3 379 20

Приземяваме и транспортните "Спартан"-и. Няма пари

В момента от трите закупени машини "Спартан" лети само една

Мария Атанасова

Правителството е на път да приземи и транспортните самолети "Спартан", които са едни от малкото модерни машини в българските военновъздушни сили. Причината е липсата на средства, пише "Медиапул".

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов потвърди днес, че договорът за поддръжката им е изтекъл по-рано тази година, а няма планирани средства за сключването на нов. Вече са проведени разговори с фирмата, която поддържа машините – "Аления Леонардо", която е поискала над 17 млн. евро за нов четиригодишен договор.

Каракачанов каза, че МО е успяло да свали първоначалната цена, но в бюджета за следващата година липсва подобно перо. В момента от трите закупени машини "Спартан" лети само една. В началото на следващата година се очаква да бъде приземена и последната. Транспортните самолети се ползват освен за военни цели и за спешни полети при донорски ситуации, оказване на международна помощ, а в редки случи дори за държавни визити. Те бяха закупени от италианската фирма "Аления Аеронавтика" през 2006 година.

Първоначалният договор предвиждаше доставката на 5 самолета "Спартан" за 91.8 млн. евро, но той бе предоговорен от първото правителство на ГЕРБ и страната ни се отказа от последните две машини. Подобна е ситуацията и с другата многомилионна придобвика на държавата през последните години – хеликоптерите "Кугър". Заради липсата на средства за поддръжката им, от 12 налични машини летят само 3-4.

Покупката на нови изтребители е под въпрос Каракачанов коментира пред журналисти, че все още няма яснота и около проекта за закупуването на нови изтребители. Процедурата започна почти от начало, след като парламентарната проверка установи нередности и през октомври я върна за преработване на МО. В момента министерството все още не може да стигне до заключение от кои държави и компании може да поиска оферти за самолети. Каракачанов обясни, че според някои юристи в МО, може да се искат нови оферти само от страните и компаниите, които участваха досега в проекта. Това са Швеция и компанията "СААБ" за нови машини "Грипен", САЩ и Португалия за изтребители "втора ръка" Ф-16 и Италия за "втора ръка" "Юрофайтър".

В министерството обаче имало и други мнения, че кръгът може да се разшири и да бъдат поискани оферти и от други държави и сега екипът от Военновъздушните сили, който движи проекта, трябва да прецени какво да се прави. Личното мнение на Каракачанов е, че е по-добре да се съберат повече оферти.

Около проекта обаче излезе още една "малка" подробност - предвидените пари се оказаха с 300 млн. лева по-малко или вече 1.2 млрд. лева. Каракачанов каза, че това се дължи на законова промяна от края на миналата година, според която върху военните проекти вече се начислява ДДС. Така предвидената сума намалява автоматично с 20%.

Като цяло, бъдещето на проекта става все по-наясно и е много вероятно за пореден път да не се случи. Още повече като се има предвид, че приоритет на самия Каракачанов е да ремонтира и дори модернизира старите съветски изтребители МиГ -29. Руснаците вече преглеждат МиГ-овете

България в момента разчита само на МиГ-овете, за да пази въздушното си пространство, но поддръжката им става все по-проблемна. Каракачанов съобщи пред парламентарната комисия по отбрана, че има проблеми с доставките на необходимото за работата им масло от Русия. Пред журналисти потвърди, че все още не са приети и закупените през български посредник от Русия нови и ремонтирани двигатели за МиГ-овете.

Причината е липса на достатъчно информация за доставеното оборудване и други въпроси, които се доуточняват. Въпреки неизпълнението на този договор и съпътстващите го трудности в комуникацията с руската корпорация (за които МО предпочита да мълчи), Каракачанов съобщи, че в България вече са пристигнали експерти от руската компания "РСК-МиГ", които ще прегледат всичките 15 изтребители МиГ 29, с които разполагаме.

Целта е руснаците да излязат с предложение за ремонта им и евентуалната им модернизация. Така най-вероятният сценарий, който се очертава пред бойната авиация, е тя да остане без нови изтребители, а наличните ограничени средства да се дадат на Русия като се инвестират в старите МиГ-ове.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Джентълменът русофил
  Отговор
  1 19:25  07.12.17
  България не трябва да харчи дори стотинка за каквато и да е военна техника и нейната поддръжка. Достатъчно е само да заяви на НАТО, е няма да плащаме. Сигурен съм, че НАТО, ще платят, за да ни запазят, като член на алианса, защото имат изгода от нас. Ще се зачудите, защо да имат те изгода. Ами сетете се какво ще се случи при евентуален конфликт между НАТО и Русия при положение, че НАТО имат команден център в България. Ние от тях нямаме абсолютно никаква полза, но "умните" ни политици немогат да го осъзнаят.

