572 2

Службите лъжели Бюрото за контрол на СРС

Бойко Рашков Снимка: Архив
Бойко Рашков Снимка: Архив
Светослава Ингилизова

Бюрото за контрол върху СРС-та не може да гарантира на гражданите точен отговор дали ги слушат незаконно. Службите лъжели Бюрото в отговорите, които му пращат. Осем от десет случая били лъжливи. Това призна от трибуната на Народното събрание председателят на Бюрото Бойко Рашков.

Бойко Рашков се оплака, че не получавал съдействие от главна прокуратура и заяви, че дейността на бюрото е блокирана.

Процедурите след 2015 бележат редуциране и според Рашков се наблюдава стабилизиране на подслушването у нас. Бюрото спряло отчасти хората стоталитарни нагласи, които искали да слушат хората "за щяло и нещяло". Най-некачествените искания за прилагане на СРС-та идвали от ДАНС, е оценката на Бойко Рашков.

Завишеното прилагане на СРС-та не било чак толкова притеснителен проблем, според шефа на контрола, тъй като това е "необходимо зло".

Специализираният наказателен съд, който разрешава подслушването, дал през миналата година с 1000 повече разрешения за прилагане на бръмбари спрямо 2015. 30% са отказите на Спецсъда. Прокуратурата е на второ място след МВР по искане на бръмбари.

От думите на Рашков стана ясно, че за престъпления срещу корупцията се прилага минимално подслушване.

Той представи шокиращи факти - и Цветан Цветанов бил подслушван. През 2014 година неговият адвокат Менко Менков поискал от Бюрото данни за прилагането към Цветанов бръмбари. Те обаче били унищожени. Той поясни, че така заместник-председателят на ГЕРБ бил лишен от защита.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • бббббб
  Отговор
  1 15:47  06.12.17
  Подслушват се престъпници.Който го е страх значи има какво да крие.А,тук едни престъпници искат да разберат да ли се подслушват от други престъпници.Но,набиват на гражданите ,че едва ли не всеки гражданин се подслушва.За да може политиците да контролират службите и да няма ефективна борба с корупцията.В любимата Америка се послушва и следи всичко живо под формата за борба с тероризма ,но никой не роптае.
 • йгмймгючгчгйчгйчгйчгчът
  Отговор
  2 17:08  06.12.17
  ПОДСЛУШВАТ СЕ САМО НЕУДОБНИ НА ЧИФУТИТЕ ....МОСАД ...ЦРУ......ЕС. ......НИКОЙ НЕ СЕ ЗАНИМАВА С ПРЕСТЪПНИЦИ. .....ХА ХА ХА.....

Напиши коментар:


Публикувай