478 1

Момчил Неков: Министър Павлова обеща закон за доброволците

Този ангажимент бе поет от Министъра на Българското председателство на Съвета на ЕС в отговор на въпрос на евродепутата от групата на социалистите

Стефанаки Йоанис

Министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС, Лиляна Павлова, пое ангажимент България да приеме закон за организацията на доброволците. Това стана ясно по време на обмяна на мнения с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП, където Павлова изложи приоритетите, по които България ще работи през следващите шест месеца начело на Съвета.

„Радвам се да констатирам, че в програмата на Председателството младежките политики са посочени като хоризонтален приоритет“ заяви българският депутат Момчил Неков. Начело на Съвета, България ще работи приоритетно и по новия Европейски корпус за солидарност. „Той ще даде възможност на младежи от България и целия Европейски съюз да участват в доброволчески дейности в своята собствена страна или в чужбина, а България ще има ключова роля в преговорите по този регламент“, допълни Неков.

Българският евродепутат обърна внимание на факта, че България ще има решаваща роля в регламентирането на доброволческата дейност на европейско ниво, а в същото време е една от малкото страни в ЕС, които не разполагат с действащ закон за доброволчество. „Смятам, че моментът е повече от подходящ да се направи нещо по въпроса, за да могат и младите хора от България да се възползват максимално от възможностите, които предоставя доброволчеството“ алармира Неков.

Евродепутатът от групата на социалистите и демократите отправи апел към министър Павлова да обърне специално внимание и на признаването на знанията и уменията, придобити посредством доброволчески труд. За да се случи това, държавите членки трябва да имат действащи системи за валидиране до края на 2018 г.. „Силно се надявам, че Българското председателство ще обърне подобаващо внимание и на този аспект“ каза в заключение Момчил Неков.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Гражданин
    Отговор
    1 23:22  13.12.17
    Много добър закон. Те ще продължават законно да ни крадат, а ние ще се правим на доволни---/доброволци/!!!!

Напиши коментар:


Публикувай