1 133 5

Унгарски националисти събират подписи в Хасково за обща минимална заплата в ЕС

Солидна стъпка трябва да е и ограничаването на корупцията по високите етажи на властта

Светослава Ингилизова

Унгарските националисти подеха инициатива за уеднаквяване на минималните доходи на гражданите от всички държави в Европейския съюз. Основната опозиционна партия в Унгария „Йоббик“ или „Движение за по-добра Унгария“ има подкрепа и от Българската национално-радикална партия, съобщи haskovo.net.

Идеята за исканията и механизма, по който смятат да придвижат инициативата напред, обявиха в Хасково председателят на БНРП Димитър Николов, областният координатор за Хасково Георги Майоров и представителят на „Йоббик“ за Балканите Тамаш Секереш.

Основната цел на инициативата е да се задействат европейските законодателни органи за прилагането на мерки, за да няма пропасти между минималните доходи, които получават гражданите на една или друга от държавите членки, а във всички те да са еднакви.

„В момента цените на стоките са почти еднакви в държавите от Еврозоната, но доходите на хората в западните и бившите соцдържави са в огромен диапазон. Заради различната покупателна способност на населението има и разлика в качеството на продуктите, което е по-ниско в постсоциалистическите страни.

Това на практика означава, че съюзът на цените е осъществен, но сега трябва да бъде осъществен и доходен съюз“, коментира представителят на „Йоббик“. Огромното различие в доходите, което е първоизточникът за сериозната миграция на младите хора от Източна към Западна Европа, е сериозен проблем във всички държави от бившия Източен блок, смятат в „Йоббик“.

„Ако 1,5 млн. високообразовани млади унгарци не живеят в Унгария, а са мигрирали заради високи доходи в западни държави, то този проблем ние го смятаме за национален въпрос, защото става дума за най-активните ни млади хора“, посочи Тамаш Секереш.

По думите му дори инициативата да постигне целта си - законови промени, процесът на доходния съюз надали ще бъде постигнат в рамките на година-две, а ще трябва поне десетилетие. Как ще се случи точно схемата на доходното наваксване на по-бедните държави и уеднаквяването на заплатите, унгарският националист обясни нагледно със схемата, приложена в бившата ГДР.

Солидна стъпка трябва да е и ограничаването на корупцията по високите етажи на властта, проблем, който е не по-малко значим, както за България, така и за Унгария, посочи Секереш.

Тамаш Секереш поясни, че идеята е тръгнала през март на Конференция в Будапеща, на която са участвали седем държави - Унгария, Естония, Латвия, Полша, Харватска, Румъния и България. През май същите тези държави са подкрепили и инициативата, а към нея се е присъединила и Словения. Така едно от изискването, за да се задейства механизма на създаване на Европейски директиви за уеднаквяването на минимален доход в Евросъюза - инициативата да е подкрепена от минимум седем държави, вече е изпълнено.

Необходимо е обаче искането за законодателна промяна в тези държави да бъде подкрепено с подписи на гражданите й. Във всяка от страните, подхванали инициативата, трябва да бъде изпълнена квота на подписите, която е съобразена с броя на евродепутатите й. Така например за България и Унгария, необходимите подписа са приблизително по 13 хиляди, поясни Секереш. Подписка вече има и в Хасково, засега само в офиса на БНРП.

Хасково / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Брат ми
  Отговор
  1 13:11  08.12.17
  Браво.
 • Писна ми вече
  Отговор
  2 13:50  08.12.17
  Напълно съм съгласен .....стига са ни заблуждавали че трябва все да догонваме някой....
 • стоян
  Отговор
  3 13:53  08.12.17
  А дано ама надали
 • Румяна Костова
  Отговор
  4 14:36  08.12.17
  Заразени сме с песимизъм.Прекалено добре звучи,за да ни се вярва.А интересно откъде ще дойдат парите за това начинание,ако е осъществимо?Защото увеличаване на минималната заплата предполага и корекции на средната и т.н.

  Коментиран от #5

 • гост
  Отговор
  5 15:48  08.12.17

  До коментар #4 от "Румяна Костова":

  Споко, ще вдигнат тока , водата , данъците , горивата, лекарствата ,хляба....... !

Напиши коментар:


Публикувай