1 656 8

Високи сметки за парно в София

Блок 119 е един от високите в столичния квартал Лозенец

Венцислав Михайлов

В разгара на отоплителния сезон абонати на „Топлофикация София“ се оплакаха, че са получили високи сметки. Според тях топлинното дружество им е начислило двойни сметки в сравнение с миналата година по същото време. От „Топлофикация“ обаче оправдаха сумите с нов метод, по който изчисляват сградната инсталация в блока, информира БНТ.

Блок 119 е един от високите в столичния квартал Лозенец. В 20-те етажа живеят толкова хора, колкото в едно малко село. От няколко седмици основният проблем за обитателите му е октомврийската сметка за парно.

„За пореден път и тази година „Топлофикация“ на изненадаха. В изравнителните сметки се получиха, допълнителни разходи за уреди, без измервателни уреди върху тях. Като „Топлофикация“ искат да ни кажат, че тези тръби, които минават, половината от тях изведнъж са станали на радиатори“, каза Драгомир Стефанов, живущ в блока.

За да стига бързо топлата вода до последният 20-ти етаж, и в този блок има два кръга инсталация. Първият обслужва живеещите до 8 етаж. До там през всеки апартамент преминават 4 тръби. От 8-ия до последния етаж обаче тръбите са две. Те захранват втория кръг. До тази година всички в блока получавали еднакви сметки за сградната инсталация. С новия отоплителен сезон нещата се променят. На абонатите до 8 етаж им е начислена двойна такса сградна инсталация заради повечето тръби. Във месечната фактура е отбелязано като „отоплително тяло без уред“.

От „Топлофикация София“ и топлинния счетоводител на блока обясниха, че новата такса сградна инсталация била начислена след проверка.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Вальо
  Отговор
  1 12:39  05.12.17
  Вие ниски сметки за парно ли искате? Социализма отдавна изчезна.

  Коментиран от #2

 • Гост
  Отговор
  2 13:01  05.12.17

  До коментар #1 от "Вальо":

  Хората в не-социалистическите държави се греят на гас, а не с такива социалистически системи. И им е по-евтино.

  Коментиран от #3, #8

 • гост
  Отговор
  3 13:08  05.12.17

  До коментар #2 от "Гост":

  ГаЗ а не гаС умнико.
 • 4 13:09  05.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор

 • гост
  Отговор
  5 13:11  05.12.17
  Имам конвектори "теси" в две от стаите и съм много по доволен от парното. Поне знам че това което съм изразходвал си е само мое.
 • баба Джана
  Отговор
  6 13:37  05.12.17
  От времето на социализма когато съм имал срещи с хора извън "желязната завеса", те бяха много учудени от факта че в България жилищните ни блокове притежават централно парно отопление и месечните ни сметки през отоплителния сезон се движеше в интервала от 12 -16 лева ! От тях съм научил също че подобна привилегиия да живеят в подобни жилища, оборудвани с централно парно отопление в големите европейски столици тогава са имали само богатите ! Сега когато вървим уверено по пътя на "капитализма" /както казва в своя коментар преди мен г-н Вальо/, дошло е вече времето когато трябва да се отказваме от тези отживелица от времето на социализма и всички вкупом да преминем на . . .твърдо гориво !
 • До автора на горното
  Отговор
  7 18:35  05.12.17
  Пише се ДОТАМ - сято.
 • вуйчо Ваньо
  Отговор
  8 19:32  05.12.17

  До коментар #2 от "Гост":

  От парното по добро няма. Само трябва топлофикациите да се управляват правилно.

Напиши коментар:


Публикувай