1 124 9

Симеонов срещу Борисов за Банско - битка на титани

Ние в момента не даваме решение да се прави каквото и да било, ние разширяваме предмета на концесията и увеличаваме минимум два пъти концесионната такса

Стефанаки Йоанис

"Господин министър-председател, току-що ми пратиха съобщение - във Facebook Прокопиев, прокопиевци ликуват, че точката за "Пирин" е изтеглена. Ако мачът е свирен, поне трябваше да кажете да не гоним топката". С тези думи по време на заседанието на Министерския съвет вицепремиерът Валери Симеонов явно демонстрира своето разочарование, след като премиерът Бойко Борисов изразява опасение, че с предложението за анекс към договора за концесия за ски зоната в Банско "се поставя каруцата пред коня", отбелязва сайтът „Актуално“.

"По принцип, точка от дневния ред, когато е влязла в системата на МС, не може да се изтегли. Може да я изтегли само вносителят и то на самото заседание. Така че, кой как ликува – това не е наша работа", отвръща Борисов съгласно пуснатата стенограма.

От документа си личи, че Симеонов е най-пламенният защитник на промяната на концесията на заседанието, като впечатление правят думите му как се добавя "един анекс" в концесионния договор, след като още няма действащ План за управление на Национален парк "Пирин": ".. ако няма промяна на концесията, какъв е смисълът и въобще за какво да се променя общият план, няма причина да се променя.

И в момента има действащ план и ние не сме в нарушение. Ние добавяме с един анекс, че може да се направят спортни съоръжения. Оттук нататък по никакъв начин ние не променяме законовия ред, който задължително изисква дори един стълб да се забие там, да се направи ОВОС. Значи цялата тази процедура ще бъде за всяко съоръжение, всъщност не говорим за всяко съоръжение, говорим за едно съоръжение, което да отпуши пропускателна способност. Там също се минава през екологична оценка, ОВОС, всичко абсолютно с възможности и правото за обжалване на всеки детайл.

Ние в момента не даваме решение да се прави каквото и да било, ние разширяваме предмета на концесията и увеличаваме минимум два пъти концесионната такса". Отговорът на Борисов звучи безкомпромисно: "Първото, върху което имам претенция е, че, министърът (бел. ред. - Нено Димов) го няма, а той е основният, който трябва да защити този проект. Второ, нямаме план за управление на "Пирин", който да гарантира, че не може нищо по тази тема да се направи в ущърб на природата и според мен по-първо и по-важно е приемането на Плана за управление на Пирин.

Разсъждавайки само върху концесията, в случая, която, като я няма на сайт, публично, се създават предпоставки за съмнения".

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост 2
  Отговор
  1 09:38  07.12.17
  Валери нужника
 • гюзжюзщацкацкацкйцк
  Отговор
  2 10:08  07.12.17
  КАБЕЛ СРЕЩУ САБЯ
 • Стефанакииииии
  Отговор
  3 10:30  07.12.17
  Ние тук титани нямаме! Какъвто ни е мат'рияла, такива са ни и "вождовете"...
 • Реалист
  Отговор
  4 10:32  07.12.17
  Айде бе, правете лифта че ми се карат ски а не ми се виси на опашката... Тея псевдо еколози със заплати от Швейцария са ясни. Пратете им НАП да си докажат доходите и сами ще се разбягат.

 • Мунчо
  Отговор
  5 10:51  07.12.17
  Къде видяхте титани? Махленски спор между силни на деня и толкова ...
 • dre
  Отговор
  6 12:12  07.12.17
  Публикувано във факти.бг: Цяло Банско е пропищяло от кметчето с дискавърито. Инвеститорите масово бягат от Банско, не заради Банско, а заради Община Банско. Тоя конак е превърнат в лична фирма на комплексирани селяндурчета.
 • Генералът
  Отговор
  7 16:33  07.12.17
  Пирин е на цяла България, а не само на Банско, Юлен или пияни бордистчета!
 • Кака Гинка
  Отговор
  8 02:09  08.12.17
  "Битка с тигани" ще е далече по-вярно...
 • Кака Гинка
  Отговор
  9 02:09  08.12.17
  "Битка с тигани" ще е далече по-вярно...

Напиши коментар:


Публикувай