348 0

Депутатите отново обсъждат бюджета на НЗОК за 2018 г.

Решението беше посрещнато гневно от експерти и пациентски организации, но беше оправдано от властта с липсата на пари

Стефанаки Йоанис

Той беше върнат с указ на президента Румен Радев от 8 декември заради решението на депутатите да не се заплащат нови лекарствени терапии, с изключение на генерични

Депутатите отново обсъждат закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2018 г.

Той беше върнат с указ на президента Румен Радев от 8 декември заради решението на депутатите да не се заплащат нови лекарствени терапии, с изключение на генерични.

Решението беше посрещнато гневно от експерти и пациентски организации, но беше оправдано от властта с липсата на пари.

Очаква се ветото да бъде гласувано в четвъртък.

За тогава е планирано и второто четене на Законопроекта за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Във вторник Бюджетната комисия отхвърли президентското вето върху част от бюджета на НЗОК за 2018 г. „За“ Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. гласуваха 12 народни представители, „против“ –6 и „въздържали се“ - 1, с което ветото на държавния глава Румен Радев бе преодоляно. В мотивите на ветото се посочваше, че се създава различно третиране на здравноосигурените лица през 2018 г. и се засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ.

По време на заседанието на Комисията зам.-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева заяви, че Конституционните права на гражданите не са нарушени с бюджета на НЗОК за 2018 г., но съществува такъв риск, ако се приеме ветото на президента. По думите й с приемането на ветото и промяната на бюджета на НЗОК съществува риск за намаляване на достъпа до здравноосигурителната система. „Поемаме ангажимента в рамките на текущата бюджетна година да се предприемат конкретни действия от Министерство на здравеопазването и от НЗОК за по-добър контрол върху разходите и управление на финансовите ресурси на НЗОК“, допълни тя.

Народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Румен Гечев коментира от своя страна: „В момента се опитваме да оправим батак от 1999 г. Няма такава страна и народ с такава система на здравеопазване, но очевидно няма да я оправим с параграф 6-ти от закона за бюджет на НЗОК за 2018 г.“. „Дотам ли я докарахме да се занимаваме с 20-тина милиона към Касата“, попита проф. Гечев и подчерта, че зад тези пари стоят човешки съдби.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай