698 1

Рашков: Имало е неправомерно подслушване по искане на ДАНС,прокуратурата и ГДБОП

Сред следените са политици, журналисти и магистрати, поясни директорът на НБКСРС

Стопкадър: bTV
Стопкадър: bTV
Константин Карагьозов

Има неправомерно подслушване, което е правено по искане на ДАНС, Прокуратурата и ГДБОП с нагласата, че са над закона. Това каза директорът на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Бойко Рашков пред bTV.

Изслушването му в Народното събрание при представянето на дейността на Бюрото миналата седмица предизвика скандал. Според самия него обаче това е било много изненадващо.

Има неправомерно подслушване на политици, журналисти и магистрати, посочи Рашков, като изтъкна, че „през 2016 г. петима са били обект на проследяване със СРС, от които четирима са магистрати. „И не мога да си обясня каква е тази упоритост да се твърди, че нямало“, каза той.

Гостът обясни, че това е ставало по искане на ДАНС, прокуратурата и Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП). „Тези хора са били подслушвани неправомерно“, подчерта гостът.

По закон, за да бъде послушван даден човек, „трябва да има данни, че е участвал в извършването на тежко умишлено престъпление, т.е. наказуемо с повече от пет години лишаване от свобода, или друго по-тежко наказание. Но не за всички тежки умишлени престъпления, а само онези, които законът очертава“, разясни той. Освен това искането за това трябва да бъде внесено от компетентен орган в компетентен съд, наблюдението трябва да продължи в определен срок, не повече. „А ние имаме вместо 180 дни – максимален шестмесечен срок, например, в някои случаи по 480 дни. Повече от една година“, изтъкна Рашков.

По думите му със заповед на главния прокурор Бюрото за контрол на СРС не може да се запознава с вече придобитите доказателствени материали, макар по закона да има право. „Това е изкуствено създадена пречка от главния прокурор ние да не можем докрай да извършим една проверка“, посочи Рашков.

Подслушваните вече са уведомени, каза още той. Сред тях има много известни хора. Рашков сподели още, че е поискал среща с премиера Бойко Борисов, такава му била отказана, но той отново ще настоява да се видят.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Гост
    Отговор
    1 20:31  11.12.17
    Този пък,стар комунист.

Напиши коментар:


Публикувай