  Коментиран от #2

 • Патриот
  Отговор
  2 19:38  07.12.17

  До коментар #1 от "Джентълменът русофил":

  И на тях им е пределно ясно, но ако си и помислят такова нещо Големият брат ще им дърпа ушите. Толкова пари са взели от него, че ако поиска и дупе ще му дават. Така е в независима и суверенна държава, наречена България.
 • 3 19:44  07.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Гост с име
  Отговор
  4 20:26  07.12.17
  Да не хвърляме милиарди за още един два фърчоплана. И без това армията ни е в плачевно състояние. Никой не иска да идва тук а който иска 15 мига няма да го спрат. С тях можем да надвием ято щъркели и няколко врани. По-добре да ги дадем за здраве. Всеки ден се събират пари за болни хора щото държавата ги е зарязала.

  Коментиран от #6


 • Kaniba
  Отговор
  5 20:41  07.12.17
  ФАЩ просто ще окупират!! Нямате пари да изпълнявате поетите ангажименти, като страна-членКА на нато!??? Влизаме и ви пазим от лошите руснаци и кръвожадният Путин!! 10 бази са достатъчни за да ви пазим!! Наем - 0!!! Какво вкарваме - изкарваме, вас не ви засяга!!!
 • Къртев
  Отговор
  6 20:47  07.12.17

  До коментар #4 от "Гост с име":

  Не знам дали забелязвате, но не само армията и здравеопазването са зарязани. Ама, вината си е в самите нас. Или по-скоро в "модерното" ни мислене. Изоставяме прелестна страна. Не знам след, колко века някой ще се опомни и сети, че така не може и не става. Лесно няма, а трудно ли е , значи е правилния път.

  Коментиран от #7

 • Гост с име
  Отговор
  7 21:06  07.12.17

  До коментар #6 от "Къртев":

  Ами то не е нужно много да се забележи. Не знам точно с какво сме виновни обаче. Знам че за да се подобрят нещата първо трябва да си оправим оскатеното мислене на андрешковци. И не смятам че непременно трябва да е трудно за да е правилно. Нещата могат да са много прости стига да не се мери его, да не се краде и да се решават от интелигентни хора. Както виждате имаме дефицит и по трите точки и затова сме в батак.
 • Бесен Язовец
  Отговор
  8 21:06  07.12.17
  Държава отдавна няма! и племето вече се разпада, тук е родината на хаоса и мизерията !
 • КОЮ
  Отговор
  9 21:08  07.12.17
  От 8-10 години ни управляват пожарникар и Пеевски ,и се чудите що всичко е в аварийен план .Моля всеки един от вас да се огледа освен за София , за страната не се мисли ,така че следвашия път когато ви вдигнат цената на водата или тока не се чудете къде отиват парите те са в партийните каси на управляващите . Здравеопазването отдавна е черен пазар , докторите превърнаха в лихвари .Банките са ГРАБИТЕЛИ с чудовишни лихви невиждани в цяла европа ,но с политическа протекция .Армия 50% в майченство ,30% с наднормено тегло ,10% с психични проблеми .Полиция - дали има един от тях дето да може да пробяга 3 км ??? едвали полуграмотни мутреси обякани в пагони чудещи се как да злопотребят с дадената им власт .Самолети ни трябват ,защото модерните военни действия се водят вече само от въздух ,това че за тиквоча пехотата е маайка на армията е само още едно доказателство за невежеството му .3 или 4 милиарда лева се дадода за запалими материали с който да се облекат скапани 50 годишни бетонни заварки ,тези грешни пари ще бъдат изтъргани от гърбовете на всички под формата на нови по големи данъци и такси .Тези 3-4 милиарда можеха да идат за модерна армия с 20-25 самолета или дронове още по добре за противовъздушна отбрана с която ефективно да затворим небето си .

