1 279 6

11 декември 1868 г. Обиколката на Васил Левски

На 1 май 1869 г. Апостола предприема втората си обиколка

Венцислав Михайлов

На 11 декември 1868 г. Васил Левски се отправя на първата си организационна обиколка из България.

С параход от Турну Мъгуреле Дяконът тръгва за Цариград. Оттам започва първата си обиколка във вътрешността на страната, подпомогнат от „Българско общество“. Левски посещава Пловдив, Перущица, Карлово, Сопот, Казанлък, Сливен, Търново, Ловеч, Плевен и Никопол. Свързва се с доверени познати и проучва обществените настроения и готовността на народа за бунт. Обнадежден е от постигнатите начални резултати и на 24 февруари се завръща в Букурещ.

На 1 май 1869 г. Апостола предприема втората си обиколка. Този път се снабдява със сведения за вътрешни дейци, с пълномощно и прокламация, издадени от името на Привременното правителство в Балкана. Естествено, такова не съществува, но Левски правилно преценява, че по-лесно ще печели сърцата на хората, ако се представи от името на авторитетна организация. Създава контакти в Румъния – като този с Данаил Попов, който първоначално го препоръчва на брат си в Плевен, а по-късно служи на Апостола за връзка с емигрантските среди във Влашко. Братът на Попов запознава Левски с хора, верни на освободителната борба, в градове, близки до Плевен, и така започва изграждането на комитетската мрежа – първо в Плевен, а после и в Ловеч, Троян, Карлово, Калофер, Казанлък, Пловдив, Сопот, Чирпан и други селища. По време на втората обиколка Апостола преосмисля преценката си за готовността на народа за скорошно въстание и заключва, че е нужна много по-задълбочена подготовка.

На 26 август 1869 г. Левски се завръща в Букурещ. Той има ясна представа за обстановката в България и за възможността за успех на комитетската мрежа, затова трябва да убеди емигрантската революционна интелигенция в правотата на идеите си. Първоначално среща пълно неразбиране сред революционерите, които още таят надежди, че помощта ще дойде от другаде. В края на 1869 г. Апостола, заедно с Любен Каравелов, участва в основаването на Българския революционен централен комитет-(БРЦК). Макар Каравелов да възприема някои от идеите на Левски, двамата водачи на революционното движение се разминават в основните си възгледи. За Каравелов участието на съседните балкански народи в бъдещата революция е абсолютно задължително, докато Левски смята, че това би спомогнало за бунта, но основната роля трябва да изиграе българското население.

Левски оставя на поколенията около 140-150 писма и прокламации, в които излага идеите си за равноправието на хората, за човешките права и свободи, идеята за демократичното управление, за общуване между народите и съвършеното равенство между тях, идеята за законността и равенството пред законите.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Васил Лъвский
  Отговор
  1 08:11  11.12.17
  Баьо Либене, дочувам, че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.

  Коментиран от #2

 • Зигмунд
  Отговор
  2 08:26  11.12.17

  До коментар #1 от "Васил Лъвский":

  Хайдеееееееееее, почна се с русофилите и русофобите. Аман от болни мозъци!
 • Захари Стоянов
  Отговор
  3 08:31  11.12.17
  Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….
 • Kcaniba
  Отговор
  4 08:58  11.12.17
  Поклон пред паметта на Апостола! Още преди повече от 140г.е прозрял за пагубното влияние на Русия над майка България!
 • Пенчо
  Отговор
  5 09:07  11.12.17
  Ако не беше Русия, Българите нямаше да съществува! ФАКТ!!!
 • стоян георгиев
  Отговор
  6 13:32  11.12.17
  и прочетете последната част на написаното.левски се е борил за демократично управление и равни права на всички общности.тва тои заявява многократно приживе.етническата омраза ,както и религиозната нетърпимост не са били в неговата коцепция .българия като чиста и свята република дом на българи ,турци евреи,цигани и т.н. населяващи българското землище с равни права и отговорности пред закона.българия ще пребъде само когато се изпълнят всичките му заръки.и не на последно място левски е имал желания страната ни да кове съдбата си именно от вътре,от неините граждани ,а не да бъде нечия марионетка ,наи-малкото пък руска!

Напиши коментар:


Публикувай