551 3

До 6 г. затвор за добив на полезни изкопаеми без концесия

Наказанието предвижда и глоба до 20 000 лева

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Константин Карагьозов

Парламентът прие на второ четене промени в Наказателния кодекс, които предвиждат лишаване от свобода до 6 години и глоба от 1 000 до 20 000 за лица, извършващи добив на подземни богатства без предоставена концесия или при спряна концесия, предаде информационна агенция „Фокус“.

„За“ гласуваха 98 народни представители, 9 бяха „против“, а един се въздържа. Същото е наказанието за лице, което държи, съхранява, транспортира, преработва или отчуждава незаконно добити подземни богатства.

Парламентът реши наказанието да бъде лишаване от свобода от 2 до 8 години и глоба от 5 до 50 000 лева, когато предметът на престъплението е в големи размери; деянието е извършено в защитена територия или защитена зона; когато е използван документ с невярно съдържание; когато участва длъжностно лице, възползвало се от служебното си положение или деянието е извършено повторно.

С промените в Наказателния кодекс наказанието е лишаване от свобода от 3 до 10 години и глоба от 10 до 100 хил. лева, когато предметът на престъплението е в особено големи размери и случаят е особено тежък; деянието е извършено от лице, което действа по поръчение на организирана престъпна група или има условия на опасен рецидив. Предметът на престъплението се отнема в полза на държавата.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост
  Отговор
  1 13:24  07.12.17
  иии ся в перник в една махала ще затворят 1/2 от хората? или директно на място ще правят нов затвор, щото няма как да ги поберат? Както и кой ще ги храни през този период? пак ние.
 • Патриот
  Отговор
  2 18:01  07.12.17
  А всички знаем кои взимат концесиите? Не са за всеки.
 • Ел Ниньо
  Отговор
  3 00:31  08.12.17
  Положението от ден все повече се брутализира в тая държава . Гадовете искат всичко , ама всичко да вземат и да забранят на хората . Сега който иде на реката да си промива златце с легенче , улейче или драгичка - затвор . Който иде да си събира минерали за колекция - затвор . Ема това все повече приближава държавата до кръвопролития . Щото човек като няма какво да губи ,няма спиране .

Напиши коментар:


Публикувай