13 Декември, 2017 15:11 2 400 25

Борисов: Нужна ни е твърда външна политика!

  • бойко борисов-
  • ерна солберг-
  • норвегия-
  • външна политика-
  • сътрудничество

Премиерът се срещна с норвежкия си колега Ерна Сулберг

Борисов: Нужна ни е твърда външна политика! - 1
Снимки: БТА

Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с норвежкия си колега Ерна Сулберг в сградата на Министерски съвет. След приема двамата направиха изявление пред медиите. Сулберг заяви, че България е много важен партньор на Норвегия и тя чака с нетърпение съвместната работа с България в различни сфери. Борисов пък определи колегата си като "добър приятел на България".

„Това, че България се опитва да помага на Балканите, се оценява добре от нашите европейски колеги. Вариантите са два и днес говорихме надълго – или ЕС и всички ние правим необходимото да придвижваме напред темата за Балканите, почвайки с инфраструктурата и съответно всяка една от държавите да си затваря главите и да си покрива критериите, които ЕС има. Народите на Балканите да видят, че ЕС ги е прегърнал и всеки с различни стъпки да се предвиди напред. В противен случай, на едно мнение сме – населението на Балканите застарява, няма кой да плаща пенсии, идват популистки партии и тук става една територия на влияние на Великите сили, една територия, която става рай за трафик на хора, наркотици и всичко останало", коментира Борисов.

Борисов: Нужна ни е твърда външна политика!

„Лека полека най-уважаваните колеги в Брюксел, а и тези, които ползват общия пазар, като Норвегия, която е една от силите и най-развитите демократични държави в Европа, също се заинтересуваха, за да дойде днес премиерът на Норвегия и да се запознае с това, което правим и да ни подкрепи по всички и теми – и за Турция, и за отношенията по линия на НАТО, и за това, което се случва на Балканите, както и миграционния процес", посочи премиерът.

По думите му има три възможности, по които да се действа по отношение на мигрантския натиск от страна на ЕС и те трябва да се отстояват от европейските лидери.

„На първо място ние сме длъжни да водим твърда външна политика и за процесите в света, които с бясна сила в момента се развиват, европейските ни лидери, не само да са много твърди, но и да участват във взиманията на решения. Не може тези решения и войни да се водят извън Европа, а всички пасиви да дойдат накрая в Европа. На тези, които бягат от войните, ние като най-хуманната част на света, като истински демократи, сме длъжни да им окажем помощ. И трето – тези, които са икономически емигранти - да бъдат приети там, където ще са желани, където има нужда от тях", заяви Борисов.

Борисов: Нужна ни е твърда външна политика!

„По тази тема с колегата премиерът на Норвегия имаме пълно разбиране. Не може да се вкарват работници или мигранти, от които при кучешки условия и минимално заплащане да се облагодетелстват трети страни. Това нито е хуманно, нито е прието за нас. Работим по темата, имаме подписани споразумения, но още по-твърдо и по-съвместно ще се действа по нея", увери още Борисов.

Българският премиер припомни, че по програмите по Норвежкия механизъм страната ни получава 210 милиона евро. „Близо половин милиард не са малко пари, и то сложени на места, където действително най-добре да се усвоят от съответните институции", отбеляза той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цв Цв Цветистия

    35 5 Отговор
    Браво Началник! !!
    Какво слово, каква осанка, какъв ум като бръснач.

    Коментиран от #17

  • 2 АХАХАХА

    30 3 Отговор
    Твърда като СИК-аджийска бухалта, а, бацоний ?!?
  • 3 семи проф

    28 5 Отговор
    Среща между най богатата с най бедната страна в Европа ....20към1Това че България се опитва да помогне на балканите спроред... Борисов ...по точно например на Гърция ли бе БОКО...че там пенсионерите ще посрешат коледа с 3000лева подарък от държавата
  • 4 гюлле

    28 7 Отговор
    На най горната снимка Боко нещо много се е изгърбил Явно простотията много му е натежала
  • 5 Вътрешната политика

    16 5 Отговор
    Ако се кекаф във вътрешната политика, външната няма да те спаси. А си кекаф и то се вижда отдалеч
  • 6 ГЛЮМГЙЛГЙЛГЙЛГЙМГЙМГЙМГЙ

    16 3 Отговор
    НЕРДЕ ....НОРВЕГИЯ ....НЕРДЕ. ...КРАДЕНИ БИТКОЙНИ. ....ЗА 3, 5 МИЛИАРДА ДОЛАРА. ......ПЪК МОЖЕ И ДА ИМА ...ВРЪЗКА. ......С ВРЪТКА. .....
  • 7 Твърда политика

    13 2 Отговор
    с мекия кинжал :)
  • 8 Пеню

    16 4 Отговор
    Ей тия са си лика прилика два домуса
  • 9 шопар

    15 2 Отговор
    без армия и с валутен борд - твърда външна политика! Те другите държави са като избирателЕте ти - прости, ще се хванат, нали :)
  • 10 реалист

    18 3 Отговор
    Сега чак разбирам ,че у нас всичко цъфти и връзва ,та Бойце се е захванал с глобалните проблеми на света . Какъв космополит си ми е той ....
  • 11 там долу

    6 2 Отговор
    нали се сещате къде може да се втвърди целия
  • 12 Stefko 88

    12 1 Отговор
    Един приятел се шегува, че като пребориш мечка сърничките вече не са интересни....утре Боко ще каже вярно ли е
  • 13 Патриот

    14 3 Отговор
    с гола трътка и без адекватна армия, без адекватна полиция твърда външна политика не може да се води.
  • 14 БаМ

    13 2 Отговор
    Обикновен идиот!
  • 15 jambazina

    11 1 Отговор
    Ква твърда външна политика, гъне се като макарон пред всички господари, а те са много. Виж вътрешната е твърда, ама то всеки може да рита умряло куче.
  • 16 БАБА ГЕНА

    5 0 Отговор
    И ДВАМАТА СА СИ ЛИКА-ПРИЛИКА.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 българин

    11 0 Отговор
    Бойко,като си толкова отворен-кажи какво ще правим с поколението от 50-те.Повечето не можаха да заработят пенсия не по тяхна вина.Как ще живеят тези хора?Или ще си внесеш араби?
  • 19 Уууууу

    7 0 Отговор
    Е това е жена за Боко !
  • 20 Siso

    9 0 Отговор
    ТОЯ ВЕЧЕ Е БЕЗИНТЕРЕСЕН....НЕ СИ СТРУВА ДА СИ ГУБИ ЧОВЕК ВРЕМЕТО ДА МУ ЧЕТЕМ ГЛУПОСТИТЕ.
  • 21 Георг Георгиев

    4 0 Отговор
    Така или иначе Министър председател на България с помощта на армия от бивши агенти на ДС
  • 22 GERBERA

    6 1 Отговор
    Норвежката е дошла да търси, Български Роби за работа
  • 23 Aham

    3 0 Отговор
    Бойко, като идеш при тайпи, да не стане нещо друго...
  • 24 Чифликчия

    3 0 Отговор
    Много му е омекнало пардесюто на Боко. Ама а дано нещо да се е плучило с тази Норге. Хептен чепове да си порьчат.
  • 25 некойси

    5 0 Отговор
    Трябва си затвор за престъпното управление от години. Може би по-скоро разстрел.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове