558 3

Румен Радев: Промените в климата плашат

Последиците от глобалното затопляне са вече реална заплаха за много държави в света

Стефанаки Йоанис

Президентът Румен Радев, който участва в срещата в Париж за климата, заяви, че не можем повече да се преструваме, че климатичните промени не са проблем.

Този проблем не може да бъде решен само с ограничаването и забраната на традиционното производство на енергия, нито само с лимитирането на емисиите на парниковите газове, каза президентът Румен Радев пред журналисти, предаде прессекретариатът на държавния глава.

По покана на президента на Френската република Еманюел Макрон, генералния секретар на ООН Антонио Гутереш и президента на Световната банка Джим Йон Ким, българският държавен глава представя страната ни на световната среща на върха в Париж „Една планета“, посветена на климатичните промени.

„Виждаме какви са последствията от промените в климата – те стават все по драматични, засягат икономиките на всички държави, а много хора губят живота си“, подчерта Румен Радев.

По думите на президента е необходим процес на дълбока трансформация на начина, по който се създават енергия, стоки и услуги.

„Затова трябва да спечелим умовете и сърцата на младото поколение. Необходима е нова етика и нова култура в моделите на производство“, добави държавният глава.

Според Румен Радев в процеса на трансформация трябва да бъдат включени и образователните системи, за да се влагат повече инвестиции в иновативни технологии и проекти.

В отговор на въпрос президентът Радев подчерта, че всички хора и институции, ангажирани с климатичните промени са важни и благодари на публично известните личности, които подкрепят и инвестират в тази значима кауза.

Последиците от глобалното затопляне са вече реална заплаха за много държави в света, посочи още българският държавен глава, който е разговарял в рамките на форума с премиера на Бангладеш г-жа Шейх Хасина.

По думите на президента една държава с население от 165 млн. души и с много ниска надморска височина, която е застрашена от повишаването на нивото на световния океан, създава заплаха от мащабна миграционна криза.

По време на форума Румен Радев е обсъдил и присъединяването на България към Шенгенското пространство с холандския министър-председател Марк Рюте. „Няма да е толкова лесно, колкото очаквахме. Ще трябва много работа“, посочи държавният глава.

Президентът Румен Радев участва заедно с ръководителите на делегациите, участващи в срещата на върха в Париж, в работна среща с президента на Френската република Еманюел Макрон в Елисейския дворец.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • петър
  Отговор
  1 08:41  13.12.17
  профанско изказване.промени в климата е имало и преди човек да използва парната машина,промени е имало и преди човешката цивилизация.тези промени никога не са зависили от човешката дейност
 • ИВАН
  Отговор
  2 08:55  13.12.17
  На мама умния петърчо - колко много знае, сигурно е и бизнесменче :))
 • случаен
  Отговор
  3 11:31  13.12.17
  Горкият човек!

Напиши коментар:


Публикувай