1 202 16

Борисов: Неслучайно двете световни войни почват от Балканите

Премиерът е категоричен: Сигурността, прогнозируемостта и просперитета на Балканите, не само Западните, е важно за ЕС

Борисов: Неслучайно двете световни войни почват от Балканите
Снимка: Фейсбук/Бойко Борисов
Венцислав Михайлов

Неслучайно двете световни войни почват от Балканите. Сигурността, прогнозируемостта и просперитета на Балканите, не само Западните, е важно за ЕС.

Това категорично заяви пред Нова телевизия премиерът Бойко Борисов.

Той участва в редовното заседание на Европейския съвет, което се провежда в четвъртък и петък в белгийската столица Брюксел.

Основните теми, които ще обсъдят лидерите на държавите от ЕС, са „Сигурност и отбрана“ и „Социално измерение, образование и култура“. Европейският съвет ще заседава и във формата по чл. 50, за да направи преглед на актуалното състояние на преговорите за оттегляне на Обединеното кралство от ЕС, т.нар. Брекзит.

С нашия приятел Себастиан Курц (бел. ред. канцлерът на Австрия) сме се разбрали така да водим председателството, че от 1 януари до 31 декември 2018 г. приоритетите да вървят по своя ред – на първо място са европейският бюджет и темата за Западните Балкани, която успя да дойде на масата на ЕС за 16 и 17 май в София. Това е изключително важно и аз се надявам, че ще имаме крачка напред.

Очаквам цялата подкрепа на ЕНП по тази тема. Тя е много важна за Балканите. Неслучайно и Първата и Втората световна война започват от Балканите. Така че сигурността, прогнозируемостта и просперитета на Балканите, не само Западните, е важно за ЕС“.

Относно двете основни теми, които ще се обсъждат на Съвета, Борисов каза: „Брекзитът е тема, към която трябва да се подходи много прагматично, тъй като на първо място човешкият фактор е много важен. Държавите от ЕС харчат огромни средства за отбрана, произвежда се много военна техника, а си говорим само за 2% от бюджета“.

Накрая той призна: „Ефективността на всичко това не е поставена на преден план. ЕС понякога действа много бавно, но винаги стига до правилните решения.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Скорпион29
  Отговор
  1 09:06  15.12.17
  Абе свтовна няма да стане на Балканите ама гражданска мн.скоро някъде може и да се случи ако някой не си ходи сам!
 • Гост
  Отговор
  2 09:13  15.12.17
  Личи си че е прочел само една книга.
 • майна
  Отговор
  3 09:14  15.12.17
  тоя много просто парче се оказа,умряха и последните надежди на българите
 • Варна
  Отговор
  4 09:16  15.12.17
  А бе за Втората Световна Война "не съм много сигурен" ... Бащицата пак ще трябва да обяснява думите си понеже както винаги нещо не е както трябва! - Как допуснахме подобно недоразумение да ни управлява? - Въобще забелязвате ли, че ни управляват полуграмотни идиоти?

 • 88888
  Отговор
  5 09:17  15.12.17
  Глупав си и такъв ще си останеш.В момента се престараваш -за да докажеш че си проумял нещата .......но уви по изразите ти се усеща тъпотията ти.Думата *прогнозируемоста*е доста неграматично изразена-по скоро кажи....... прогнозата..........за да се докаже смисъла за бъдещи неща........а ДА -може да си прочел думата в книгата-*ВЕНЕТУ*-да така съм съгласен..........
 • Бесен Язовец
  Отговор
  6 09:23  15.12.17
  Абе погледнете му само комбайнерската мутра с лъжливите очи и ше ви стане ясно къв е
 • Хасан
  Отговор
  7 09:26  15.12.17
  Абе Бойко..къде с голо дупе в международната политика?!...разнасяй си любовните писма между Ердоган и Меркел,«тя те обича ,той те мрази»
 • тъпанар
  Отговор
  8 09:37  15.12.17
  Сигурно Полша я присламчва към Балканите (ВСВ) , ма той толкова си и знае и може , така че .... , нищо ново под слънцето
 • Лопатата
  Отговор
  9 09:44  15.12.17
  Вече дори не се смея на тъпотиите на Бойко, а се натъжавам от самоунижението, на което той подлага България. Мечтая си управлението на Бойко да се превърне в черно-бял филм - ням, кратък и под акомпанимента на приятна музика.

  Коментиран от #10

 • Крайният
  Отговор
  10 10:01  15.12.17

  До коментар #9 от "Лопатата":

  "....управлението на Бойко да се превърне в черно-бял филм - ням, кратък и под акомпанимента на приятна музика." Гениално е! Амин!
 • тъп та вдлъбнат
  Отговор
  11 10:17  15.12.17
  България е достатъчно мачкана и унижавана последните векове и продължава да бъде. Този гербокопач народен е поредния, който хвърля лопати пръст !!! Поредните Глупости надрънкани публично, които в някакъв удобен момент, ще бъдат използвани срещу народа и страната! Във Винету нямало е как да прочете за двете войни ! Да Първата Световна формално е започнала заради убийството на австро-унгарския престолонаследник от сърби, а причините са колониални интереси на "големите" но Втората си е чиста проба германска амбиция! И какво стана сега Балканите и в частност България поехме вината на швабите и да не стане утре заради приказките не "умния" ни вожда на заринат с искове за репарации ?
 • Пешо
  Отговор
  12 10:31  15.12.17
  началото на ВСВ - 1.09.1939 г. - нападението над Полша..
 • гост
  Отговор
  13 10:35  15.12.17
  Да ако Полша и Чехия са на Балканите. Ама то сигурно във Винету така пише
 • ВСВ
  Отговор
  14 11:03  15.12.17
  Я , Боко взел да разбира и от история....само че някой го е подвел за втората световна война ....ВСВ почва от чехословакия ....А бе Боко поне сега по малко говори ..не ни излагай пред света
 • ИбахМамейкум
  Отговор
  15 11:52  15.12.17
  И после хората ще си мислят и асоциират България и Българите с ТОВА !!!
 • хелоуинчо
  Отговор
  16 13:01  15.12.17
  леле леле аз па не знаех ... това се вика тиква ... на ум да те научи

Напиши коментар:


Публикувай