438 4

Нинова: Предлагаме нов модел на здравеопазване

Няма да се откриват нови болници

Венцислав Михайлов

През последните месеци многократно заявявахме, че моделът на здравеопазване не може да продължава по този начин. Колкото и да се увеличава бюджетът на Здравната каса, парите изтичат, а резултатът не е подобряване на здравната услуга за хората. Това се потвърждава и от констатацията на прокуратурата от последните дни. За нас е задължителна смяната на модела в здравеопазването, но това няма как да стане без общо съгласие – политическо и обществено. Не може всеки управляващ да прави експерименти в здравеопазването, следващата политическа сила, която идва, да отменя и да започва от начало – това не продуктивно за системата на здравеопазването. Ако искаме трайна, последователна и резултатна политика, трябва да постигнем съгласие.

От „БСП за България“ предлагаме две групи действия – едните краткотрайни и сега- веднага, и другите – с дългосрочен ефект. Временните спешни мерки, които предлагаме: вчера внесохме решение на парламента за забрана за лицензиране на нови болници.

Утре внасяме предложение държавните и общинските болници да бъдат пререгистрирани от търговски дружества в лечебни заведения, по Закона за лечебните заведения. Трето предложение – ново и обективно ценообразуване на клиничните пътеки в новия рамков договор.

Четвърто – в понеделник или вторник внасяме промени в Наказателния кодекс, които да водят до търсене на наказателна отговорност за реекспорта на лекарствата. Трайните и последователни неща, които предлагаме: да поставим началото на решението на проблемите в здравеопазването, чрез обективен, истински и национален разговор, без оглед на политически пристрастия, без ревност на кого е идеята, без мерене на партийно его, за предложения за нов модел на здравеопазването. Това няма да е моделът на БСП, ГЕРБ, лекарите и пациентските организации.

Това ще е българският модел, който служи на една цел – всеки българин да има достъп до здравеопазване и това да е качествено здравеопазване. Поставяме си амбициозен срок - до края на март да се опитаме да постигнем този национален разговор с резултат за нов модел. След това да го представим в обществото и този нов модел да бъде включен в бюджета за 2019 г.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пеньо
  Отговор
  1 15:07  07.12.17
  Народът го е казал: тъп, но пък упорит. Когато не са на власт червените бълват прекрасни предложения, но какво се получава, когато докопат кокала....
 • доки
  Отговор
  2 17:40  07.12.17
  за съжаление когато си бил само комсомолец е нормално от от нищо да не разбираш.А къде остана конкурентното начало.На всякъде в европа частните и държавните болници са абсолютно равностойни.Само в България това не е така.Държавните получават пари от: здравна каса, от пациентите под форма на избор лекар, за консумативи-( ако постъпиш в УМБАЛ Ст.Загора ти дават списък за да си купиш от чаршафите до левкопласта ) , от държава под форма на апаратура , държавата им плаща дълговете.В тези болници приходите са само за заплати и далавери.Абе бърка се оборот и печалба както се казва.В частните приходите са само от здравна кас и пациент. Т.е те са по евтини за обществото , раберете го.Те са и единствените проспериращи за момента.Това не ви ли говори нещо.
 • Гражданин
  Отговор
  3 18:04  07.12.17
  Какво ще промени това г-жа Нинова.Нищо. Регистрацията ли е най-важното.Всъщност това има смисъл само за замитане на дълговете на държавните болници и плащането им от българина Така пак няма да се потърси отговорност на десетките управители на болници назначавани без конкурс и опслужващи фирмите на властта.Крайно време е да се престане с лозунгите и да се чете и мисли.
 • емо73канар
  Отговор
  4 13:44  09.12.17
  Новият модел трябва да е следният. Моите пари от осигуровките, да вървят в моя индивидуална сметка, и когато ми се наложи да мога да ги ползвам. А не както сега с моите пари да се лекува бай м....л безработният мързеливец.

Напиши коментар:


Публикувай