363 1

Мораториумът за лекарствата отпада при въвеждане на здравното досие?

Всички останали 1700 медикамента от реимбурсната листа ще бъдат заплащани

Венцислав Михайлов

Целта на мораториума за временна забрана за плащане на нови молекули от Здравната каса е да осигури време да се стабилизира системата. Бюджетът на Касата трябва да е балансиран, за да издържи на всички предизвикателства. Това заяви пред БНТ председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова.

Временно забранихме Касата да поема ангажимент и за нови дейности и нови лечебни заведения, уточни тя.
Дариткова заяви, че при навлизане на електронното здравно досие мораториумът може да отпадне преди края на следващата година.

Припомняме, в четвъртък депутатите отхвърлиха президентското вето върху Закона за Бюджета на НЗОК за 2018 г., които засягат иновативните лекарства. В пленарна зала за Бюджета на Касата гласуваха "за" 126 народни представители, а 95 бяха "против".
В същото време пред сградата на парламента имаше протест на хора с онкологични и редки заболявания, както и будни граждани, които искаха пациентите да имат достъп до новите медикаменти. Подобни лекарства са много скъпи.

"Трябва да направим възможно новите молекули да влизат при ясни регламентации. Тези медикаменти не са все още включени в нови терапевтични ръководства", каза Даниела Дариткова. Когато се борим за включване на нови медикаменти, нови дейности трябва да търсим баланса, уточни тя.
През 2017 г. на фармацевтичния пазар в страната са допуснати 32 нови молекули. Те не са заплащани от Касата, няма да бъдат заплащани и през следващата година няма да бъдат плащани от Касата, те са налични. Те са нови за нашите терапевтични възможности, каза председателят на здравната комисия.

Дариткова увери, че всички останали 1700 медикамента от реимбурсната листа ще бъдат заплащани, увери тя.
Тези 32 нови молекули са за заболявания, които вече се лекуват за най-съвременни механизми. Трябва време да се разпишат съответните терапевтични стъпки.

Не може да сме сигурни, че медикаментите стигат до българските пациенти, каза д-р Дариткова, визирайки разбитата схема за паралелен износ на лекарства от страната.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • filo
    Отговор
    1 10:22  15.12.17
    Разбрал съм, че в повечето ситуации в живота нещата не са такива, каквито изглеждат и не са така, както се представят пред обществото от определени хора.

Напиши коментар:


Публикувай