1 046 4

Три квартала на протест срещу мръсния въздух в София

"Красна поляна", "Западен парк" и "Овча купел" настояват да се вземат мерки

Светослава Ингилизова

Tроен паралелен протест "Заедно срещу лошия въздух!" организират жителите на три квартала в София - "Красна поляна", "Западен парк" и "Овча купел". Протестът ще се проведе на 19 декември (вторник) от 19 часа, съобщават организаторите.

"За да акцентираме върху проблема и факта, че засяга повече от един квартала, протестът ще се проведе паралелно на три места в София – кръстовището на бул. "Никола Мушанов" и ул. "Добротич", кръстовището на бул. "Президент Линкълн" и ул. "Монтевидео" и на бул. "Александър Стамболийски" и бул. "Вардар", посочват се в съобщението.

"При норма от 50 µg/m3 в тази част на София редовно виждаме стойности на праховите частици от над 500-600 µg/m3, а понякога дори стойности достигащи 1600 µg/m3. Проблемът се дължи на всекидневното горене на всякакви боклуци, кабели, дрехи втора употреба, черчевета, други отпадъци и силно отровни материали.

Праховите частици са само видимата за момента част от проблема (благодарение на доброволно поставени от хората измервателни станции), но още по-голям проблем са останалите токсични вещества, за измерването на които настояваме да се постави официална измервателна станция в района, както и информационни табла в трите квартала, които да информират хората за опасния въздух, който дишат.

Настояваме и за засилен денонощен контрол срещу изгаряне на отпадъци и опасни за здравето материали, за което е необходима координация между столичен инспекторат, МОСВ, МВР, МЗ.

В тази връзка настояваме лично премиера като отговорен за тази координация да се ангажира с решаването на проблема. Искаме спешно решаване на проблема, защото това ежечасно разболява нас и нашите деца!", казват от инициативните комитети на живущите в "Овча Купел", "Красна Поляна" и ИК на "Западен парк".

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Mercedes-Benz
  Отговор
  1 21:16  14.12.17
  Трите квартала с най-висока циганска популация! Горят гуми и всякакви боклуци, да не говорим че изсякоха парка!
 • Кавал
  Отговор
  2 21:16  14.12.17
  Нищо обаче няма да се промени,дори по-лошо ще стане.И кисело мляко даже няма да ви дадат.Хич не мръзнете,ми са прибирайте ,че тряя бачкате утре роби .
 • 3 22:04  14.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Честно
  Отговор
  4 23:34  14.12.17

  До коментар #3 от "Гост":

  Знаеш ли, прав си м..мка му?!?

Напиши коментар:


Публикувай