1 716 10

Домусчиев: В АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток" има огромни далавери

Търговците дължат 56 млн. лева за фонд "Задължение към обществото"

Мария Атанасова

Ситуацията на пазара за електроенергия в момента не е никак розова. Цените на електроенергията са с между 50 и 90% по-високи спрямо тези през миналата година и през първите 6 месеца на тази година. Това се дължи основно на далаверите, които се случват в двете основни държавни дружества АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2". Това заяви пред Блиц председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

"Електроенергията се продава на определени търговци на определени цени и много често с анекси и допълнителни споразумения. След което тази шепа търговци препродават тази електроенергия с огромни печалби. В момента се получава едно голямо изнудване на потребителите и клиентите на електроенергия в България. При цена на електроенергията от 69 лева на мегават, закупена от тези търговци на манипулирани търгове през последните няколко месеца, те след това се опитват да я продават на наши колеги на цена между 92 и 120 лева. Това е убийствена спекулация! Енергия на пазара няма, независимо от нашите искания да се пуснат допълнителни количества електроенергия на борсата, това ни беше отказано. Това води до спекулативното покачване на цените. От това страда цялата икономика, защото големите и малките предприятия ще трябва да преразгледат цените на услугите и стоките, които продават", коментира Домусчиев.

"Факт е, че търговците дължат 56 млн. лева за фонд "Задължение към обществото". Това е огромна цифра, която продължава да расте. Част от тези търговци умишлено фалират, за да не платят дължимите суми. Това са сериозни престъпления, които трябва да бъдат разкрити. Фактът, че определена група търговци спекулативно вдигат цените на електроенергията и се облагодетелстват с помощта на двете държавни централи, също трябва да бъде разследван. Не може такива важни за обществото неща да се случват и да бъдат подминавани, без да им се обръща никакво внимание. След 10-20 години, когато им мине давността, тогава ли ще бъдат разследвани?", каза още Домусчиев.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Шопа
  Отговор
  1 17:45  14.12.17
  "Домусчиев: В АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток" има огромни далавери" Кой би ги купил без да имат далавера бре Домуз, не ставай смешен. В твоя бизнес далавера няма ли?.
 • Боримир
  Отговор
  2 18:02  14.12.17
  Ти как спечели парите си без далавера а само на загуба ли?

  Коментиран от #8

 • човек
  Отговор
  3 18:05  14.12.17
  Домусе няма да мирясаш докато не ги прилапаш или не си наложиш влиянието.МОШЕНИК
 • abv
  Отговор
  4 19:33  14.12.17
  А ти колко данъци плати и колко си работил , че спечели с "честен " труд тези милиони. Ако беше много умен след първата успешна година в Европа отбора ти нямаше да отпадне още в прадварителните кръгове.

 • Севар
  Отговор
  5 20:47  14.12.17
  Парите му са червени от куфарчета . Вижте му роднините какви са били и ще разберете .
 • МММ
  Отговор
  6 22:48  14.12.17
  Крадеца вика дръжте крадеца. Някой да е виждал лигав от гел гол охлюв?
 • Гост
  Отговор
  7 05:54  15.12.17
  Яд го е човека че не е и в тази далавера.
 • истината
  Отговор
  8 20:19  16.12.17

  До коментар #2 от "Боримир":

  Ей,хора.Не обсъждайте това мекере,а мислете за това ,което казва,защото накрая пак в нашия джоб ще бъркат.
 • КОЮ
  Отговор
  9 09:11  17.12.17
  Всички спряха да говорят че след 2020 няма да има ТЕЦОВЕ на въглища заради подписа на боко в Париж .Цяла южна България се храни от комплекса Марица-изток ,далавери се правят за всичко , но никой не излиза с информация какво ще става с бъдещето на тези инсталаций . На всеки един му е ясно че ж бг няма реална работеща икономика всеки един "бизнесмен" печели пари само и единственно в сделки с държавни предприятия ,като тази сделка му е дадена щото е наш човек и ще има и за партийната каса . 2020 наближава след разгрома на кремиковци , ясно е на всички че за комисионна няма да се спрът пред ликвидацията и на Марица -изток , и на никой от тях не му пука за хорицата работещи и препитаващи се от комплекса (ремотекст раднево го изнесоха вече )
 • факт
  Отговор
  10 11:10  17.12.17
  ТОЙ Е СПЕЦИАЛИСТ ПО, ТЯХ ТОЙ ЗНАЕ

Напиши коментар:


Публикувай