1 131 6

Прокуратурата с нито едно разследване за корупция в изпълнителната власт

Болшинството от "корупционните" разследвания във властта са срещу кметове

Снимка: БТА/Архив
Снимка: БТА/Архив
Константин Карагьозов

Прокуратурата няма нито едно разследване за подкуп срещу някой от изпълнителната власт - срещу депутат, министър, заместник-министър, областен управител или какъвто и да е друг член на изпълнителната или законодателната власт.

Това съобщиха от Mediapool, позовавайки се на данните на държавното обвинение за висящите разследвания за т.нар. "корупционни" престъпления, предоставени по реда на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

От отговора се разбира, че в момента прокуратурата води общо 127 разследвания за "корупционни" престъпления по високите и средните етажи на властта. От тях 93 са срещу кметове.

Срещу депутати има три разследвания - за безстопанственост, пране на пари и осуетяване на наказателно преследване. Водят се четири разследвания срещу министри – за длъжностно присвояване, неизгодна сделка и две за престъпления по служба.

Делата срещу заместник-министри са пет – едно за безстопанственост и четири за престъпления по служба. Срещу шефове на държавни агенции има четири дела – едно за безстопанственост и три за престъпления по служба. Разследва се един областен управител отново за престъпление по служба.

Няма дела срещу управители на здравната каса, срещу директорите в НАП, НОИ, шефовете в митниците, членове на Комисията за конфискация и Висшия съдебен съвет, съдебните инспектори, членовете на Бюрото за контрол на СРС и заместник-областните управители.

Данните на държавното обвинение показват, че най-много разследвания има в местната власт, вероятно защото и нейните представители са по-многобройни. Общо 76 дела се водят срещу бивши или настоящи кметове на общини. Те са главно за безстопанственост и за престъпления по служба. Има и две дела за подкуп, които без съмнение могат да се нарекат "корупционни". Мишени на прокуратурата са по осем зам.-кметове и кметове на райони.

Разследванията срещу съдии и прокурори са повече от тези срещу цялата изпълнителна и законодателната власт.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Будалата
  Отговор
  1 20:20  08.12.17
  Та казваш Цацаров всички чисти като момини сълзи. Ако имаше малко смелост като румънската си колежка щеше да е друга картинката.
 • 2 20:32  08.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Гост
  Отговор
  3 20:47  08.12.17
  Това на снимката не е независим прокурор , дори и обикновен прокурор не е . Това е един послушен свинчо на хранилка , поставен на този пост от една проста тиква , която пък е издигната чрез изборни фалшификации от едни гадове от ЦК на БКП . В България властта е не легитимна и престъпна , припокриваща се с безскруполна мафия .
 • Plovdiv
  Отговор
  4 21:49  08.12.17
  Xoра, моля не слагайте снимката на това "животноподобно", че предизвиква гадене!...
 • САМО ЯКА ХУРКА
  Отговор
  5 22:50  08.12.17
  Де майданче ! Де !
 • Един такъв
  Отговор
  6 12:41  10.12.17
  Е вие кво искате Цацаратурата да разследва шефовете си? :) Кервана си върви, а кучето даже и не лае...

Напиши коментар:


Публикувай