1 313 1

Потвърден е първият грипен щам, вирусът вече циркулира

Мартин Христов

Потвърден е първият грипен щам за сезона, тръгва циркулацията на грипа в България, съобщи проф. Тодор Кантарджиев.

„Днес в 13.30 часа в Пета МБАЛ – София беше потвърден първият грипен щам за сезона. Щамът е грипен вирус от група В, аналог на ваксиналния щам „Ямагата“. Доказан е при 14-годишен пациент", уточни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести пред "Фокус".

Той припомни, че обикновено първо започва циркулацията на грипните вируси от група В, след това група А се развива и взима превес. Кантарджиев препоръча да не се контактува с болни и да се използват влажни кърпички.

„Хората трябва да мият ръцете си и да знаят, че не само пръските предават грипния вирус. Когато има възможност трябва да се проветрява, да се отварят прозорците и в градския транспорт. Трябва да се яде витаминозна храна“, каза още професорът.

„Не трябва да се разчита на думите на хора, които не са специалисти и съветват за различни алтернативи. Лечението на грипните вируси се извършва само с два лекарствени продукти. Те са по лекарско предписание, хубаво е семействата, които могат да си позволяват – те са 30 лв., да закупят тези лекарства, да говорят с лекарите си и да ги имат в резерв. Ако заболеят от грип, лекарството трябва да се вземе в първите 36 часа, защото след това ефективността му рязко намалява“, допълни той, без да назовава имената на медикаментите.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Компетентен
    Отговор
    1 17:54  05.12.17
    Грипният и парагрипните вируси , циркулират от около месец , но масово се изписват диагнози , като "вирусна инфекция , неуточнена " , " остра вирусна инфекция " и т. н. Никой не изписва диагноза " грип " , защото се налагат изследвания за изолиране на вирус на причинител на грипа ( грипен , или парагрипен вирус ) !

Напиши коментар:


Публикувай