912 5

Фалит дебне всички общински болници

Преструктуриране на болници, преведено на български, означава затваряне, категоричен е д-р Неделчо Тотев

Снимка: bTV
Снимка: bTV
Константин Карагьозов

Всички общински лечебни заведения са застрашени от фалит в началото на новата година, особено след вдигането на минималната работна заплата. Това предупреди в сутрешния блок на bTV председателят на Управителния съвет на Сдружението на общинските болници - д-р Неделчо Тотев.

Той уточни, че в никакъв случай не са срещу увеличението на минималния доход. Но с неговото повишаване, при фиксираните приходи на общинските лечебни заведения, чийто единствен източник е НЗОК, се стига до положението в най-малко 10 болници от сдружението към момента Фонд "Трудови разходи" да е по-висок от приходите.

83% от всички приходи на болниците, които членуват в сдружението, отиват за Фонд "Работна заплата". Вдигнете го с 10%, което ще стане от нова година – става 93%. Със 7% няма как да издържаш търговско дружество, посочи той.

По думите му преструктуриране на болници, преведено на български, означава затваряне, защото се дават пари за преструктуриране, но не се финансира дейността, в която болницата се е преструктурирала.

Според него голяма част от хората са готови да се вдигнат на защита на болниците.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Кики
  Отговор
  1 08:39  14.12.17
  Защо никои не пита управляващите защо нямат стратегия как държавата да започне дапроизвежда повече. Ограничения ресурс както и да го въртиш тои все не стига.
 • Баш Гост
  Отговор
  2 09:37  14.12.17
  Пълни глупости са, че 83% от приходите отиват за заплати. Истината е, че всички директори на болници прехвърлят средства за стоителството на частни такива. Понеже знаят, че времето им за управление не е чак толкова дълго, използват ситуацията за собствено облагодетелстване.
 • некойси
  Отговор
  3 10:08  14.12.17
  Берем плодовете на управлението на големите кадри в последните години.
 • икономист
  Отговор
  4 11:10  14.12.17
  Абе , увеличете цената на винетката и ето ви пари за болниците.
 • финансист
  Отговор
  5 11:23  14.12.17
  По добре, спрете на майките детските и ето ви пари за прекрасните болници.

Напиши коментар:


Публикувай