442 3

Нено Димов уверява за Банско: Без сеч или строителство

По-екологично е да имаме лифт, отколкото автомобили

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Константин Карагьозов

"Шанс винаги има за втори лифт в Банско. Всички министри, които присъстваха на общественото обсъждане заявиха, че това е перспективата. От екологична гледна точка е много по-чисто да имаме електронно придвижване, отколкото с коли. Това е много по-добро екологично решение", сподели в сутрешния блок на БНТ Нено Димов, министър на околната среда и водите като допълни, че процесът е дълъг. Вчера в сградата на Министерство на околната среда и водите се проведе кръгла маса за проектите на решения на Министерски съвет за Национален парк „Пирин“ и за „Ски зона Банско“.

Министърът увери още, че чистота на въздухът е наш национален приоритет и ще бъде сред основните теми по време на европредседателството ни. По думите му има съгласие за въвеждането на стандарти за битово отопление (твърди горива) и се надяват въвеждането да стане от следващия отоплителен сезон, но е труден въпросът за контрола. Идея е да се въведат по-рано еко стандартите за отоплителните тела като целта е 2020 година.

"Имаме две страни с различни мнения. Предполагам, че протестът, които готвят зелените организации, е, защото те категорично не желаят развитието на ски спорта в България за разлика от тези, които ще протестират в Банско. Нормално е да има различни гледни точки, демокрацията е за това, това е един от инструментите, по които човек може да се опитва да прокара това желание", заяви Димов.

Министърът на околната среда поясни, че това е промяна спрямо закона, който действа в момента и който тече от доста години.

"Концесията е правена по закон от 2001 година. Той е много несъвършен. Това е първата такава концесия . Тя самата също има много сериозни неточности,които водят до конфликта в момента. Важни са изчистванията на тези неточности. Външната граница няма да се разширява. Остава непроменена. Вътрешно, каквото и да се иска да се направи, не може, защото то е просто инвестиционно намерение. Към днешна дата такива няма. Ако има, то трябва да мине през ОВОС, който да реши дали да ги разреши или не", допълни министърът на околната среда и водите.

Димов поясни, че планът за управление не дава право за строителство, сеч или каквото и да било, а строителство засяга ски съоръжение, и лифтове. Ако той бъде приет, дава само възможност да бъдат направено инвестиционни проучвания, които трябва да минат през цялата система за ОВОС, включително обществени обсъждания. Според него колко дървета и дали ще бъде разрешено това е въпрос на концесионното решение. Ние трябва да се грижим за околната среда, а не да я оставим на произвол., каза още министърът.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Цеко
  Отговор
  1 10:28  12.12.17
  Нено, Ненооо ... Сам не си вярваш!
 • Милена
  Отговор
  2 11:35  12.12.17
  Дано Нено Димов е министърът извел тази драма до край и то с щастлив край и втори лифт в Банско
 • Пеньо
  Отговор
  3 11:47  12.12.17
  Вторият лифт ще бъде надстроен над първия, така ли? Има ли някой питек да вярва на тази лъжа?

Напиши коментар:


Публикувай