416 0

БЧК с демонстрация за доброволци

Стефанаки Йоанис

На 5-ти декември – Международен ден на доброволеца, в НУЛЦ на БЧК в с. Лозен, Българският младежки Червен кръст ще демонстрира силата на доброволчеството в една от най-тежките и мащабни кризи – в ситуация на бедствие с множество пострадали, съобщават от организацията.

В симулацията ще бъдат показани спасителни действия след пропукване на язовирна стена и приливна вълна в резултат на обилни снеговалежи и ниски температури. НУЛЦ на БЧК, където по това време се провежда обучение на ученици, е сериозно наводнен. Повечето сгради в базата са залети от вода и близо 60 души са в бедствено положение, някои от тях са ранени, други уплашени. Всички трябва да бъдат евакуирани незабавно поради ниските температури и опасността от втора приливна вълна.

Доброволците на БМЧК ще оказват първа долекарска помощ, психосоциална подкрепа, ще изведат намиращите се в наводнените сгради хора и ще .В спасителната акция ще се включат и екипи на ПБЗН. Извън засегнатата зона ще бъде обособен пункт за евакуация. На терен ще бъде и екип с дронове на БЧК за оглед на засегнатия район и за идентифициране на пострадали.

България


Напиши коментар:


Публикувай