550 4

Рашков призна за неправомерни подслушвания

Директорът на Националното бюро за контрол на специални разузнавателни средства иска среща с премиера

Светослава Ингилизова

Петима души са били подслушвани неправомерно, от които четирима магистрати. Това заяви пред БНР директорът на Националното бюро за контрол на специални разузнавателни средства Бойко Рашков. Той допълни, че има и нерегламентирано подслушвани политици.

По думите му заседанието в парламента през седмицата, на което той разкри, че се прави опит да се пречи на работата на службата, която ръководи, е трябвало да бъде закрито. Тогава е щял да може да цитира имена на подслушвани неправомерно хора и главният прокурор Сотир Цацаров е нямало да може да отрече това.

Рашков каза още, че през лятото се е опитал да се срещне с премиера Бойко Борисов, но така и не е успял. Според него с неговата намеса е имало шанс да не се стига до такава публичност на скандала. Сега отново щял да се опита да се види с министър-председателя. Подготвил е и декларации до Народното събрание и най-вероятно щял да се обърне и към президента Румен Радев.

Директорът на бюрото добави, че служителите му са затруднени в работата си, защото нямат право да се запознаят с резултата от използваните СРС. Те били поставени в по-неблагоприятно положение от обвиняемите и подсъдимите, които можели да се запознаят с тях.

Той уточни, че това се дължи на заповед на Цацаров, с която се забранява членовете на бюрото да се запознават с веществените доказателства. На база на тази заповед ДАНС също им отказва достъп в три случая. Рашков смята, че проблемът може да се реши, чрез създаването на независима от главния прокурор анкетна комисия, която да изясни дали не се прикрива престъпна дейност с хилядите разрешени и неприложени подслушвания.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пенчо Кончев
  Отговор
  1 10:10  11.12.17
  Прав си гн. Рашков , ама ние така работим в BG . Това са дребни неща.
 • 2 11:45  11.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • сойкаПрисмехулка
  Отговор
  3 12:04  11.12.17
  Рашко да си признае за подигравателното и лицемерно отношение към студентите в УНСС. Явно се има за по-човек от студентите.

  Коментиран от #4

 • КОКО
  Отговор
  4 12:05  11.12.17

  До коментар #3 от "сойкаПрисмехулка":

  И да си признае за неадекватния начин на оценяване.

Напиши коментар:


Публикувай