952 2

КОНПИ: Имаше теч на информация към Иво Прокопиев

Разследват издателя за приватизацията на „Каолин“

Венцислав Михайлов

Запорът на имущество на бизнесмена Иво Прокопиев и на семейството му е за над 199 млн. лева. Имало е теч на информация от комисията към бизнесмена.

Запорирани са дялове и акции от капитала на 40 дружества, пряко и непряко контролирани от Иво Прокопиев, запорирани са и банкови сметки наред с наложената възбрана на къщата му в местността "Буджака" в Созопол. Това заяви шефът на КОНПИ Пламен Георгиев на пресконференция.

Причината за искането на запора на средствата на Иво Прокопиев е сделката за приватизацията на дружеството „Каолин“ през 2000 година.

На Прокопиев са запорирани 14 милиона лева като физическо лице, заради несъответствие от доходи и дивиденти, като е проследено движението на парите по банкови сметки. Търси се сметка на Прокопиев и за 150 милиона лева като юридическо лице. След продажба на "Каолин" през 2012 г. той получава 150 милиона лв. Проверка на получените от него средства установява редица нарушения, които предполагат престъпен произход на парите. Според КОНПИ, "Каолин" е бил придобит незаконно при занижена цена.

При приватизирането на „Каолин“ братът и една дама Шишкова се включват в дружеството 3 месеца преди приватизацията при изключително изгодни условия. 10% се плащат на момента, а 90% - по-късно. На никого в държавата не се продава при такива условия, категоричен бе председателят на КОНПИ. Комисията по гражданска конфискация не действа по НК и поради това дейността й не засяга давността на приватизационната сделка.

КОНПИ твърди, че доходът на Прокопиев от дружеството след приватизацията му не съответства на декларирания в разгледани от тях документи. Прокуратурата смята, че с неясен произход са 200 милиона лева, които бизнесменът тепърва ще има възможност да обоснове. Ако не успее да го направи в законовия срок от 3 месеца, то ще се пристъпи към самия граждански процес на няколко инстанции, в които той или Комисията ще трябва да убеждават съда за легитимността на средствата.

Прокопиев твърди, че 100% от акциите на Икономедията са запорирани, но според обезпечителната заповед са запорирани 13,5% на един от мажоритарните собственици, заявиха от КОНПИ. Нашите претенции са към сума, с която е увеличен капиталът на едно дружество. Запорирани са сметките на Иво Прокопиев, Галя Прокопиева и няколко дружества, както и 30% от един имот в Созопол също е запориран, затова и делото е в Бургас.

Проверката обхваща период от 10 години. Имало е изтичане на класифицирана информация от Комисията към Прокопиев. За него е подаден сигнал до компетентните органи, стана ясно от думите на Георгиев.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • bibos
  Отговор
  1 15:42  12.12.17
  Абе този нещастник като е толкова добър що си мълчат за парите на Грух Грух.
 • Съдия
  Отговор
  2 06:50  14.12.17
  НЯКОИ СИДИИ ЩЕ СТАНАТ МИЛИОНЕРИ

Напиши коментар:


Публикувай