7 808 11

Може ли Военна полиция да действа като КАТ?

Ето кой има право да ви спира и глобява на пътя

Стефанаки Йоанис

Правилата за движение по пътищата и санкционирането на нарушилите ги са може би едни от най-тиражираните теми в обществото. За това има логично обяснение, на територията на страната се водят на отчет 3 624 976 пътни превозни средства, а хората с шофьорски книжки са над 50% от населението, коментира TrafficNews.bg.

Сядането зад волана обаче е съпроводено с непрестанна бдителност – тези, които си позволяват да нарушават правилата на пътя следят изкъсо платното в дясно от себе си и при вида на белезникав спрял автомобил, рязко нормализират скоростта, бързат да запретнат колан или пък свалят мобилния телефон под таблото.

Въпросът, който вълнува мнозина, е дали трябва зорко да наблюдават и да извършват целия този ритуал по невинност, когато видят спрял автомобил на "Военна полиция".

Може ли Военна полиция да ни спре и санкционира по Закона за движение на пътищата?

Не сте длъжни да спрете на стоп-палка на „Военна полиция“, ако сте цивилно лице в цивилна кола, тъй като службата няма правомощията на КАТ спрямо граждани, които нямат статус на военни или цивилни служители, подчинени на Министерството на отбраната. Това важи с една уговорка – Военна полиция може да се намеси при ПТП, между граждани и военнослужещи, както и при гражданин, който е извършил нарушение спрямо ескорт или друг тип нарушение, извършено спрямо подчинени на Министерството на отбраната.

При всички случаи служители на „Военна полиция“, нямат правомощията да санкционират граждани по Закона за движение на пътищата, без да има замесен подчинен на Министерството на отбраната в казуса, поради който ви спират, това разясниха за TrafficNews.bg от пресцентъра на служба „Военна полиция“.

Военната полиция е част от въоръжените сили на Република България и е организирана в служба "Военна полиция" към министъра на отбраната и във военнополицейски формирования в Българската армия. Тя има право да осъществява контрол за спазването на правилата за движение, регистрацията и техническото състояние на военните превозни средства съгласно Закона за движението по пътищата.

А кой има право да ви спре и санкционира?

Лицата, на чиято вдигната стоп палка сте длъжни да се подчините, трябва да носят законово определена полицейска униформа (тъмносиня на цвят и/или жълта светлоотразителна жилетка и/или през зимата шапка с надпис „Полиция“), на която има нашивка с надпис „Пътна полиция” (или „Traffic Police”). Задължително трябва да има надпис върху автомобила на служителите на реда - „Полиция” или „Пътна полиция”, както и стоп-палката да бъде надлежно маркирана.

Служители на „Пътен контрол“, „Сигма“, “Престъпления по пътищата” и ОДМВР могат да ви спрат и санкционират. Те трябва да се легитимират - обикновено имат бадж, на който са изписани имената им, идентификационен номер и има тяхна снимка. Служителите на „Охранителна полиция“ имат право да ви спрат, но нямат право да ви глобят по Закона за движение по пътищата. И накрая – санкцията, ако не спрете на стоп-палка при гореизброените случаи, е – отнемане на шофьорската книжка от 1 до 6 месеца.

Бързаме да предупредим, че гореизложената информацията не бива да бъде използвана за целите на шофьорите, които не се подчиняват на закона. Правилата за движение на пътищата следва да бъдат спазвани не само когато сте под угрозата да бъдете глобени, напротив – те представляват механизъм за сигурност и ако повече шофьори се придържат към тях, пътните инциденти, пострадалите и жертвите на пътя ще бъдат с пъти по-малко.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Госта от Плевен
  Отговор
  1 11:24  14.12.17
  Елате да видите в Плевен военна полиция как си прави каквото иска , например когато има задръстване пуска буркани минава и след 5 мин. спрели и обядват в заведение.
 • ссср
  Отговор
  2 11:36  14.12.17
  Веднъж се опитаха да ме спрът с палка служители с кола на СОТ. Показах им среден пръст и си продължих.
 • Петър
  Отговор
  3 11:48  14.12.17
  Кварталният също може да пише глоби по ЗДП

  Коментиран от #6

 • onq s konq
  Отговор
  4 12:22  14.12.17
  Специално за стриктноспазващите знаците за ограничение на скоростта на мисълта ще обясня,че НИКОЙ БЕЗ ПРИЧИНА НЯМА ДА ВИ СПРЕ,НИТО ПЪК ВИЕ ЩЕ СПРЕТЕ АКО ИМАТЕ СЕРИОЗНА ПРИЧИНА ДА НЕ ГО ПРАВИТЕ.

 • jazzbira
  Отговор
  5 14:33  14.12.17
  А с гранична полиция какъв е случая ,много полиции ми станахте май...
 • JEEP
  Отговор
  6 16:42  14.12.17

  До коментар #3 от "Петър":

  Не пиши глупости! Кварталният е към охранителна полиция. Кат глобява по ЗДП, общинар може да те глоби ако си спрял в зелена площ, но по Общинските правила. До колкото помня АУАН се пише от КАТ и освен ако не са променили нещо, то охранителна те спира и може да те задържи до пристигане на кат и съставяне на АУАН

  Коментиран от #7, #9

 • ШГП
  Отговор
  7 17:16  14.12.17

  До коментар #6 от "JEEP":

  Много си далеко от истината точно Охранителна полиция има най-големите правомощия от всички. Не само, че могат да те спрат и да те глобят по ЗДвП, а могат да ти напишат 99 акта, за каквото се сетиш. И за да не ставаш смешен друг път вземи попрочети и се ограмоти.
 • Ласков
  Отговор
  8 20:00  14.12.17
  Могат да ви спират жандармерията гранична полиция национална сигурност и пожарната като не знам дали последните две имат стоп палки но сте длъжни да спрете
 • Петър
  Отговор
  9 20:34  14.12.17

  До коментар #6 от "JEEP":

  Верно, вземи се ограмоти кварталните даже имат и норма на месец от брой актове по ЗДП
 • qqqqq
  Отговор
  10 23:10  16.12.17
  Недейте да спирате на Военна полиция, и като се набухате във военна колона ще ви питам тогава. На времето колко тарикати така изгоряха с по една кола.
 • Дългия
  Отговор
  11 21:52  22.01.18
  Към JEEP охранителна освен кварталните и зводните могат вече да пишат по ЗДВП. Всеки останали могат по 10 закона.Военна полиция също пишат актове и там е тегаво.

Напиши коментар:


Публикувай