933 1

Кметица черпи цяло село с 10 метра вита баница

Село Давидково е известно със сплотеността на жителите си

Константин Карагьозов

Кметицата на родопското село Давидково Севда Чолакова ще раздаде на съселяните си 10 метра вита баница с късмети за Коледа. Управничката от години черпи жителите на родопското село на коледно-новогодишните празници, известно със сплотеността си.

Давидково има около 700 жители, а за Коледа и Нова година се прибират всички млади, близки и роднини, които живеят и работят из страната. Така населението се умножава.

"Този път баницата ще я раздадем на 14 декември на коледното тържество на децата. Без тях не става празник, за да се радват, като отидат при баба и дядо, правим всичко това", казва Чолакова, цитирана от "Марица". Кметицата прави баницата от 10 пакета готови кори, 2 кг сирене, 2 литра олио и 30 яйца в 10 тави. Поставя и десетки късмети - парички, дрянови клончета за здраве и берекет. От дарители на празника се раздава чай и вино за големите.

За тържеството децата изработват сурвачки и сувенири, а кметството им дава календарчета. В училището в селото пък подготвят Коледен базар с богата музикална програма за радост най-вече на дядовците и бабите.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Гост
    Отговор
    1 12:55  14.12.17
    Браво ! Така трябва да сме в цяла България.

Напиши коментар:


Публикувай