2 176 7

Христо Иванов: Защо премиерът мълчи за искането на Ердоган

Затова сервилното отношение спрямо Ердоган не е шега

Снимка: БТА/АП
Снимка: БТА/АП
Венцислав Михайлов

Защо българският премиер и Министерство на външните работи мълчат за поредната заявка на Ердоган за прекрояване на границите в региона?

Въпросът отправи публично лидерът на "Да, България" Христо Иванов чрез Фейсбук страницата си, след като вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който в Атина, на съвместна пресконференция с гръцкия си колега Прокопис Павлопулос, поиска ревизиране на Лозанския договор (24 юли 1923). Договорът урежда множество въпроси, включително границите на новата Турска република с Гърция и с България, статутът на Проливите. Източна Тракия и град Смирна (днешен Измир) са присъдени на Турция.

От Атина Ердоган заяви, че "все още съществуват някои детайли по отношение на Лоназанския договор, които не са разбрани напълно добре." Той твърди, че мюсюлманите в Западна Тракия все още нямат правото да избират своя главен мюфтия.

Изявлението му моментално бе посрещнато остро от Павропулос. "Лозанският договор определя територията и суверенитета на Гърция и ЕС и този договор за нас не подлежи на предоговаряне. В него няма празноти, не се нуждае от ревизия, нито пък от актуализация. Той е валиден, така както е подписан, и в този документ няма място за "сиви зони", нито пък за регулации по малцинствени въпроси, отговори гръцкият президент Прокопис Павлопулос. В Гърция има религиозно мюсюлманско малцинство и неговите права са напълно спазени, добави Павлопулос.

Продължава обаче да няма официална българска заявка на поредната заявка на Ердоган за прекрояване на границите в региона, обръща внимание Христо Иванов.

"Вярно, че фейсбукът на премиера не е негов, а и той всъщност е външен министър, но все пак. Иначе, България поема председателството на ЕС и се гласи да стане лидер на Балканите... Корупцията изяде суверенитета", пише той.

Националният ни интерес изисква да отстояваме международното право и принципа за ненарушимост на границите срещу мераците за въвеждане на правото на силния в региона - било в Крим, било в Тракия и Егея, припомня той и по повод искането на Ердоган допълва:

"Затова е толкова опасно, когато премиер и президент се заиграват с премахването на санкциите спрямо Путиновия режим преди международното право да е възстановено в Украйна. Затова сервилното отношение спрямо Ердоган не е шега. Затова е толкова важен въпросът дали премиер и други висши държавни и политически ръководители не са в положение на зависимост от режимите в Анкара и Москва (например през схемите около "Булгартабак" и АЕЦ "Белене"). Затова рискът от корупционното проникване е първостепенен за националната и европейска сигурност".

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гамюжюмжймжймщйвщъ
  Отговор
  1 12:14  08.12.17
  ТОЙ БОЙКО БОРИСОВ. ...Е ЯСЕН. ....ОБАЧЕ ЩО .....ПАТРИОТИТЕ С ТУМБАЦИ......И ПИЩИ .....МЪЛЧАТ ....КАТО РИБИ. ....ИНАЧЕ НА СЕЛСКИЯ МЕГДАН. ..ХОДЯТ С ..ПУТУРИ И ПОЯСИ И КАЛПАЦИ. ....ЗАБОЛИ В ПОЯСА ...ПИЩАЦИ. ...И ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ ХОДИ ТАКА. ....В ЖЕРАВНА ...ЛЯТОТО. ...СНИМКИ ИМА ДАЖЕ.....АМА КОЛКО ПО ЛЕСНО Е ДА ХОДИШ ДО НЮ ЙОРК ...И ДА СЕ ОТЧИТА. ...ТАМ......А НЕ ПРЕД ...НАРОДА СИ. ....
 • 2 12:26  08.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • гост
  Отговор
  3 12:47  08.12.17
  Мълчи "премеера", защото не знае какво да каже. ще пита козяк и ще се произнесе по въпроса.
 • А тъй баш
  Отговор
  4 16:00  08.12.17
  БРАВО ЕРДО , МАШАЛА , АФЕРИМ .
 • 5 17:27  08.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • емо73канар
  Отговор
  6 13:55  09.12.17
  Мълчи, защото е зает с ибрика да подмие неговият баба ердуган. Борисов, ти си срам за всичко Българско. Заедно с Делян и Местан под ръчичка и във вашата родина турция.
 • Колю
  Отговор
  7 05:33  10.12.17
  За турските мераци ,за масовата циганска престъпност,за рускоговорящата мафия изкупуваща терени 50 км от морето и в големите градове ,за узаконените кражби на трите ЕРД / да няма независим орган на който директно да заявиш проблем и да дойде да замери електромерите какво показват, а да си принуден да се жалваш на евентуалния крадец. И ред други неща .......Не му е лесно на Борисов и за това мълчи ,но ще дойде ден да отговаря ,но ще има ли на кого и кой да го слуша тогава. Войска нямаме ,полиция почти и тя е изразена основно чрез КАТ и разни дето не знаят защо са с униформа освен за заплатата и пенсията. Баретите ни са по 40-50 човека в окръжните градове. Охранители в частния бизнес основно пенсионери с 350 лв заплата . И най-важното- опълчение няма да имаш Борисов. Защото имаш милиони ощетени работещи бедни и пенсионери които няма да тръгнат да мрат заради шепа олигарси и изедници или за 250 оядени бизнесмени в парламента. Дали на окаяните ти поданици им пука от тук на татък на кого ще плаща данъци. Историята ни е велика ,но те така е било и при Шишмановци ,само дека не имало Молове и бързи самолети за чужбина. Е то тях Вие богаташите първи ще ги фанете и място няма да има за по-бедните кога дойде момента. Ма нищо ,ние с коли и пеша можем. Направете референдум ,хем да се преброим кой-кой е и му го заяви в лицето на турския мерак султан на новата османска империя. А той иска всичко ,дреме му за единия Кържали. Каза го -Дето има мюсулманин си е Тур

Напиши коментар:


Публикувай