1 257 9

Иракско семейство осъди България

Иракчаните са били в лагери във Видин и София

Светослава Ингилизова

Иракско семейство, което сега живее в Швейцария, осъди България в Страсбург заради лошите условия, при които било поставено няколко дни, докато преминавало през нейната територия през 2015 г., съобщи в. "Сега".

Държавата ще трябва да плати 1800 евро на семейството заради страданията на трите му деца плюс 1000 евро за съдебните му разноски.

Делото С.Ф. и други срещу България завърши с признание, че е нарушен чл. 3 (забрана на нехуманно и деградиращо третиране) от европейската конвенция за правата на човека.

През август 2015 г. семейството избягало от Ирак и се отправило към Западна Европа да търси международна закрила. Влязло нелегално на територията на България, но на 17 август било задържано чак на българо-сръбската граница.

Пратено било в лагер за мигранти във Видин, а два дни по-късно било прехвърлено в по-голям лагер в София. На 31 август било настанено в лагер от отворен тип за кандидати за убежище. Скоро семейството го напуснало и отпътувало за Швейцария, където през 2017 г. получило убежище.

Оплакването е от лошите условия в лагерите, които причинили страдания на тримата малолетни синове - на възраст 16,11 и 1 година. Родителите заснели на видео какво представлявала килията във Видин - мръсотия от тавана до пода, включително и леглата с изтърбушени дюшеци плюс потрошени помощни мебели.

Нямало тоалетна към килията и уринирали на пода. 24 часа не получили нито храна, нито вода, а бутилката с бебешко мляко на най-малкия син била отнета и върната след 19 часа.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Патриот
  Отговор
  1 17:52  07.12.17
  Така ще е като ги пускаме да си ходят... живи.
 • Ни лук ял...
  Отговор
  2 18:01  07.12.17
  Браво на швестерите,защо не отидат на място в Ирак за да спестят на хорицата тези страдания.България няма никаква вина за тези войни,а за Швейцария съм сигурен че вината и е голяма,парите идват от там за много сделки с оръжия и петрол.

  Коментиран от #5

 • Насо
  Отговор
  3 18:09  07.12.17
  Искам да напиша много,много лоши неща, но няма да го направя. Само ще кажа, че това семейство се е спасило от почти сигурна смърт. Избяга ли са тук все едно ние сме ги поканили. За разлика от пенсията меркел с малка буква елате ,елате. Не ние не ги искаме ,но все пак сме им дали някакъв подслон било им е топло имали са ток ,вода и храна по три пъти на ден. Много хора в БЪЛГАРИЯ го нямат това. И за капак ще им платим няколко хиляди за благодарност ,че не са оценили ,какво сме им дали ,и какво е можело да стане ако не са избягали тук. Само да добавя вместо скъпата ограда,която вече пада да бяха сложили мини никои никога не би си помисли да влезе в държавицата ни.
 • нагли мангусти
  Отговор
  4 18:11  07.12.17
  Сега, ако имахме държава щяхме да им праснем един контра иск за нелегално преминаване на държавната граница, което си е престъпление ! Това е подай ръка да ти я отгризнат до лакътя !

 • Въшлив патриот
  Отговор
  5 18:12  07.12.17

  До коментар #2 от "Ни лук ял...":

  Такава е нашата кочина. България участва в тази срамна война в Ирак, първоначално като теляци впоследствие като пазачи.
 • 112
  Отговор
  6 22:26  07.12.17
  Другия път в петзвезден хотел ще ги закараме.
 • Кака Гинка
  Отговор
  7 01:52  08.12.17
  Хем минават границата нелегално (това не е ли престъпление),хем искат кралски прием и печелят делото.А ние като страна от ЕС сме задължени да слушкаме и да изпълняваме всичко.И да плащаме,да плащаме...за собствената си дивотия.Защо ли в Полша,Чехия или Унгария не им минават номерцата? Там и на снимка не ги щат,а тук може,всичко може - жалка работа,ама кой ни е виновен...
 • Темидец
  Отговор
  8 06:44  08.12.17
  Следващите,директно да бъдат съдени за нелегално преминаване на границата,с подобни глоби за да не плащаме на такива ние,а те да ни дължат,по бързата процедура 200 броя мога да ги осъдя за час,за да не кажат някои,че е скъпо,ще го направя безплатно!
 • Юбряяяяяя
  Отговор
  9 08:27  08.12.17
  Кой ли вече не я е осъдил и турил на оная си работа...?!

Напиши коментар:


Публикувай