291 0

Трети ден на протести в „Пирогов“

Медиците са недоволни от директора на болницата

Стефанаки Йоанис

Лекари от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” излязоха на протест пред болницата за трети пореден ден, за да изразят недоволството си от ръководството на лечебното заведение. Те призоваха бивши и настоящи пациенти да подкрепят исканията им за оставка на ръководството на „Пирогов“. В първия ден от протестите служителите на болницата дадоха примери за скандални, според тях, назначения и раздуване на административни длъжности с високи заплати за сметка на служители с намалени заплати. Според протестиращите има натиск за преподписване на трудови договори и орязване на заплати.

Ръководството на „Пирогов“ даде извънреден брифинг за медиите, като категорично отрече всички твърдения и обясни, че само допълнителното материално стимулиране за октомври е забавено. Зам.-директорът на болницата проф. Николай Габровски прочете декларация от името на лечебното заведение, с която заяви, че категорично не са съгласни и остро протестират срещу начина на взимане на решение от бивши синдикални лидери и представители на няколко звена, по отношение на представянето на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” пред обществото, по отношение на поставянето на оценки и квалификации, които уронват престижа на всички професионалисти, които работят в болницата. Според проф. Габровски декларативният и ултимативният тон, с които се подхвърлят неверни данни, са абсолютни инсинуации.

„Изложените тези може да приемем единствено и само като акт, целящ да урони дългогодишното градене на авторитет като лечебно заведение за безотказната спешна медицинска помощ. Така предприетите действия и думи, намираме и за удар по стабилността на системата на здравеопазването. Не е ясно кой и защо цели „Пирогов” да не работи. Не е ясно кой и защо се стреми посредством всякакви средства да саботира реформата в лечебното заведение“, заяви проф. Габровски.

По думите му болницата отчита подобрени финансови резултати, особено през последния месец, допълнителни средства от НЗОК, както и намаляване на дълговете. „Преди Коледа ще бъдат изплатени, както месечните заплати, така и ДМС. Никой не е подписал декларация за преназначаване на изпитателен срок. Всякакви други твърдения са опит за уронване на престижа и авторитета на „Пирогов” и насажда нарушаване доверието на пациентите“, заяви още проф. Габровски.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай