2 214 9

В Естония "чудо" за 25 млн., а у нас 2 млрд. на вятъра

Българските държавни ведомства предлагат едва 2900 електронни услуги

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Константин Карагьозов

България вече е пръснала около 2 млрд. лева за изграждане на електронно управление и въпреки това не е напреднала особено. Естония, която е европейски лидер в е-управлението, е постигнала своя успех с 20 пъти по-малко средства - със скромните 25 млн. евро, или около 50 млн. лева, пише вестник "Сега", позовавайки се на анализ на Българската стопанска камара. Парите са похарчени за приблизително един и същ период от време - в последните 15 г., когато и двете страни обявяват, че започват да работят за е-управлението.

От 2002 г. насам всяко българско ведомство си е поръчвало скъпи сървъри и скъп софтуер, за да стане ясно в следващите години, че продуктите са несъвместими и мрежите на различните администрации не могат да "разговарят помежду си". Балтийската държава е инвестирала 70% от сумата в техника, а софтуерните решения са били безплатни, защото са използвани програми с отворен код. Тези и още факти разкрива анализът на Българската стопанска камара, който сравнява напредъка на двете държави.

Въпреки колосалните инвестиции у нас държавните ведомства предлагат едва 2900 услуги, като повечето са елементарни - позволяват електронно подаване на документи и заявления, но общуването клиент - чиновник остава на хартия. В същото време в Естония е-управлението на практика е навсякъде - дори в училищата, в болниците и в аптеките, при гласуването. У нас пpинтepитe в министерства, агенции, общини и т.н. продължават да растат застрашително, докато в Естония админиcтpaцията работи онлайн и така пecти пo двa тoнa xapтия вcякa гoдинa.

Талин започва да гради е-правителство през 2001 г., внедрявайки електронни лични карти. Те са с чип - носител на персонални данни, т.е. играят ролята на електронен подпис и дават на гражданите достъп до всяка електронна услуга. У нас серия правителства отказват да направят тази важна реформа, но си правят всякакви дребни експерименти. През 2011 г. тогавашният кабинет на Бойко Борисов решава да внедри успешния естонски опит, но после нещата отново зациклят. И в момента 30% от администрациите в България не приемат електронно подписани документи. 98% от всички заявления за ползване на е-услуги са към пет държавни служби, сред които НАП, Инспекцията по труда, кадастъра. В последната година едва 19% от българите са общували с администрацията онлайн - срещу 77% в Естония.

Още през 2007 г. в Естония е било възможно човек да регистрира фирма през интернет за 15 минути, да получи легализация и още същия ден да започне бизнес. В България процедурата и днес отнема повече от 20 дни.

Администрацията в България към днешна дата събира от гражданите общо 5985 вида документи или удостоверения, за да предоставя услугите си. Попълването на декларации и справки и плащането на данъци отнема на средностатистическия българин 53 часа. Естонският данъкоплатец прави същото за 9 пъти по-малко време.

НАПРЕДЪК

Положителна новина е, че през миналата седмица Държавната агенция "Електронно управление" пусна системата за електронно връчване. Чрез нея всеки българин може да си направи пощенска кутия на държавен сървър и през нея да получава документи и услуги по електронен път. Администрациите трябва да направят профили на електронните си услуги на този сайт, а гражданите ще могат да си направят кутия за електронно връчване на документи. Условието е да притежават или електронен подпис, или персонален код от НОИ.

Е-БИТИЕ

Естонците могат да си купуват онлайн - например през смартфона, билети за паркинг или за градски транспорт. Здравните досиета са електронни и пациентът няма нужда да носи със себе си епикризи, лабораторни изследвания, рентгенови снимки - всичко е достъпно през компютъра. Дори шофьорските книжки, дебитните и кредитните карти там се смятат за отживелица, защото информацията е достъпна онлайн, а банковите операции се правят през лаптопа или телефона. Естонските училища работят с е-дневници, а родителите получават информация за оценките на децата си по мейла.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Хакер
  Отговор
  1 12:11  05.12.17
  С този гений начело на държавата скоро ще надминем Естония, Румъния абе въобще целия свят ще ни диша прахта. 11 години" успешно" управление. 11 години трагедия
 • Отишли са
  Отговор
  2 12:16  05.12.17
  Отишли са у правилните фирми, които са захапали яко държавните и общински институции.
 • IvanS
  Отговор
  3 12:34  05.12.17
  “ Инспекцията по трупа“ Не моа :)
 • Крадиландия
  Отговор
  4 12:42  05.12.17
  Всичко се краде в тази държава,нищо не е направено с европейските пари,всичко замина навън в имоти

 • дойчо
  Отговор
  5 12:52  05.12.17
  Е, сега как може да се тиражират такива новини, това е голям удар в сърцето на боко, щели сега да облекчават някаква процедура за свидетелство за съдимост и не знам си какво още, ама предложения, че комисии, че парламент да гласуват промени в не знам си колко закони, ами като е пълно със такива тъпанари като онази русокоса кифла баракова, бат салита и резаци, а и калъфи които нищо не разбират освен да разкарват костюмите - така ще е , само ще се краде
 • Колка
  Отговор
  6 12:56  05.12.17
  То да беше само това. Милиарди отидоха в проекти мишимаши и после защо българите на са последно място в ЕС по стандарт на живот. Реви Марко, двама да ревеме...
 • гост
  Отговор
  7 13:05  05.12.17
  Така се вижда кой работи и кой краде. Една интелигентна система би подходила както в Естония, а крадците са у нас. Вижда се, че не е скъпо, нито пътища, нито инфраструктура, нито поддръжка, само желание се иска. Не може да се накупят за милиони левове камери по пътя, а тези камери да не могат да запазват информацията или да отчитат превижена скорост и да връчват електронен фиш без намеса на човек. Всичко се прави, но никой няма интерес това да стане у нас.
 • ha ha ha
  Отговор
  8 13:31  05.12.17
  Нали ви е най-доброто Боко бе... сега ви готви ново заемче, та да има да връщате и вие, и децата ви, и внуците ви, и правнуците ви... ХАК ДА ВИ Е!!!
 • qqqqq
  Отговор
  9 19:22  07.12.17
  Очевадна кражба, а простия българин пак си мълчи . Няма оправия, няма.

Напиши коментар:


Публикувай