Last news in Fakti

8 Декември, 2017 11:48 2 697 7

Христо Иванов: Защо премиерът мълчи за искането на Ердоган

  • лозански договор-
  • христо иванов-
  • ердоган-
  • искане

Затова сервилното отношение спрямо Ердоган не е шега

Христо Иванов: Защо премиерът мълчи за искането на Ердоган - 1
Снимка: БТА/АП

Защо българският премиер и Министерство на външните работи мълчат за поредната заявка на Ердоган за прекрояване на границите в региона?

Въпросът отправи публично лидерът на "Да, България" Христо Иванов чрез Фейсбук страницата си, след като вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който в Атина, на съвместна пресконференция с гръцкия си колега Прокопис Павлопулос, поиска ревизиране на Лозанския договор (24 юли 1923). Договорът урежда множество въпроси, включително границите на новата Турска република с Гърция и с България, статутът на Проливите. Източна Тракия и град Смирна (днешен Измир) са присъдени на Турция.

От Атина Ердоган заяви, че "все още съществуват някои детайли по отношение на Лоназанския договор, които не са разбрани напълно добре." Той твърди, че мюсюлманите в Западна Тракия все още нямат правото да избират своя главен мюфтия.

Изявлението му моментално бе посрещнато остро от Павропулос. "Лозанският договор определя територията и суверенитета на Гърция и ЕС и този договор за нас не подлежи на предоговаряне. В него няма празноти, не се нуждае от ревизия, нито пък от актуализация. Той е валиден, така както е подписан, и в този документ няма място за "сиви зони", нито пък за регулации по малцинствени въпроси, отговори гръцкият президент Прокопис Павлопулос. В Гърция има религиозно мюсюлманско малцинство и неговите права са напълно спазени, добави Павлопулос.

Продължава обаче да няма официална българска заявка на поредната заявка на Ердоган за прекрояване на границите в региона, обръща внимание Христо Иванов.

"Вярно, че фейсбукът на премиера не е негов, а и той всъщност е външен министър, но все пак. Иначе, България поема председателството на ЕС и се гласи да стане лидер на Балканите... Корупцията изяде суверенитета", пише той.

Националният ни интерес изисква да отстояваме международното право и принципа за ненарушимост на границите срещу мераците за въвеждане на правото на силния в региона - било в Крим, било в Тракия и Егея, припомня той и по повод искането на Ердоган допълва:

"Затова е толкова опасно, когато премиер и президент се заиграват с премахването на санкциите спрямо Путиновия режим преди международното право да е възстановено в Украйна. Затова сервилното отношение спрямо Ердоган не е шега. Затова е толкова важен въпросът дали премиер и други висши държавни и политически ръководители не са в положение на зависимост от режимите в Анкара и Москва (например през схемите около "Булгартабак" и АЕЦ "Белене"). Затова рискът от корупционното проникване е първостепенен за националната и европейска сигурност".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гамюжюмжймжймщйвщъ

    18 1 Отговор
    ТОЙ БОЙКО БОРИСОВ. ...Е ЯСЕН. ....ОБАЧЕ ЩО .....ПАТРИОТИТЕ С ТУМБАЦИ......И ПИЩИ .....МЪЛЧАТ ....КАТО РИБИ. ....ИНАЧЕ НА СЕЛСКИЯ МЕГДАН. ..ХОДЯТ С ..ПУТУРИ И ПОЯСИ И КАЛПАЦИ. ....ЗАБОЛИ В ПОЯСА ...ПИЩАЦИ. ...И ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ ХОДИ ТАКА. ....В ЖЕРАВНА ...ЛЯТОТО. ...СНИМКИ ИМА ДАЖЕ.....АМА КОЛКО ПО ЛЕСНО Е ДА ХОДИШ ДО НЮ ЙОРК ...И ДА СЕ ОТЧИТА. ...ТАМ......А НЕ ПРЕД ...НАРОДА СИ. ....
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 гост

    7 4 Отговор
    Мълчи "премеера", защото не знае какво да каже. ще пита козяк и ще се произнесе по въпроса.
  • 4 А тъй баш

    5 5 Отговор
    БРАВО ЕРДО , МАШАЛА , АФЕРИМ .
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 емо73канар

    7 0 Отговор
    Мълчи, защото е зает с ибрика да подмие неговият баба ердуган.
    Борисов, ти си срам за всичко Българско. Заедно с Делян и Местан под ръчичка и във вашата родина турция.
  • 7 Колю

    0 0 Отговор
    За турските мераци ,за масовата циганска престъпност,за рускоговорящата мафия изкупуваща терени 50 км от морето и в големите градове ,за узаконените кражби на трите ЕРД / да няма независим орган на който директно да заявиш проблем и да дойде да замери електромерите какво показват, а да си принуден да се жалваш на евентуалния крадец. И ред други неща .......Не му е лесно на Борисов и за това мълчи ,но ще дойде ден да отговаря ,но ще има ли на кого и кой да го слуша тогава. Войска нямаме ,полиция почти и тя е изразена основно чрез КАТ и разни дето не знаят защо са с униформа освен за заплатата и пенсията. Баретите ни са по 40-50 човека в окръжните градове. Охранители в частния бизнес основно пенсионери с 350 лв заплата . И най-важното- опълчение няма да имаш Борисов. Защото имаш милиони ощетени работещи бедни и пенсионери които няма да тръгнат да мрат заради шепа олигарси и изедници или за 250 оядени бизнесмени в парламента. Дали на окаяните ти поданици им пука от тук на татък на кого ще плаща данъци. Историята ни е велика ,но те така е било и при Шишмановци ,само дека не имало Молове и бързи самолети за чужбина. Е то тях Вие богаташите първи ще ги фанете и място няма да има за по-бедните кога дойде момента. Ма нищо ,ние с коли и пеша можем. Направете референдум ,хем да се преброим кой-кой е и му го заяви в лицето на турския мерак султан на новата османска империя. А той иска всичко ,дреме му за единия Кържали. Каза го -Дето има мюсулманин си е Тур
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове