1 005 4

Хитрино си чака ли, чака, но помощи - няма

Къщите, финансирани от държавата, далеч не са готови

Константин Карагьозов

Година след трагедията в Хитрино потърпевшите все още чакат пари за ремонт на къщите си, а дворовете им приличат на строителни площадки. За възстановяването на Хитрино бяха отпуснати 5 милиона лева през социалното министерство и още над 2 милиона лева дарения, чрез БЧК. Никой от пострадалите обаче не смее да се оплаче. Защо и от кого се страхуват хората?

„Призрачното село днес, напролет ще бъде едно от най-хубавите села”. Това чуха хората в Хитрино точно преди година от премиера Бойко Борисов. Само не уточниха коя пролет да чакат.

В селото вече са почти готови къщите, дарени от Камарата на строителите. Но не и тези, финансирани от държавата, показа разследване на "Нова телевизия". Много постройки посрещат зимата като строителни площадки.

За възстановяването на Хитрино бяха отпуснати 5 милиона лева през социалното министерство и още над 2 милиона лева дарения, чрез БЧК.

Тръгвайки по пътя на документите и правилата за харченето на парите в средата на ноември, репортерът на "Нова телевизия" Генка Шикерова взема копия от протоколите на Обществения съвет в Хитрино, който трябва да следи за разпределението на даренията. Изважда и част от решенията на Общинския съвет, свързани с процесите на възстановяването. Открива липсващи приложения и няколко дни по-късно чака в общината, за да ги получим, когато се случи това.

Една от най-важните задачи на Обществения съвет в Хитрино е да разпредели паричните помощи на над 300 домакинства. Основната част от тях са за обзавеждане и електроуреди на пострадалите семейства. За целта домакинствата са разделени на три групи и две подгрупи.

Точка осем от правилника на съвета е именно определяне на критерии за разпределяне на набраните парични средства. Ден, след като иска критериите, които липсваха в протоколите от заседанието, на репортера e даден лист. Разликата в парите, които получават отделните групи, са големи. 14900 за първа, близо 10 000 – втора, 2250 – трета.

Шикерова прави сравнение между данните от информационните карти, попълнени при огледите на място, критериите от листа и разпределението по групи. В първа група би трябвало да попадат жилищни имоти с напълно или значително унищожено имущество. На улица „Пирин” от шест разрушени къщи, само една е поставена в първа група. Единият от номерата липсва в описите на щетите.

Собственикът на една от разрушените къщи е заключен във фургон. Той е в безпомощно състояние след операция на ставите. След сигнала, че в Хитрино има човек, заключен във фургон и в тежко състояние, от БЧК искат информация от кмета. Часове, след като успокоява хората от БЧК, че за мъжа във фургона се полагат всички необходими грижи, кметът коментира случката и на общоселското събрание. Въпреки обещанието пред БЧК, седмица по-късно мъжът отново лежи заключен във фургона.

Омбудсманът Мая Манолова пристига в селото по сигнал. В деня на пристигането си Манолова се свърза с кмета на Шумен и Николай Цачев е изведен от фургона веднага.

Ремонтите в селото се извършват с пари, отпуснати от държавата. На няколко места се вижда изхвърлена нова дограма. По думите на кмета дограмата е сложена, защото конструкторите са заключили, че къщата може да се укрепи. Според отчета на общината за дограма са дадени над 430 000 лева. На една фирма.

България


Още по темата

 • Една година от трагедията в Хитрино

  Една година от трагедията в Хитрино

  Днес се навършва точно една година от взрива на влакова цистерна в шуменското село Хитрино. В ранните часове на 10 декември 2016 година, събота, ...
  10.12.2017
  423
  0

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • кобрети
  Отговор
  1 14:43  08.12.17
  Накъдето и да се обърнеш в тази "държава" навсякаде се краде като за последно....Ето до това ни доведе управлението на СУДЖУКА...
 • Гост
  Отговор
  2 14:51  08.12.17
  Необходимо е да се спрат илюзиите, че имате права. По мое лично мнение е необходима пълна еманципация и отричане от държавата, за да не се представя тя като легитимен избор на хората и да претендира права за харчене на парите им. Накрая просто ще събира пари от данъци като най-обикновен мафиотски бирник, а бухалките ѝ в лицето на институциите ще имитират дейност. Всъщност на този етап каква е разликата от държавата и мафията? Някой може ли да ми обясни?
 • незнайко
  Отговор
  3 17:55  08.12.17
  ДПС, ДПС и пак ДПС, това може да се каже накратко за случващото се. Сега виждате как тази партия и нейните членове са крали , крадат и в момента. За тях личноста представлява интерес само на избори. Така е било ,така и ще бъде, докато не премахнем тази етническа партия от власт и въобще от съществуване в БЪЛГАРИЯ !!! За тези които не знаят, Хитрино е турско село .
 • бай село
  Отговор
  4 18:41  08.12.17
  Жалко за пострадалите , но аз още миналата година , когато се правеха големите обещания , в един коментар споменах, за Стражица , Бисер и Аспарухово. Вярно , че земетресението в Стражица беше преди демокрацията , но в действието на тогавашното правителство и сегашното няма никаква разлика! Над 30 г минаха от тогава , но още има семейства да живеят в фургони, а хора които изобщо не са жители на Стражица опънаха парите и точка по въпроса. Не по различно е положението в Бисер и Аспарухово, облажиха се хора , които изобщо не са пострадали от наводнението, а потърпевшите са по фургони или роднини. Така е и в Хитрино , ето сменят се нови дограми , а други изобщо къщи нямат! Жалко за хората на които им са разрушени къщите, те никога няма да имат такива , парите отдавна са откраднати, а клетите ще има да чакат! Дворовете им приличали на строителни площадки! Нима това на снимката е строителни материали? Това са строителни отпадъци , с тях къщи не се правят!Разпределили 7 000 000 на 300 домакинства,да ама не!Ако е така това прави по 23000 лв на домакинство, но по техните групи осреднено се пада по 9000 лв на домакинство, или това са 2 700 000лв , а познайте къде са останалите 4 300 000лв? Така се помага на пострадали Българи! Да се молим да не ни се налага да ни помагат. Желая на всички ви късмет!

Напиши коментар:


Публикувай