3 279 10

Евреите празнуват Ханука

Венцислав Михайлов

Тази вечер евреите празнуват Ханука. Той започва в 25-тия ден на еврейския месец кислев (ноември/декември по григорианския календар – бел. ред.).

Тази вечер евреите в Израел и по света ще запалят първата свещ за празника на светлината Ханука, който отбелязва победата на шепата макабейци, освободили еврейския Храм в Йерусалим и чудото с малката каничка олио, което горяло цели осем дни, колкото продължава празникът днес.

Евреите палят специалния свещник на прозореца или на вратата на дома си, така че светлината да озари не толкова техния дом, колкото улиците, къщите и хората около тях - техните съседи, приятели и случайни минувачи.

Ханука означава "посвещение" и отбелязва повторното освещаване на храма през 164 г. пр.н.е. от Йеуда Макаби и се празнува в продължение на осем дни. В Израел Ханука се нарича още Хаг Аорим (фестивал на светлината), тъй като палим свещи всеки ден на Ханукията (свещник с осем свещи, приличащ на менора).

Когато елините завладели Ерец Израел начело с Александър Велики, в началото управлявали доста либерално и били толерантни към други религии. Крал Антиох Епифан обаче мечтаел да елинизира цялото царство и да принуди всички страни и народи в империята да използват само гръцкия език, обичаи и религия.

На много евреи, които преди са се опитвали да се приспособят възможно най-добре, им идва в повече забраната да живеят според новите религиозни обичаи. Освен всичко друго храмът в Ерусалим е осквернен и е използван за почитане на Зевс.

Евреите въстават и в героични битки „малкото печелят срещу многото” (Закарий 4:6, което е частта от Танаха, която се чете в събота след съответната параша на Шабата преди Ханука). Това е първият път в историята, когато един народ въстава не за славата на някой цар или за да подчини друг народ, а за религиозна свобода.

Но, когато се изучава Талмуда (Шабат 21 б) за Ханука, там не се споменава нито една от военните победи, а вместо това се обяснява чудото на Ханука със следната истоия: Когато Хашмонеите отново превземат Храма, те намират само една каничка с неосквернено масло. Всичко останало било използвано за идолопоклонничество. То стигало само за един ден, но се случило чудо и горяло осем дни, докато новото масло било произведено.

По тази причина Ханука се празнува осем дни. Светлината и топлината на Ханука да изпълни сърцата и душите ни, и да донесе мир и благоденствие по целия свят! Хаг Ханука Самеах!

България


Още по темата

 • Една обществена диагноза в две снимки

  Една обществена диагноза в две снимки

  В последните дни станахме свидетели на няколко процеса, които на пръв поглед не са свързани, но са типичен пример за упадъка на българщината в ...
  19.12.2017
  1 029
  5

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бесен Язовец
  Отговор
  1 21:37  12.12.17
  От догодина след Хелулин ще почнеме да празнуваме и Ханука а от 2019 г.и разни камерунски празници
 • сърдечен граничар
  Отговор
  2 21:38  12.12.17
  ханука=гяурски празник. при неосманската империя ще се эабрани.
 • Др МЕНГЕЛЕЛЕ
  Отговор
  3 21:58  12.12.17
  И д-р МЕНГЕМЕ ги поздравява !

  Коментиран от #4

 • Брат ми
  Отговор
  4 22:30  12.12.17

  До коментар #3 от "Др МЕНГЕЛЕЛЕ":

  Поздрави и от Сталин и Хитлер.

 • коки
  Отговор
  5 22:31  12.12.17
  ханука слабо ме интересува,колкото евреите ги боли за нашите празници,толкова ме боли и мен за тях,да не говорим колко конфликти по света разпалват
 • Гост
  Отговор
  6 23:25  12.12.17
  Какво го интересува българина за нелепите празници на световните паразити .
 • ЧОколино
  Отговор
  7 00:08  13.12.17
  Паразити , само с диаманти, петрол и с финанси се занимават . Въртят света на двата си пръста. Хитлер може би затова ги подгонил. Вреден но умен народ. Грозен но богат народ. А ся де ?
 • 8 04:15  13.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • ha ha ha
  Отговор
  9 09:49  13.12.17
  Тоз ханук, колко пъти го пише в библията? :D
 • 10 11:53  13.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай