Фокус“.

Инициативата е продължение на писмото, което петокласничката Теодора Божкова изпрати до Държавната агенция за закрила на детето преди малко повече от месец. В него ученичката подаде сигнал, че раницата й е по-тежка от препоръчаните от Министерство на образованието и науката 10-15% от теглото на детето. Организаторите на събитието предизвикаха възрастните да тичат няколко минути с тежките раници на децата си, за да привлекат вниманието на образователното министерство и останалите отговорни към проблема институции.

В проявата в София се включи и омбудсманът Мая Манолова, която сложи на гърба си ученическа раница, тежаща малко над 6 кг - толкова, колкото обичайно носи един шестокласник всеки ден. Манолова пробяга с нея няколко десетки метра в столичния Южния парк. Мая Манолова отправи предизвикателство към образователния министър Красимир Вълчев и останалите отговорни институции да прекарат един ден с шестокласник - от сутринта до вечерта. “Мисля, че след това ще има повече и по-бързи мерки. Просто трябва на някого да му пука и да се ангажира, че ще вземе мерки. Решенията са най-различни - електронни учебници, шкафчета в училище, по-леки учебници и учебни помагала”, добави Манолова. Инициаторите на протеста предлагат още да се въведе стандарт за тежестта на ученическата раница, обвързан с процент от теглото на детето, интерактивни дъски, вместо задължителното носене на учебник в клас, намаляване на броя учебните помагала, както и размера и тежестта на учебниците. Също така максимум 6 учебни часа и часови блокове по един предмет. Те очакват от МОН да бъдат потърсени, така че наистина проблемът да намери своето най-адекватно решение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Morgoth

    1 0 Отговор
    Едно не мога да разбера - защо не направят учебниците като папки? Вадиш си страниците за деня, носиш си и няколко празни листа със същия формат и това ти е чантата. После в къщи си събираш листовете на които си писал в различни папки по предмети. Така никога не носиш повече от една папка с 20-30 листа в нея.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове