8 271 19

Карлос Контрера от ВМРО: Пещерни типове тровят цели квартали

Очевидно се нуждаем от бързи решения и драконовски мерки

Венцислав Михайлов

Началото на настоящата зима следва да се отбележи не с ноемврийския сняг, а с начеването на една нова „мода“ из софийските гета - ударното горене на пластмаси, гуми, кабели, забележете - дрехи втора употреба, с цел битово отопление. Едновремешните практики да се секат дървета от парковете и да се горят бяха позаместени от посочените нововъведения. Не че са спрели да секат в парковете (например в Западен парк) и да горят суровите дърва, но тази година горенето на всякакви отпадъци е в апогея си.

Това пише на личната си страница Карлос Контрера, общински съветник, председател на групата „Патриоти за София“ в Столичния общински съвет.

Като основни замърсители се очертават „Виетнамските общежития“ и кв. „Факултета“. С просто око се установяват пушеците, които бълват двата цигански катуна. На километри от тях се носи дим и смрад на изгорели гуми и кабели. Модата с горенето на парцали и дрехи втора употреба е от миналата година, но сега отбелязва дивашки подем. Въпросните дрехи обикновено струват стотинки килограма, пристигат в България обработени и напоени с химикали. Явно и лесно горят, щом циганите охотно ги ползват. Разбира се, събират и от кофите, каквото им падне.

От началото на студените есенни дни в двете гета започва ударното горене, започват денонощните пушеци. Стотици, ако не и хиляди печки за отопление на твърдо гориво бълват вредни емисии - дим, сажди, прахови части, задушлива миризми. Гори се всичко, което е достъпно и почти без пари. Отнякъде се мъкнат непрекъснато и стари черчевета, които се трошат на улицата и бързо се изгарят в печките ведно с боята по тях. Живущите в кварталите до „Виетнамските общежития“ и кв. „Факултета“ започват ежедневно да се оплакват от замърсяването на въздуха. Един кратък престой в кварталите им показва че са прави. Задимено е, мирише на изгоряла пластмаса, на сяра, усеща се парене и щипане в носоглътката при по-продължително стоене на открито. Носи се фин слой прах, който се отлага навсякъде - най-добрият атестат е прането по терасите - за часове се покрива със сивкаво-черен прах, пепел. А кюмбетата на циганите не спират ден и нощ.

Описаната картина ни повече, ни по-малко е геноцид. Своеобразен геноцид над цели квартали. Очевидно на тези, които горят боклуците в печките, не им пука особено - тровят себе си, семействата си, околните. Но всички останали са мишени. Категорично става дума за геноцид, осъществяван от пещерни типове. Няма как по друг начин да се охарактеризират тези граждани, които заврени в копторите си палят и горят, каквото им падне.

Жители на „Красна поляна“, а и на „Овча Купел“ и район „Илинден“ алармират, че откакто е започнал отоплителният сезон на „алтернативи“ горива нормите за фини прахови частици са скочили рязко - 10-15-20 пъти над допустимото. А какви токсини се отделят при този тип горене от използваните е въпрос на анализ, който вероятно би послужил за научна дисертация.

За сега компетентните от РИОСВ - София мълчат и дават бланкетни, стандартни отговори. С други думи се бездейства, защото станциите не отчитали пикови показатели. Няма и как да отчитат, защото покрай посочените гета станции няма. И тук очевидно се сблъсква с формалната истина. Но това едва ли топли, не може да ни задоволява. Факт е, че замърсяването на въздуха от тези „алтернативни горива“ е зловещо. Столична община твърди, че се извършват проверки, дори имало два съставени акта. Но какво от това. И един въпрос към Агенция за закрила на детето - как не е установено нито едно нарушение и не са отнети родителските права на нито един „родител“ от тези гета, който си гледа потомството в тези условия. Пълно мълчание и бездействие.

В началото на миналата седмица депозирах сигнал до РИОСВ - София с две искания - да се монтира станция или да се разположи мобилна такава, която да замерва замърсяването през целия отоплителен сезон. А на всеки нарушител да се съставя акт по реда на чл. 35 от Закона за качеството на атмосферния въздух. Размишлявайки, съм склонен да стигнем и по-далеч - да забраним отоплението на твърдо гориво във „Виетнамските общежития“ с решение на СОС (това правомощие го има по закон), а защо не и на територията на кв. „Факултета“.