  Коментиран от #11

 • Гост
  Отговор
  10 21:36  07.12.17
  Навремето имахме една от най-добрите ПВО системи.Турците и гърците не смееха да погледнат към България.Та да си сложим пак ракетите из силозите в Родопите и Странджа и да си гледаме спокойствието.
 • Олигарха
  Отговор
  11 22:11  07.12.17

  До коментар #9 от "КОЮ":

  В грешка си, Доган ръководи всичко от повече от 10 години. Боко е негов проект, Пеевски е негова маша, БСП е негова слуга. Т.е. от около 2004-та реално вече няма опозиция в парламента и всичко е едно, служат на едни интереси. Тимаджиите са независими, тях никой не ги закача очевидно имат гръб от чужбина, руските и американските интереси никой не закача, защото явно тия дето ни се водят политици са обвързани с тия държави, Турските интереси нарастват и са на път да си вкарат частна партия на Ердоган в близките години и т.н. Е тогава защо да си прави труда един слуга да се занимава да прави армия или да поддържа самолети, след като няма далавера за господаря му и за него.
 • Глупак
  Отговор
  12 22:29  07.12.17
  Най-добре е да подарим самолети, гори, дворци, поля и фабрики на Сакса и Боко А ние глупаците да отидем да чистим кенефи в Германия и Франция
 • непознат
  Отговор
  13 22:39  07.12.17
  Абе хора ,ние сме кърлик бедни та да не говориме за война.Нас и слонова кост ще не бие.Не виждате ли че хората нямат пари за храня,за какви нови самолети говорим бе хора.Не ги ли е жал наще депутати да гледат как хората се мъчат.
 • me be re
  Отговор
  14 00:11  08.12.17
  И какво стана, тия умници сега ли разбраха , че договорите за поддръжка изтучат сега ? Тия договори са сключени преди няколко години, защо е изненада че сега изтича, тия политици не са ли ги чели ? Хора корупцията изяжда държавата от всякъде и тия К..ВИ дето ни управляват гледат само да се налапат и нищо не ги интерисува. Почнаха реформи в образованието , здравеопазването и отбраната и трите са сринати до основи, а това са трите стълба на държавността плюс банките, но и там е ... И въпроса е „Защо стана така ?„
 • Андрей Николов
  Отговор
  15 00:14  08.12.17
  Ми като няма пари махайте се! Оставка! Некадърници крадливи!
 • еврика
  Отговор
  16 06:38  08.12.17
  Аз ли да правя бюджета? Аз ли да видя , че за следващата година няма планирани едни смешни 17 милиона ? Аз ли съм министър? аааа, или това е работа на предишния - този преди мен и този преди него. Нищо , че преди седмица го гласуваха. Некадърници!

 • Танцуващия със сабя
  Отговор
  17 07:11  08.12.17
  Нали имате магистрали, яжте асфалт много е здавословен.
 • Консерватор
  Отговор
  18 07:26  08.12.17
  Пари за отбрана и вътрешен ред са отделени достатъчно, но проблемът е, че се харчат само за заплати и придобивки, никой не се интересува в какво състояние са двата сектора, няма дългосрочна визия, и държавна политика за развитието им, която да се спазва от всяко следващо правителство. На такъв принцип ден за ден живеят аутсайдерите и циганите. Ето защо с право сме последните и най губещите в Европа. Това се отнася и за останалите министерства.
 • hkjg
  Отговор
  19 08:30  08.12.17
  ЗА КАКВИ ГЛУПОСТИ НИ ХАРЧАТ ПАРИТЕ ГОСПОДАТА ПОЛИТИЦИ --- ТЕ НЕ МИСЛЯТ ЗА НАРОДА Л ДАЙТЕ ПАРИ НА ХОРАТА Р А НЕ ГИ НХАРЧЕТЕ ЗА ХВУРЧИЛА

  Коментиран от #20

 • баса
  Отговор
  20 17:56  10.12.17

  До коментар #19 от "hkjg":

  Я излез, Бойко и кажи! Къде отиват, Бойко, дъ Фолк пари? По друми и магистрали, милиарди сте Бойко по няколко пъти за "усвояване" наляли? А, сюрмаси клети, народни, по терминалите родни, за тугина, Бойко отават, за мизерни парици да се надяват? О, вий, ви дяволи генерали, какви сте пачки отпрали, защо ни нас клети сюрмаси, от бирници алчни политици не отървете, бре лампаси? Ооо, я надуй дядо каваля, че на пилона кака ми се валя, за гарсониера да спастря, че от заплата в завода и за телефона не спастря! Я излез, Бойко и кажи - къде отиват народните пари?!!!???? :)

Напиши коментар:


Публикувай