759 2

Давност за престъпленията на комунизма

Реформаторите смятат, че такъв подход би изразил реалното желание на парламента за комплексна ревизия на грешките и пороците на прехода

Стефанаки Йоанис

От РБ-Глас народен питат за давността на престъпленията на комунистическия режим по повод предложените от ПП ГЕРБ промени в Конституцията, които регламентират отмяна на давността на престъпления, свързани с приватизацията. Това съобщиха от Реформаторския блок-Глас народен.
Реформаторите тълкуват, че от правна гледна точка това не означава милост към престъпниците. Премахването на давността е гаранция за справедливо правораздаване и призив да няма протакане на законораздаването.

Премахването на давността за престъпления, свързани с приватизацията, с промяна в Конституцията поставя евентуалните закононарушения при раздържавяването наравно с престъпленията срещу човечеството (за което има специална конвенция на ООН), тълкуват реформаторите. Това е преувеличаване до абсурд на значението на първите и недопустимо принизяване на вторите, смятат от РБ.
Според реформаторите, предлаганата промяна е и лош сигнал към всички български и чужди инвеститори, работещи в страната, както и към тези, които занапред възнамеряват да вложат своите пари в бизнес у нас.
Според тях, ако Конституцията бъде променена за това, то давността трябва да отпадне и за:

Давността за престъпленията на комунистическия режим. Тези престъпления, включително насилствената национализация, ликвидираха демокрацията, човешките свободи и предприемачеството за 45 години в България. Тяхната доказана тежест е несравнимо по-голяма от предполагаемите престъпления от приватизацията.

Давността за престъпленията, свързани с разграбването на активите на българските външнотърговски дружества в края на 80-те и началото на 90-те години.
Давността за престъпленията в банковата сфера от средата на 90-те години на миналия век. Девет фалирали банки, няколко милиарда спестявания - практически занулени и нито един осъден до ден днешен.
Давността за престъпления, свързани с концесиите; еврофондовете; митническите и данъчните измами и прането на пари, които съсипаха хиляди почтени предприемачи и са една от причините днес страната ни да е най-бедната в ЕС.
Реформаторите смятат, че такъв подход би изразил реалното желание на парламента за комплексна ревизия на грешките и пороците на прехода.

Ако не падне давността и за посочените престъпления, според РБ ще стане: "реабилитация на комунистическото минало на страната ни, базирано на лъжата за богатата комунистическа държава, която е ограбена от демокрацията".
Приемането единствено на промени за давността за приватизацията предложено от ГЕРБ, ще бъде само нов щрих в цялостната посткомунистическа риторика за дискредитация на задължителните стъпки за създаване на пазарна икономика в България. Това е най-лошата "визитна картичка" за встъпване на България в първото й председателство на ЕС.
От РБ искат предложените промени да бъдат в чл. 31, ал. 7 от Конституцията на Република България. Писмото е подписано от говорителя на РБ - Петър Москов.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Тоя пак
  Отговор
  1 12:56  07.12.17
  е дръпнал смукача. Как ГЕРБ ще "криминализира" "комунизма" бе? Нали са бивши членове и отроци на някогашното БКП, както и вие де.
 • Това е положението
  Отговор
  2 16:09  07.12.17
  Най ревностните ортодоксални потомствени комунисти , се превърнаха в отявлени и свирепи антикомунисти.

Напиши коментар:


Публикувай