379 1

Здравният министър: Някой подведе президента за ветото

Загубите на държавата са за 80 млн. лева

Венцислав Михайлов

Конституцията дава право на президента да наложи такова вето. По-важното е мотивите да бъдат издържани. Според мен мотивите на президента са общи и нямат стойност. Това каза в сутрешния блок „Тази сутрин“ на бТВ здравният министър Кирил Ананиев.

Така той коментира темата за наложеното вето от Румен Радев върху част от Бюджета на НЗОК за 2018 година.

"Никой няма да бъде лишен от качествено лечение и нови лекарства. Президентът е бил подведен. Няма да оставим български граждани, които страдат от тежки заболявания, да не бъдат лекувани по най-добрия начин. Осигурени са средства за лечение на всички. Политиката на министерството и НЗОК осигурява баланс при използването на генерици", категоричен беше той.

"Има съмнения, че лекарите също са стимулирани от фармацевтичните компании, за да изписват определени лекарства. Проверките, които направихме с прокуратурата и МВР, показаха, че лекари също участват в реекспорта на лекарства. На предстоящото заседание на МС ще внеса предложение за създаването на информационна система, която ще следи лекарствата от тяхното влизане в страната, през търговеца на едро, търговеца на дребно, аптеките в болниците и колко лекарства реимбурсира НЗОК.

Така ще контролираме и недостига на лекарства в дадени области на страната. Като видим колко лекарства са влезли и после липсват ще се намесват нашите органи. Само при последната акция изчислихме, че загубите на държавата са за 80 млн. лева. По-лошото е, че губи българския гражданин", коментира Ананиев последните случаи за злоупотреба в системата на здравеопазването.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • реалист
    Отговор
    1 20:11  11.12.17
    Радев си е кукла на конци с представителна функция и нищо повече . Лошото е ,че кукловода му от БСП не го направлява правилно, та често става за смях .

Напиши коментар:


Публикувай