623 2

Лекарства за хората или пари за фармацията

Силовият подход, който избраха управляващите в сферата на здравеопазването предполага противници, а не опоненти

Венцислав Михайлов

Депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов коментира мораториумът върху лекарствата в „Здравей, България“ по Нова телевизия, определяйки го като „едно от най-грешните управленски решения“.

В четвъртък става ясно, че мораториумът върху новите лекарства и терапии остава. Депутатите преодоляха ветото на президента Румен Радев след емоционален дебат, който премина в лични изповеди.

„Силовият подход, който избраха управляващите в сферата на здравеопазването предполага противници, а не опоненти. Точно затова и дискусията тръгна по този начин“, на мнение е той. „Този мораториум е признание, че управляващите не могат да се справят с безконтролното нарастване на разходите за лекарства“, каза Адемов и определи решението на управляващите да забранят изплащането на нови лекарства през годината като „израз на безсилие или нежелание“.

„На здравеопазването не трябва да се гледа като на сбор от цифри, които оформят някаква бюджетна рамка. Дори само един пациент да остане без лекарства, това е огромен проблем“, коментира д-р Адемов, като допълни, че това е само една частична дискусия в сферата на здравеопазването.

Той изтъкна, че лекарствата, засегнати от мораториума, са сами в група и нямат заместители, те не са от групата на генериците: „Тези т.нар. „иновативни молекули“ са в режим на патентоване. Те няма с какво да бъдат заместени“. И беше категоричен: „Няма как с мораториум да спрем развитието на науката, на фармацията. Науката дава възможности. Тук не става въпрос за отхвърляне на вето на президента, а за зачеркване на надежда“.

Заместник-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков пък смята, че противниците на мораториума крият истинските си мотиви зад фалшива загриженост.

„Има писъци срещу мораториума за лекарствата, защото той ограничава парите за фармацевтичния бизнес”, заяви Мирослав Ненков в ефира на „Здравей, България”.

Той поясни, че мярката, която предизвика вълна от недоволство, „няма да остави необгрижени пациенти”. Някои от медикаменти, за които Здравната каса няма да плаща догодина, са с недоказана ефективност. „Останалите са смес от други, вече познати лекарства, пуснати на пазара с ново име и минават за иновативни”, обясни Ненков.

Той обясни, че само три от почти 50 важни медикамента няма да се покриват от НЗОК през 2018 г., но подчерта, че държавата ще намери начин да осигури средства за тях на нуждаещите се. „Темата с мораториума беше „яхната” от политически дейци и използвана за тяснопартийни цели”, категоричен беше Ненков.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Кики
  Отговор
  1 10:13  15.12.17
  Аман от артисти бре тук става въпрос за здраве.
 • filo
  Отговор
  2 10:32  15.12.17
  Обикновения човек никога няма да разбере истината докрай, както и за много други важни за обществото събития. Това е и целта.

Напиши коментар:


Публикувай