922 6

"Булгартабак" организира контрапротест срещу "Да, България!" и Прокопиев

Досега бяха проведени няколко протеста от уволнени работници на фабриката

Светослава Ингилизова

Предстои „протест“ на работници на „Булгартабак“ от фабриката в Благоевград, който ще се проведе в София. Служителите на холдинга, чиято собственост официално е неизвестна, но се счита, че е на депутата от ДПС Делян Пеевски, са „подканени“ да протестират с циркулярно писмо. Това съобщи "Биволъ", в чиято редакция е получена снимка на писмото.

В него са развити „опорни точки“ за „злонамерена медийна и политическа атака“ срещу „Булгартабак“, организирана от партия „Да България“ и т.нар. „Кръг Капитал“ на Иво Прокопиев.

Досега бяха проведени няколко протеста от уволнени работници на фабриката на „Булгартабак“ в София, която затвори врати след като холдингът обяви, че прекратява износа за Близкия изток заради репутационни проблеми след разкритията за мащабна контрабанда на цигари към Ирак и Турция.

Бившите работници питаха кой е собственикът на „Булгартабак“, изхвърлил ги на улицата, но бяха посрещнати с мълчание.

Повод за този контрапротест очевидно са настоятелните въпроси от последните дни към главния прокурор Цацаров и МВР, задавани преди всичко от „Да България“ и изданията на „Икономедия“. Те питат какво отношение ще вземат българските институции след официалния доклад на турската служба за борба с организираната престъпност КОМ, в който се твърди, че през 2016 г. контрабандата на цигари с източник „Булгартабак“ е нанесла щети за над 100 милиона евро на турската хазна.

В доклада на КОМ за 2014 г. също се твърдеше, че българска продукция залива пазара на контрабандните цигари в Турция, но името на „Булгартабак“ не се споменаваше официално. За сметка на това публикации в близки до властта турски медии не спестяваха тази информация. Беше оповестено също, че Делян Пеевски и Ахмед Доган са „персона нон грата“ в Турция.

Каналите за контрабанда на цигари на "Булгартабак" към Близкия изток са съществували още по времето когато „Булгартабак“ беше държавна собственост. Ключова фигура в тези канали е иракчанинът Салам Кадер Фарадж, известен още като „Молла Омар“, пише "Биволъ".

През 2011 г. той се явява представител на „Каледон Инвест“, традиционен контрагент на „Булгартабак“ за страните от Близкия Изток и Северна Африка. „Каледон“ е била разследвана още през 2007 г. от българската прокуратура за контрабанда на цигари.

„Каледон“ обаче губи своя лиценза за внос на цигари в Иракски Кюрдистан, след което „Булгартабак“, вече приватизиран, започва да продава директно на дубайската фирма Andalus Al Sharq General Trading, в която съдружник е Салам Фарадж.

Разследване, базирано на митнически документи разкри, че "Булгартабак" е продавал на тази фирма цигари за над милиард долара годишно.

Проблемът е в това, че „Булгартабак“ не желае да търгува с официалните власти, а предпочита контрабандните канали, минаващи през дистрибутора Салам Кадер Фарадж (или Фарук), който е считан за контрабандист в държави от този регион. Така на практика българският производител е затънал трайно в сенчестия и криминален бизнес, което обрича този отрасъл от българската икономика на гибел.

Според "Биволъ" премиерът Бойко Борисов е бил многократно уведомен за тези криминални деяния, но не е реагирал по никакъв начин.

Цигарите се изнасят с кораби от Варна за ОАЕ, като се пренатоварват в няколко други пристанища, противно на всякаква търговска логика, вероятно, за да се заметат следите на произхода. От Дубай контрабандната стока стига до Ирак, откъдето натоварена на камиони и мулета влиза в Турция по различни маршрути, минаващи през Северна Сирия и Иракски Кюрдистан.