Очевидно се нуждаем от бързи решения и драконовски мерки. Видно е, че и законодателната рамка се нуждае от сериозни промени, за да се справим с тази повсеместна диващина да се тровят цели квартали.

България


Още по темата

 • Цигани бесняха в Атина

  Цигани бесняха в Атина

  Полицейски служители са пострадали при сблъсъци с роми в Атина, съобщи Greek Reporter. Ромите организираха протест в предградията на гръцката ...
  14.12.2017
  4 003
  23

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Огънчо
  Отговор
  1 19:28  09.12.17
  Абсолютно същото е в кв. Аспарухово - Варна. Още от завоя под моста трябва да си слагаш противогаза. Въпреки течението по канала въздуха е пропит от задушливия пушек от същите горими материали, плюс отпадъците от санирснето на няколко блока. Но тука нехайството е на ента степен, водата за пиене е превъзходна, водата за къпане е бистра, въздуха е кристално чист според градските проверки. А във заведенията изобщо не се пуши, като сълза са изрядни. Пародия на държава.
 • Мърсотия в центъра
  Отговор
  2 19:48  09.12.17
  Ако бяха само гетата, да ги сринем. Но истинската мърсотия е в центъра на града: ненужни задръствания, заради тъпо разположени велоалеи. Вместо по Дондуков, можеше да са по Московска. Улиците не се мият, а камионите на Борисов вкарват кал в града. Хайде да почистите, където не са гетата и тогава да отправим взор към тях.

  Коментиран от #5, #18

 • боссхосс
  Отговор
  3 20:16  09.12.17
  добър ден вие открихте топлата вода,не леките коли без катализатори са чак толкова обасни.
 • Лост
  Отговор
  4 21:20  09.12.17
  Пещерни типове ги направихте Вие, които управлявате България, мислейки единствено и само за собствения си Г.З!

 • Анонимен
  Отговор
  5 22:44  09.12.17

  До коментар #2 от "Мърсотия в центъра":

  Ти знаеш ли как се пише правилно думата "мърсотия"? Няма да си правя труда да ти обяснявам - потърси сам.
 • 6 23:30  09.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 7 23:41  09.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 8 00:44  10.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Карлос Българина
  Отговор
  9 07:55  10.12.17
  Патриот Българин да го бяха кръстили Кирил а не Карлос
 • Гого
  Отговор
  10 09:26  10.12.17
  То София си е едно голямо гето навсякъде е като голяма кофа за боклук няма нищо с Европейските столици!
 • гощо
  Отговор
  11 09:27  10.12.17
  Тези дни в София квартал Стрелбище беше същото! Има един автосервиз меду блоковете в който се топлят горейки каквото намерят най вече гуми!?!?!? Мирише отвратителни и тровят народа! Ма то просто говедо автомонтьор какво да му обясниш,то не разбира!!!!
 • Марио
  Отговор
  12 11:32  10.12.17
  Те си правят каквото си искат а държавата не взима мерки и им го позволява.Аз ако завзема някой имот веднага ще ме изгонят и ще ме осъдят да лежа.Ама за циганите всичко може.Те се са хора те не заслужават и не трябва да са сред останялите.Само правят мизерий,крадат и си мислят,че те са най-важни.Правят още куп престъпления които не искам дори да изброявам,защото няма да мога да го напиша за 1 ден.Но пак държавата ги толерира.За тях няма закони.
 • Куровед
  Отговор
  13 11:45  10.12.17
  Вместо да се коментира как милиарди изтичат от държавата поради корупция, олигархично влияние върху всички държавни институции и съвместна "работа" в тая насока от сегашната коалиция+ ДПС псевдо патриотите дрънчат с простотиите си
 • ИВАН
  Отговор
  14 14:02  10.12.17
  Ааа, как така вааа, жината, дисата ... аааа, вай,вай вай :)) ... нека ний топлу вааааа, да праим ощи дисаа ... КРАСОТА :)))
 • 15 17:56  10.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор

 • Просто ЧОВЕК
  Отговор
  16 18:21  10.12.17
  МОЛЯ ТЕ ПОТЪРСИ ЛЕКЪРСКА ПОМОЩ!!!!
 • 17 20:17  10.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Нееистина
  Отговор
  18 21:35  10.12.17

  До коментар #2 от "Мърсотия в центъра":

  Бате, ти не вървиш, ти не тичаш, ти направо летиш,... назад Заради теб, и такива като теб, ние сме това, което сме. *копенхагенизация - чекни п.с.връщай се, обратно на дървото:)
 • 19 08:01  11.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай