1 559 12

Румен Радев: Свободата не ни е даром

Плевен е символ на героизма

Стефанаки Йоанис

Но ние знаем много добре, че нашата свобода не е получена даром. Героизмът и саможертвата на нашите възрожденци, на априлци, на българските опълченци и воини по бойните поля и скалистите върхове на бащината земя са безценен урок по национално достойнство.

Това заяви президентът Румен Радев в словото си по случай 140 г. от падането на Плевен.

Той припомни, че победата бе заплатена с костници и братски могили навсякъде из Плевенския край. Тук подвигът беше ежедневие. Оттук тръгна онзи път, преминал през София и Шейново, за да достигне до османската столица и да възвести свободата.

Ето и словото на Румен Радев:

Уважаеми господин Спартански, кмет на Община Плевен,

Уважаеми господин вицепремиер,

Уважаема госпожо министър,

Уважаеми народни представители,

Скъпи гости от Руската федерация,

Уважаеми господин областен управител,

Ваши превъзходителства,

Уважаеми генерали, офицери, сержанти и войници,

Уважаеми жители и гости на град Плевен,

Дами и господа,

Сто и четиридесет години ни делят от онзи мразовит ден, в който европейските вестници прогърмяха: „Плевен падна!“, но малцина осъзнаваха истинското значение на тази новина. Плевен падна, за да се прероди България. След пет месеца на кървава обсада, руските и румънските войни записаха едни от най-важните страници в историята на Освободителната Руско-турска война. Тази война, която разтърси най-дълбоките и привидно непоклатими геополитически пластове на тогавашна Европа.

Тя се превърна в прелом, без който България днес едва ли щеше да съществува на политическата карта. Ако има нарицателно за героизъм и саможертва, извисило се редом до свещения връх Шипка, това е името на Плевен. Днес обсадата на града наричаме епопея. Победата бе заплатена с костници и братски могили навсякъде из Плевенския край. Тук подвигът беше ежедневие. Оттук тръгна онзи път, преминал през София и Шейново, за да достигне до османската столица и да възвести свободата. Скъпи плевенчани, обръщам се към вас с думи на благодарност, защото вие съхранявате спомена за онези кървави дни достойно и с чувство за дълг.

Защото вашият град продължава да бъде истински мемориал на героите от войната. Когато историята надживее очевидците, поела по невидимия, но здрав мост на народната памет, и когато това се предаде на следващите поколения, след тях причината може да бъде само една – истинска, неподправена, народна признателност и преклонение към хилядите войни, дошли от далечни земи, за да отдадат живота си за нашата българска свобода.

Но ние знаем много добре, че нашата свобода не е получена даром. Героизмът и саможертвата на нашите възрожденци, на априлци, на българските опълченци и воини по бойните поля и скалистите върхове на бащината земя са безценен урок по национално достойнство.

Техният подвиг ние няма да забравим. Поклон пред загиналите за Свободата българска!

Да пребъде България!

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ммм
  Отговор
  1 20:14  10.12.17
  Много,много добре.Това е изказване,а не като някой други,които написаха само,че Плевен е освободен и до там.Ама от какво и от кого...Нито дума. Историята трябва да се знае защото има значение!!!
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  2 21:12  10.12.17
  Лондон. Клиент оглежда книги в книжарница. Продавача: - Оруел? Чели ли сте го? - Аз съм от Русия. Аз това съм го виждал! ----------------------- Русофилите няма да го разберат този виц.

  Коментиран от #5, #7

 • Тиквето Що го нема?
  Отговор
  3 21:31  10.12.17
  Тиквето Що го нема?
 • Гочев
  Отговор
  4 22:01  10.12.17
  На Мунчо хубаво му пишат речите, остава само да се научи и да ги чете, а не да ги срича.

  Коментиран от #6, #10


 • явертъ
  Отговор
  5 22:54  10.12.17

  До коментар #2 от "Пазарен Либерализатор":

  ами ходи си ги разправяй тези вицове там където ще ги разберат не се прави на умен сред глупаците защото сам ставаш глупак.това е най читавия президент който сме имали досега ама не ти харесва сигурно щото ги няма скалистите планини отзаде.

  Коментиран от #9

 • явертъ
  Отговор
  6 23:07  10.12.17

  До коментар #4 от "Гочев":

  Ръководство за тролове-точка 1ва: Преди да се научиш да пишеш се научи да плюеш!!!
 • Бесен Язовец
  Отговор
  7 23:18  10.12.17

  До коментар #2 от "Пазарен Либерализатор":

  Глоба 5 лв.за стари и изтъркани вицове
 • Стамболов
  Отговор
  8 23:55  10.12.17
  Историята отдавна се е произнесла за целите на Кремъл с Руско-турската война - достъп на Русия до проливите чрез контролирана изкъсо Задунайская губерния. и осуетяване на всеки опит на българите да се обединят в обща държава.
 • Николай
  Отговор
  9 00:28  11.12.17

  До коментар #5 от "явертъ":

  Читав ли? Че той какви права има тук? Той не дърпа конците в управлението на страната и съответно с нищо не допринася. Това да не ти е САЩ?

  Коментиран от #12

 • 10 06:41  11.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Гостенин
  Отговор
  11 07:23  11.12.17
  Президенти,премиери,депутати,на народа живее все по-хубво.Трябват дела ,а не речи.
 • явертъ
  Отговор
  12 20:07  11.12.17

  До коментар #9 от "Николай":

  Това че някой няма права (аз, ти,той-няма значение)не значи че не е читав.Само че не дай си боже да се налага да има всички правомощия (нали се сещаш кога става това) то тогава кой от всички наши президенти би предпочел???

Напиши коментар:


Публикувай