1 839 8

Корнелия Нинова: Строите пътища, но няма да има народ, който да пътува по тях

Стефанаки Йоанис

Говориха лекарите-експерти, говориха бюджетарите-експерти, говорихме и за емоции, и надежди, но е време да започнем политическия разговор по тази тема, защото сме политически орган и защото политиката по здравеопазване е наша работа. Какво чух от доклада на бюджетната комисия, което ме тревожи: производителите на новите лекарства щели да включат в своите програми тези пациенти и те няма да останат без обгрижване. Какво означава това на политически език – българското правителство и държава се отказва от част от своите граждани и им казва: нека частните производители да се погрижат за вас. Това е отказ от грижа за част от българския народ.

Това заяви от парламентарната трибуна при дебата за ветото на президента за НЗОК председателят на БСП Корнелия Нинова.

На второ място, може би е и въпрос на финанси. Някои казват, че няма достатъчно средства. Чух много екзотичното определение - нов дизайн на планирането, каквото и да значи това. Има ли пари за тези лекарства – очевидно да. Не са много – между 25 и 40 млн. лв. Ако говорим за политика и за държавничество, това означава, че трябва да подредим приоритети. Кое е по-важно – да има здрава нация и здрав народ или пътища и тол-система – 513 млн.лв., или 120 млн.лв за увеличаване на капитала на публично дружество „Екоантрацид“, или разходи за персонал в размер на 600 млн.лв в министерството на правосъдието. Всички сфери имат нужда от дофинансиране. Нашата задача, като народни представители, и тази на правителството, е да подредим държавнически приоритетите – кое на първо място и кое на следващо. Добре, ще строите пътища, но няма да има народ, който да пътува по тях. Заради демографска криза, заради това отношение към здравеопазването. Пари има, важно е кой за какво смята, че трябва да се изразходват. Г-жа Менда Стоянова каза, че това, което вчера е раздадено, не било раздадено, а създава възможности. Ами да дадем възможност на тези хора да опитат да се лекуват и да бъдат здрави. Давате възможности на магистрали и пътища, да дадем възможност на тези хора. Питаме се защо се предпочита едното пред другото. Защото през това финансиране от вчера може да се краде, могат да се взимат комисионни и от пътища, и от раздадени пари. От тези хора не може да се краде.

Трето, конституционно ли е или противоконституционно това, което правят управляващите. Когато миналата седмица внесохме предложение за мораториум върху лицензи на нови болници, управляващите скочиха и казаха, че се ограничава частната собственост, която е гарантирана от Конституцията. Днес налагат мораториум върху внос на лекарства и това не е противоконституционно. Значи, ако се ограничават частниците да открият 101-вата болница в София, а държавата да закрие третата в Северозападна България, това било противоконституционно. А мораториумът върху внос на лекарства не било. Днес, освен експертния разговор, финансовия разговор, изпитание пред нас и предизвикателство ще бъде- дали ще проведем политическия разговор и при решаването дали ще бъдем държавници, които мислят, освен за финансовия баланс, и за народа си.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Къртицо
  Отговор
  1 13:43  14.12.17
  Къртицата има предвид главно поддръжниците на нейната партия От четвъртата възраст
 • Гост
  Отговор
  2 13:47  14.12.17
  При управление на БСП: нито пътища, нито народ!
 • Различен
  Отговор
  3 13:58  14.12.17
  М-дааа! БСП не са цвете за мирисане, но в случая е права! Държавата обезлюдява с бесни темпове. За 8-те години управление на ГРОБ, Русе обезлюдя с 30-40 хиляди души! След 17,30 часа, на главната, не можеш срещна никой, с който барем да се напсуваш, камо ли да се поздравиш с него и да поговориш човешки! Тук таме по някой издаващ нечленоразделни звуци! Тъжно! Съсипаха хубавият и европейски град!

  Коментиран от #6

 • 4 14:03  14.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор

 • 5 14:39  14.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Гост
  Отговор
  6 15:55  14.12.17

  До коментар #3 от "Различен":

  А за годините управление на БСП? Като си казал А кажи и Б! Или не ти е изгодно?
 • Бойко Тиквата
  Отговор
  7 19:49  14.12.17
  То и коли няма да има, щото полицайте свалили номерата.
 • ГОСТ
  Отговор
  8 19:50  14.12.17
  Пътищата другарко нинова не са виновни за катастрофите, а тези които карат колите си по магистралите. така че това са хора от народа , които като вас не зачитат правата на другите.

Напиши коментар:


Публикувай