1 636 0

8 по Рихтер е земетръсният таван в България

Има ли причина за зачестилите земетресения у нас?

Венцислав Михайлов

В България е възможно земетресение с максимален магнитуд от 8 по скалата на Рихтер. Това анализира доайенът на сеизмологичната наука у нас проф. д-р Людмил Христосков, пише Ретро. Той се базира на съществуващите официално прогностични модели на БАН. Те са отразени в нормите за застрояване още от 1987 г. Хипотезата важи с особена сила за районите на Кресна, Шабла, Пловдив, Велико Търново и София, отбелязва сайтът Трафикнюз.

Според професора обаче не може да се търси пряка връзка между зачестилите напоследък – с разлика буквално от часове, събития в районите между Клисура и Копривщица, Железница, Пловдив и дори Вранча в Румъния. Става дума за слаби трусове с локален характер.

„Практиката показва, че в района на Клисура такива земетресения са много редки. Този район едва ли може да генерира земетресение, което да е повече от умерено по сила. Това означава магнитуд от пета степен. Единствената особеност е, че от Панагюрище до Сливен – целият подбалкански район, е една плетеница от активни неотектонични прояви. Сиреч много бавно се реализира релаксация на напрежението в прехода между Стара планина и Средна гора. Затова прогнозно тези участъци не са рискови по отношение на високата сеизмичност“, категоричен е професорът.

България


Още по темата

 • Отново ужас в Иран

  Отново ужас в Иран

  58 души са пострадали след вчерашното земетресение в Иран, съобщи РИА Новости. През вчерашния ден страната беше разтърсена от трус със сила от 6.1 ...
  13.12.2017
  3 246
  0

Напиши коментар:


Публикувай