434 3

КРИБ: Нелегалният износ на лекарства да се криминализира

Мартин Христов

Държавата да наказва с цялата тежест на закона нелегалната търговия с лекарства, но и да стимулира легалния бизнес в сектор "Здравеопазване".

Това се казва в официална позиция на най-голямата работодателска организация у нас- КРИБ по повод разразилия се скандал с нелегален износ на лекарства.

Според бизнеса законодателната недостатъчност в съчетание с постоянния натиск за намаляване на цените и маржовете на лекарствата, стимулират сивата икономика и криминалните схеми в сектора на грижа за здравето.

В позицията се потвърждава, че фармацевтичният бизнес в България се обявява категорично в подкрепа на действията на държавата срещу нелегалния износ на лекарства.

"Компаниите - стратегически инвеститори в сектора на здравеопазването обаче уточняват, че това е само първа стъпка и нелегалният износ на лекарства следва да бъде криминализиран чрез нарочни промени в Наказателно-процесуалния кодекс", посочват работодателите.

Според КРИБ основният закон в наказателното право у нас към момента не адресира разпространението на фалшифицирани лекарства, каквито по смисъла на закона са всички продукти, продавани извън регламентираната верига на лекарство-снабдяване.

"Категорично ясно е, че в тази ситуация именно стабилните бизнес структури, които единствени могат да изнесат икономическата тежест на сектора при гарантирано спазване на всички закони и прилагане на високи етични принципи, се явяват крайно необходим стратегически партньор на държавата. За трайно решение е нужен нов подход – въвеждане на ефективни промени в НПК за преследване и наказание на подобни практики с най-голямата строгост на закона", пишат още от браншовата организация на бизнеса.

Накрая се припомня, че основната роля на държавата е да стимулира икономиката, която инвестира, създава работни места и дава професионално бъдеще на нацията.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Иванчо
  Отговор
  1 18:04  04.12.17
  И неплащането на заплати ;)
 • Роман дизел
  Отговор
  2 18:11  04.12.17
  Да се криминализира цялата държава и да се загради с бодлива тел пет метра висока и да не се допускат навътре и навън лица
 • баба Джана
  Отговор
  3 15:54  05.12.17
  За какво "криминализиране" на тази далавера ще става въпрос за в бъдеще , след като при всички случаи в нея участвуват и са участвували и в миналото хора обвързани с властта и ползували политически чадъри . . .срещу процент от печалбата !

Напиши коментар:


Публикувай