Контрабандистите плащат за безпрепятствено преминаването на стоката им през териториите на различни терористични групировки. Турция е особено изнервена от приходите от контрабанда на български цигари, които получава ПКК, и това е отбелязано в два поредни доклада на KOM.

Името на Салам фигурира в документите, които адв. Александър Ангелов изпраща на банкера Цветан Василев, преди да финализира прехвърлянето на собствеността на "Булгартабак" от руската банка VTB към лихтенщайнски офшорки.

В тези документи, публикувани първо в блога на финансовия журналист Мирослав Иванов пише, че в Лихтенщайн и в Дубай са създадени сложни схеми от фирми, които да разпределят собствеността на приватизирания „Булгартабак“ между Делян Пеевски, Цветан Василев и собствениците на Винпром „Пещера“. По-късно бившият бизнес партньор и банкер на Пеевски Цветан Василев, който сега се укрива в Белград, потвърди тяхната автентичност.

В структурата са предвидени и комисионни за Бойко Борисов и Ахмед Доган чрез 3 офшорки, владеещи по 10% от собствеността. Това се явявало възнаграждението им за политическата благословия за приватизацията на "Булгартабак", която мина в парламента в края на 2011 г. с гласовете на ГЕРБ и мълчаливото съгласие на ДПС. Адвокатът на Пеевски Александър Ангелов, който бил автор на схемата, фигурира като собственик в една от тези фирми.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бичето
  Отговор
  1 09:37  06.12.17
  Публикувано във факти.бг: "Булгартабак" организира контрабанда срещу "Да, България!" и Прокопиев
 • Реалист
  Отговор
  2 09:55  06.12.17
  Трябва официално да се забрани офшорки да са собственици на бизнес в България. Това ще лиши корумпирани бизнесмени и политици от прикритие. Специално за тютюна - спрете дотациите от българския бюджет за отглеждане на тютюн. Само подхранвате бизнеса на Пеевски и Доган. А схемата е интересна: КГБ=Доган=Пеевски=Булгартабак=пари=ПКК - ето как можеш да финансираш скрито хем лобито си в България, хем партия като ПКК която си създал. "Браво на кгб-то"
 • Пеньо
  Отговор
  3 10:20  06.12.17
  И отново "правдивите" публикации предизвикват повече въпроси отколкото отговори. 1."...през 2016 г. контрабандата на цигари с източник „Булгартабак“ е нанесла щети за над 100 милиона евро на турската хазна." Откога турските институции за източник на правдива информация, особено като се знае отношението на султана към ДПС? 2. "Проблемът е в това, че „Булгартабак“ не желае да търгува с официалните власти, а предпочита контрабандните канали". Кой го твърди това нещо? Какво означава "официалните власти"? Незаконно ли е да подбереш търговеца с най-добрата оферта? 3. "Така на практика българският производител е затънал трайно в сенчестия и криминален бизнес, което обрича този отрасъл от българската икономика на гибел." Лицето Салам Фарадж криминално проявена персона ли е? Защо не се споменава нито дума, че вече тези марки цигари са продадени на БАТ? И тази ли фирма ще бъде обявена за криминална? И отново нито дума за това, че все още български работници работят в Булгартабак! Докато я има! Прави се опит да се унищожи поредната произвеждаща българска фирма!
 • Дикембе Мутомбо
  Отговор
  4 11:16  06.12.17
  Самият факт, че има толкова масирана пропаганда срещу една партия, която дори не е парламентарно представена, толкова добре финансирана кампания и формално организирана от една (забележете!) фирма трябва да говори на електората достатъчно за кого трябва да гласува. НАРОДЕ???

  Коментиран от #5

 • Гост
  Отговор
  5 11:35  06.12.17

  До коментар #4 от "Дикембе Мутомбо":

  И каква е далаверата? Какво ще постигне? Колко гласа ще спечели? Какви хапчета пиеш?
 • Иван
  Отговор
  6 14:00  06.12.17
  Бивол явно работят в съдружие с Прокопиев!

Напиши коментар:


Публикувай