896 4

Болници фалират заради договори с частни клиники

Текат проверки в цялата страна

Светослава Ингилизова

Държавни болници са пред фалит заради неизгодни договори с частни болници. Резултатите от проверките до момента показват, че двама директори на болницата във Враца вече са клиенти на прокуратурата, съобщи Нова тв.

От 4 месеца, след редица сигнали, държавата видяла нередности в болниците. По-точно в договорите, които сключват. Започва проверка в цялата страна, на всички държавни и общински болници у нас. Точно 195. Целта е да се открие как се източва Здравната каса.

Първата разкрита от службите схема – договорите между държавните и частните болници. От години било практика държавните лечебници да приемат на територията си частни болници, с които извършват същите медицински услуги. А това водело до изтичане на средства.

Примерът - болницата във Враца. Сключила договори с две частни клиники. Те били с милиони печалба, а държавната – пред фалит. Според лекарите обаче нередности няма.

Съжителството между частни и държавни болници било фатално, макар и законно. Фатално, но само за държавните лечебни заведения.

„Така бавно и полека едно дружество стига до положение да не покрива задълженията си и така ще се появи нова табела – на частната болница - вместо МБАЛ „Христо Ботев”, ще се появи табела на някое от частните заведения, това се опитваме да спрем”, заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

Дадената за пример държавната болница "Христо Ботев" е във Враца. От години на нейната територия работели други две частни лечебни заведения. И двете с милиони печалба, докато държавната била пред фалит. Според разследването договорите са неизгодни и именно затова болницата във Враца е пред фалит. Затова и образували две дела на директорите, сключили тези договори.

„Битката ще бъде жестока, това е правено години и ние сега решаваме да се справим с тези практики”, заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Битката на институциите стигна и до болницата в Ловеч. От години лекарите там протестират, не получават заплати и лечебното заведение е на ръба на оцеляването. Причината, според разследващите отново е в неизгодните договори.

"Разпоредил съм до 20 декември да се проверят всички 27 области с болнични заведения, в които са сключени над 200 договора за съвместна дейност", заяви здравният министър Кирил Ананиев.

Проблемът пред разследващите ще е чисто законов – директорите на болниците не са длъжностни лица и ще носят само лична отговорност ако се докаже неизгодна сделка.

„Поставя се въпросът въобще допустимо ли е на територията на държавна болница да има друга, макар и с различна дейност, но решаването на този въпрос е компетентността на НС”, заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

Проверките може и да доведат до фалит на болници, които така или иначе са в тежко положение.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Юбряяяяяя
  Отговор
  1 00:38  06.12.17
  Те тва е тъпотията - да отрежеш клончето на което седиш! И да фалираш като тъп български бизнес-ман!
 • бббббб
  Отговор
  2 08:23  06.12.17
  Те откриха америка.
 • Гост
  Отговор
  3 09:57  06.12.17
  Крайно време е за генерална промяна. Всеки лекар завършил държавна поръчка задължително 15 г. работи в държавно заведение. Ако иска да има претенции да си плаща по 50000€ за обучението и да има претенции после. И да спрът да ни правят на будали уж в държавната болница а ти вика да минеш в частния кабинет. Няма такъв филм.
 • Пациент
  Отговор
  4 13:48  08.12.17
  Не е работа на лекарите да работят административна работа или като медицински и търговски представители.За какво държавата им е плащала образованието 6 години ? В момента Медицинските Университети "бълват" достатъчно кадри за администрацията.Докторите-началници изкарват едногодишна магистратура по Здравен Мениджмънт и готово-запазват си ръководните длъжности...и после не достигали лекари.А какво е в кабинетите на личните лекари и по аптеките-върволици от лекари,представители на фармацевтични компании.

Напиши коментар:


Публикувай